De audiovisuele facilitaire sector ligt op intensieve zorgen

De audiovisuele facilitaire sector ligt op intensieve zorg.

De facilitaire bedrijven en zelfstandigen van de audiovisuele sector lijden ondanks de geleidelijke afbouw van de corona-maatregelen nog steeds zeer grote schade. Producties starten slechts zeer beperkt op en het verbod op sportwedstrijden, festivals en events zal tot na deze zomer negatieve effecten genereren, omdat deze bedrijven en zelfstandigen hiervoor traditioneel hofleveranciers zijn. Alle steunmaatregelen worden in dank aanvaard, maar in realiteit verliest de sector zeer veel financiële slagkracht. Op vraag van de opdrachtgevers (zenders en productiehuizen) investeren deze bedrijven en zelfstandigen in hoogtechnologische apparatuur. De leasingcontracten wegen loodzwaar nu de inkomsten niet meer volgen. Er is nood aan een herstelbeleid voor de audiovisuele sector.

Voorzitter van VOTF Wim Robberechts vertelt in De Wereld Vandaag op Radio 1 over de problematiek binnen de audiovisuele sector tijdens de coronacrisis.

Getuigenissen van VOTF-leden:

Ons bedrijf is gespecialiseerd in camerakranen die je wel eens in beeld ziet bij concerten en events. De vraag naar onze diensten is volledig verdwenen waardoor 90% van onze werknemers technisch werkloos is.

Benoit Facon, CEO Eurogrip

Mijn agenda was volgeboekt tot ver in het najaar, maar door de crisis werd alles afgelast. Mijn omzetverlies bedraagt nu al meer dan 40.000 euro, ik zie de toekomst somber tegemoet.

Gedeon Depauw, zelfstandig klankman

Videohouse en zijn personeelsleden zijn sinds midden maart zwaar getroffen door de coronacrisis. Onze omzet daalde met 70% en 250 van onze medewerkers zitten werkloos thuis. Ondanks de steunmaatregelen van de overheid staat het water ons aan de lippen.

Dirk Theunis, CEO Videohouse

Ik zou als freelance cameraman dit jaar meer dan 100 dagen werken tijdens de Formule 1, het World Endurance Championship, de 24h van Le Mans en de Olympische Spelen. 2020 zou een topjaar worden, maar nu heb ik geen vooruitzicht meer.

Steven De Stickere, zelfstandig cameraman

Lees het volledige artikel


Ook interessant voor jou