Europees parlement keurt Europese wetgeving omtrent drones goed

Met de nieuwe regels wil het Europarlement in de gehele EU een gemeenschappelijke veiligheidsstandaard voor drones in het leven roepen.

drones

Het Europarlement stelt vast dat drones nu nog veelal onder nationale regels vallen, wat uiteindelijk de innovatie en de marktontwikkelingen kan vertragen. Volgens de parlementariërs kan dronetechnologie in de komende tien jaar zo'n 15 miljard euro per jaar opleveren en ongeveer 150.000 banen scheppen tegen 2050.

Op grond van de nieuwe regels moeten drones zo worden ontworpen dat ze veilig kunnen opereren zonder mensen in gevaar te brengen. Op basis van het risico, waar bijvoorbeeld het gewicht van de drone bepalend voor zijn, moeten er aanvullende functionaliteiten worden toegevoegd, zoals een automatisch landingssysteem als het contact tussen de vlieger en de drone wegvalt. Ook kan er gedacht worden aan ontwijkingssystemen.

Het Europarlement heeft nu goedkeuring gegeven aan een overeenkomst die onderhandelaars van het parlement eerder hebben gesloten met de Raad van Ministers. Uiteindelijk hebben 558 parlementariërs voor de overeenkomst gestemd en er waren 71 tegenstemmen en 48 onthoudingen. De regels moeten nu nog worden goedgekeurd door de verschillende ministers van alle lidstaten.

Lees het origineel persbericht op europarl.eu


Ook interessant voor jou