Dries Hiroux en Laura Jadot winnen 14e editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten

Dries Hiroux (KU Leuven) en Laura Jadot (UCL) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe. De wedstrijd stond dit jaar in het thema van de 70e verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens. De prijzen zijn op 12 december uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Brussel door Z.K.H. Koning Filip.

Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van de VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, en de kranten L’Avenir en Metro, met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister. 

De wedstrijd, inmiddels welbekend bij de journalistenopleidingen van hogescholen en universiteiten, is dit jaar al aan haar veertiende editie toe, volgens het beproefde concept: 16 kandidaat-journalisten uit de verschillende Gemeenschappen werken twee weken in duo – één Franstalige, één Nederlandstalige – aan reportages en artikels. 

Dries Hiroux en Laura Jadot winnen 14e editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten

Winnaar Dries Hiroux maakte voor Radio1 een reportage over het recht op vrije tijd voor gedetineerden en bezocht hiervoor de gevangenissen van Hoogstraten en Bergen. Winnares Laura Jadot heeft het in haar RTBF-reportage over de inclusie van kinderen met een beperking in de jeugdbeweging. Hun prijs is een betaalde stage van zes maanden bij respectievelijk de VRT en de RTBF.

Daarnaast werden nog verschillende andere prijzen uitgereikt. Kevin Van den Panhuyzen (Erasmus Hogeschool Brussel) schreef in de krant Metro een artikel over de onderwijskansen van Romakinderen, Ambre Ciselet (IHECS) maakte voor L’Avenir een reportage over hetzelfde onderwerp. Zij winnen een betaalde stage van een maand bij de respectieve media.

Alice Elliott (Université St Louis) en Alexandre Heddebaut (IHECS) worden voor hun uitstekende samenwerking voor een reportage rond jeugdhulp beloond met vliegtickets van de ondersteunende partner Brussels Airlines.

Social Media prijs ism mediarte

Nieuw dit jaar is de Social Media Prijs. De deelnemers maken en promoten een deel van hun werk via de socialemediakanalen van Belgodyssee. De prijs werd toegekend aan het duo Laura Clays (VUB) en Julien Covolo (ULG). Zij maakten voor social media onder andere een video waarin ze voorbijgangers hun mening vroegen over gezinshereniging. Ze ontvangen een tweedaagse mediavorming, georganiseerd in samenwerking met mediarte.


Ook interessant voor jou