Scenaristengilde: voor de verdere professionalisering van het vak

Scenaristengilde

Scenarioschrijven is een vak dat voortdurend evolueert. Om Vlaamse scenaristen op de hoogte te houden van de nieuwste tendenzen organiseert de Scenaristengilde zoveel mogelijk workshops. Vorig jaar haalde de belangenvereniging i.s.m. mediarte de internationaal gerenommeerde comedygoeroe John Vorhaus naar België. Voor 2019 staat een masterclass van Steve Kaplan gepland.

Iedereen welkom

De verdere professionalisering van het vak, o.a. door het organiseren van workshops en masterclassses i.s.m. diverse partners, is een van de speerpunten van de Scenaristengilde.  De Gilde richt eveneens workshops, lezingen, debatten en pitching-sessies in i.s.m. Filmfest Gent, het Fimfestival van Oostende, het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven, maar ook i.s.m. Docville en Anima. De Scenaristengilde verdedigt de belangen van álle scenaristen in Vlaanderen. Of je nu schrijft voor film, tv-reeksen, documentaire of animatie, of je subsidie krijgt of niet, iedereen is welkom, zowel de oude rotten in het vak als de beginners.

@scenaristengilde
@scenaristengilde

Vertegenwoordiging

De Scenaristengilde streeft voor alle scenaristen naar correcte werkomstandigheden. Enkele jaren geleden stelde ze in samenwerking met de beheersvenootschappen SABAM en deAuteurs, in overleg met de VRT, een leidraad op voor een billijke verdeling van de auteursrechten, een belangrijke bron van inkomsten voor scenaristen. Deze tekst dient als dé standaard in de industrie, bij het afsluiten van overeenkomsten voor het creëren van fictiereeksen. De Scenaristengilde heeft vertegenwoordigers bij de auteursverenigingen, maar ook bij het VAF en het Mediafonds. Zo had de Scenaristengilde bijvoorbeeld een flinke vinger in de pap te brokken bij de ontwikkeling van het Conceptatelier voor Fictiereeksen. Op die manier drukte ze haar stempel op de verdeling van de extra steun voor het Mediafonds en het Filmfonds na de nieuwe beheersovereenkomsten.

Scenaristengilde
© scenaristengilde

Europees

Niet alleen in het Belgische, maar ook in het Europese parlement, worden wetten gestemd die de scenarist aanbelangen. Om in Europees verband de rechten van de scenarist te verdedigen, is de Scenaristengilde aangesloten bij de Federation of Screenwriters in Europe (FSE). De gilde heeft er mee voor geijverd dat het Europese parlement het copyright directive goedkeurde, waardoor inning van rechten voor online exploitatie van audiovisuele werken mogelijk zou worden.

De scenarist in de spotlights

De Scenaristengilde zorgde ervoor dat film- televisiefestivals ook prijzen uitreiken voor beste scenario. Ze stond mee aan de wieg van de make-over die de Ensoruitreiking dit jaar op het Filmfestival van Oostende kreeg.  De Gilde wil daarmee meer aandacht vragen voor het belang van een goed scenario. Het scenario is de basis van alles. De cast en de regisseur van een film of tv-reeks, kent meestal iedereen. Maar wie de serie of de film heeft geschreven, weet vaak niemand. Daarom organiseert de Scenaristengilde, onder de noemer Scenarist in Beeld, bijna elke keer er een nieuwe reeks op de buis komt of een nieuwe Vlaamse film in de zalen, een interview met de scenarist. Deze events zijn tevens echte netwerkmomenten, waar je tussen pot en pint collega's kunt ontmoeten en wilde plannen smeden. Want wie schrijft, die blijft graag hangen op café.

Over Water © Toon Aerts / Grading: ISAAC
Over Water © Toon Aerts / Grading: ISAAC

Podcast Serial Day 2018 "Over Water"

Luister naar het gesprek met scenaristen Tom Lenaerts, Paul Baeten Gronda en het regisseursduo Norman Bates over hoe de reeks tot stand is gekomen.Tegelijk vertelden scenaristen Christophe Dirickx en Benjamin Sprengers en regisseurs Robin Pront en Maarten Moerkerke over het maken van De bende van Jan de Lichte.

De podcast van dit panelgesprek gooien we nu online. Luister hier

PODCAST "Over water"

Ledenkorting

Mistte je een of ander event, dan kun je achteraf de podcast beluisteren of de vodcast bekijken op de website van de Scenaristengilde, scenaristengilde.be. Daar kun je ook het uitgebreide scenario-archief raadplegen. Leden van de Scenaristengilde krijgen een fikse korting voor workshops, events en accreditaties voor filmfestivals en voor de screenwriting software Final Draft. Lid worden kan je via de website.

Steve kaplan
scenaristengilde

Schrijf je nu in voor de Comedy Intensive masterclass met Steve Kaplan ism de Scenaristengilde


Ook interessant voor jou