Filmfestival Oostende pakt uit met Meet the Masters, een verfrissende duik in de filmgeschiedenis

ffo

Dit najaar lanceert Filmfestival Oostende (FFO) Meet the Masters, waarbij er in de fascinerende geschiedenis van film, van kort na de Tweede Wereldoorlog tot nu, wordt gedoken. In elke sessie wordt een ongeëvenaarde cineast, die zijn/haar/hun stempel heeft weten te drukken op de filmgeschiedenis, uitgebreid besproken. Van Fellini tot Varda en nog vele anderen hiertussen. Filmhistorica Anke Brouwers vertelt ons alles over het werk van de filmmaker en schetst ook de periode en filmstroming waartoe deze behoort. Hierna gaat ze in gesprek met een bekende Vlaamse filmprofessional die mee gepassioneerd is door het werk van de besproken ‘Master’. Aansluitend wordt een van de markantste werken uit het oeuvre vertoond. Bovendien lanceert FFO ook een gelijknamige podcast, die ongetwijfeld menige cinefielen zal weten te bekoren. Cineast Federico Fellini mag op dinsdag 20 september de spits afbijten. Johan Heldenbergh is de eerste gast die zijn liefde voor deze held van de film met het publiek komt delen. Meet the Masters is een must voor elke meerwaardezoeker òf leergierige enthousiasteling die zich wil verdiepen in film.

Hoewel het nog wachten is tot januari 2023 op de vijftiende editie van Filmfestival Oostende, zet FFO zich het hele jaar in voor de (Vlaamse) film. Naast haar reguliere arthouse programmatie in Cinema Storck en de organisatie van FFO Premières van Vlaamse films in aanwezigheid van de cast, zet FFO eveneens in op filmwijsheid, door filmliefhebbers op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de interessante geschiedenis van film. Om dit te realiseren, organiseert FFO vanaf september maandelijks Meet the Masters.

Meer info op de website van FFO

Over Meet the Masters

In Meet the Masters gaat Filmfestival Oostende samen met filmkenner Anke Brouwers en een bekende Vlaamse filmprofessional op een cinefiele ontdekkingstocht door de filmgeschiedenis van kort na de Tweede Wereldoorlog tot het heden. Concreet wordt er maandelijks een internationale ‘Master’ in het vak voorgesteld. Anke Brouwers kadert het werk, de periode en filmstroming waartoe de filmmaker behoort, alsook wat hij/zij/die heeft betekend voor cinema vandaag. Aansluitend gaat Brouwers in dialoog met bekende Vlaamse filmprofessional. Hierbij staat de persoonlijke band met de besproken filmmaker centraal. Na het gesprek is iedereen opgewarmd en start de vertoning van een kenmerkende film uit de collectie van de cineast.

Programma

Meet the Masters opent met Federico Fellini, één van de grootste Italiaanse cineasten van de twintigste eeuw. Als co-scenarist voor Roberto Rossellini lagen Fellini’s roots in het neo-realisme (ca. 1945-1952), maar hij zou al gauw zijn eigen weg inslaan. Hij creëerde een uniek cinematografisch universum dat je onder andere kan herkennen aan de parade van kleurrijke figuren, de meeslepende muziek (van Nino Rota) en de iconische beelden van lege stranden, verlaten pleinen en mythische landschappen. Fellini’s cinema (en het afgeleide adjectief ‘Felliniaans’) kon soms exuberant en vulgair zijn, maar ook visueel verbluffend en humanistisch. 

‘Otto e Mezzo’ (8½) is het semi-autobiografische portret van een filmmaker die zich in een artistieke en persoonlijke crisis bevindt. We krijgen op een doorvoelde en toch ook humoristische manier inkijk in zijn herinneringen, dromen en fantasieën. De film brengt alles samen waar Fellini voor stond: het circus en de kerk (en de twee zijn inwisselbaar), liefde en zelfliefde, zelfspot en humor, een bandeloze verbeelding en ongebreidelde symboliek, een fascinatie voor zowel het zinnelijke als het spirituele én Marcello Mastroianni als zijn alter-ego. 

Fellini is de keuze van acteur en theatermaker Johan Heldenbergh. Samen met hem wordt dieper ingegaan op Fellini’s oeuvre, zijn visie op filmmaken, acteurs en op alle stilistische en thematische bijzonderheden die zijn werk (en de keuzefilm) typeren. Maar er wordt ook gepraat over Heldenberghs persoonlijk band met het werk van deze cineast: Wat heeft hij in zijn eigen praktijk van hem geleerd? Wat kan Fellini nog betekenen voor een hedendaagse filmliefhebber? 

Fellini had naar eigen zeggen drie obsessies: “cinema, seks en spaghetti,” maar in het gesprek zal de focus op het eerste liggen. Een film over film van een Italiaanse maestro: dé ideale start voor een reis doorheen de naoorlogse filmgeschiedenis.

Data

  • di 20/09/22 - Federico Fellini door Johan Heldenbergh
  • di 25/10/22 - TBA door Fien Troch
  • di 22/11/22 - Terrence Malick door Barbara Sarafian
  • di 06/12/22 - Agnès Varda door Dorothée Van Den Berghe

Podcastreeks

Voor wie er niet (altijd) bij kan zijn, volgt er een gelijknamige podcastreeks waarbij de verschillende sessies overal en altijd kunnen (her)beluisterd worden. Elke podcastaflevering komt diezelfde week op vrijdag uit en zal beschikbaar zijn via Spotify, Apple, Google Podcasts en in de Podcast app van De Standaard.

Praktisch

Meet the Masters vindt plaats in Cultuurcentrum De Grote Post, zaal De Kleine Post. Tickets kosten 8,00 EUR en zijn beschikbaar via UiTinVlaanderen, Toerisme Oostende en De Grote Post. Voor houders van Uitpas met een kansentarief kost een ticket 1,60 EUR. 

Meet the Masters komt tot stand in samenwerking met De Grote Post en De Standaard.

Jaarwerking

Naast Meet the Masters organiseert FFO heel het jaar door FFO Premières, exclusieve avant-premières van de nieuwste Vlaamse films in aanwezigheid van de cast en crew. Kinepolis Oostende wordt telkens voor de gelegenheid aangekleed met een rode loper, gezellige lampjes en photowall voor een ultiem festivalgevoel.

  • za 03/09 - 'Ritueel' van Hans Herbots (KFD) in aanwezigheid van Geert Van Rampelberg, Eriq Ebouaney, Frank Onana, Lukas Bulteel, Line Pillet, Willem Herbots, Babetida Sadjo, Carl Joos, Peter Bouckaert, en Nathalie Van Schelvergem (UITVERKOCHT)
  • wo 05/10 - 'Rebel' van Adil El Arbi & Bilall Fallah (KFD)
  • wo 26/10 - 'Zillion' van Robin Pront (KFD)
  • TBA november - ‘Close’ van Lukas Dhont (Lumière)
  • TBA december - ‘De Acht Bergen’ van Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch (KFD)

Sinds 2017 organiseert FFO bovendien Cinema Storck, waarbij de beste arthousefilms van het moment het hele jaar door vertoond worden in Kinepolis Oostende aan een voordelig tarief. 

Ontdek het programma op Cinema Storck

Trouwe bezoekers worden bovendien beloond voor hun enthousiasme. Per bezoek, aan een Cinema Storck-vertoning, een FFO Première of een Meet the Masters sessie, krijg je een stempel op onze gloednieuwe getrouwheidskaart. Per vijf stempels, mag je gratis naar een Meet the Masters sessie. Getrouwheidskaarten zijn vanaf 2 september beschikbaar bij onze vrijwilligers aan de Cinema Storck zaal in Kinepolis Oostende, de infobalie van Toerisme Oostende en De Grote Post.


Ook interessant voor jou