
Het kan gebeuren dat je als werkgever noodgedwongen afscheid moet nemen van een medewerker. Dit is een ingrijpend moment, zowel voor jou als voor je medewerker. Outplacement biedt de kans om dit moeilijke proces te verzachten alsook je ex-medewerker te begeleiden bij het nemen van een nieuwe start. Hier lees je alles wat je moet weten over je verplichtingen en de voordelen van outplacement.
Wat betekent outplacement
Soms is het ontslag van één of meerdere medewerkers onvermijdelijk. In zulke situaties kan een outplacementtraject een waardevol instrument zijn om ex-medewerkers te begeleiden naar een nieuwe professionele toekomst. Zo’n traject biedt ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan of het opstarten van een eigen zaak. Ascento biedt outplacementtrajecten op maat aan, met een sterke focus op persoonlijke begeleiding en duurzame hertewerkstelling. De begeleiding wordt uitgevoerd door een erkend outplacementbureau en kan zowel individueel als in groep plaatsvinden.
Naast ondersteuning voor de ontslagen medewerker, kunnen ook werkgevers baat hebben bij professionele begeleiding tijdens een outplacementtraject. Ontslag is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor de werknemer maar ook voor de werkgever. Ascento beschikt over expertise in zowel het wettelijk kader als de inhoudelijke begeleiding van dergelijke dossiers, wat kan bijdragen aan een evenwichtige oplossing voor alle betrokken partijen. Een persoonlijke en correcte aanpak kan bovendien een positieve invloed hebben op het employer brand.
Wanneer is outplacement verplicht?
Outplacement is in bepaalde situaties wettelijk verplicht bij een individueel ontslag. Er zijn twee regelingen waarbij je als werkgever outplacement moet aanbieden:
- Algemene regeling: Voor medewerkers met een opzegtermijn van minstens 30 weken ben je als werkgever verplicht om binnen de 4 weken na aanvang van die termijn een geldig outplacementaanbod te doen. Bij een verbrekingsvergoeding moet je dit binnen een periode van 15 kalenderdagen na het einde van de arbeidsovereenkomst overmaken aan de betrokken medewerker.
- Bijzondere regeling: Voor medewerkers met een opzegtermijn van minder dan 30 weken geldt een outplacement als hij of zij:
- Niet om dringende reden een ontslag krijgt,
- Minstens 45 jaar oud is op het moment van het ontslag,
- Minstens één jaar in dienst is geweest.
Wat zijn de voordelen van outplacement?
Outplacement biedt voordelen voor zowel jou als werkgever als voor je ex-medewerkers.
Als medewerker kan je via outplacement opnieuw snel aan de slag in een job die volledig aansluit bij je vaardigheden en ambities. De professionele begeleiding en ondersteuning helpt om je zelfvertrouwen te versterken en met een positieve mindset de toekomst tegemoet te zien.
Voor werkgevers zorgt het aanbieden van outplacement dat je verantwoordelijkheid neemt voor je ex-medewerker, zelfs na het ontslag. Dit straalt positief af op je bedrijf en draagt bij aan een goede employer branding. Je geeft een krachtig signaal naar je huidige medewerkers dat je om hen geeft, wat het vertrouwen in je organisatie ook versterkt.
Wat zijn de kosten van outplacement voor de werkgevers?
De kosten voor outplacement zijn afhankelijk van de situatie. In de algemene regeling (meer dan 30 weken opzegvergoeding) bedraagt de kostprijs een twaalfde van het bruto jaarloon, met een minimum van 1.800 euro en een maximum van 5.500 euro (exclusief btw).
Bij de bijzondere regeling varieert de prijs afhankelijk van het outplacementbureau.
Bij medische overmacht werd het wettelijk vastgestelde bedrag van 1.800 euro binnen de bijzondere regeling van outplacement sinds 1 april 2024 vervangen door een bijdrage van 1.800 euro aan het ‘Terug Naar Werk’-fonds.
Outplacement bij Ascento: expertise in outplacement die volledig ontzorgt
Ascento biedt professionele outplacementbegeleiding aan die verder reikt dan de wettelijke verplichting. Ex-medewerkers krijgen een persoonlijk traject aangereikt dat hen ondersteunt bij het heroriënteren van hun loopbaan.
Waar staat outplacement bij Ascento voor?
- Gesteund op een grondige kennis van het wettelijk kader rond outplacement begeleiden de gecertificeerde coaches van Ascento jaarlijks meer dan 900 deelnemers. Er is ervaring met uiteenlopende doelgroepen, waaronder hogere kaders, bedienden en arbeiders. Begeleidingen zijn mogelijk in het Nederlands, Frans en Engels.
- De coaches beschikken over diepgaande kennis van de arbeidsmarkt en zetten die in om deelnemers, zowel individueel als in groep, te begeleiden naar duurzame tewerkstelling. Outplacementtrajecten worden aangeboden vanuit diverse locaties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
- Ascento is nationaal actief met een breed netwerk, ondersteund door regionale ankerpunten. Er zijn nauwe samenwerkingen met uiteenlopende (sociale) partners en met de VDAB.
- Met meer dan 30 jaar ervaring in outplacement wordt bij Ascento dagelijks gewerkt aan talentontwikkeling en professionele heroriëntatie, met een sterke focus op kwaliteit, expertise en betrokkenheid.
Wat is het aanbod binnen outplacement?
Het outplacement aanbod dient minstens te bestaan uit de volgende elementen:
- psychologische begeleiding;
- het opmaken van een persoonlijke balans/ een professionele balans waarbij we via grondige zelfanalyse aan de slag gaan;
- we bekijken of een heroriëntatie nodig is om je te begeleiden naar de juiste omscholing voor de job van je dromen;
- begeleiding met het oog op het onderhandelen van nieuwe arbeidsovereenkomsten;
- begeleiding tijdens de integratie in het nieuwe werkmilieu;
- logistieke en administratieve steun;
- opmaak van een actieplan;
- aandacht voor de begeleidingsmethodes (gepersonaliseerde trajecten in functie van leeftijd en scholingsniveau en rekening houdend met emotionele aspecten verbonden met oudere medewerkers);
- aandacht voor individuele begeleiding;
- aandacht voor de mobiliteit van de werknemer: rekening houden met een redelijke afstand tussen woon-of werkplaats van de werknemer en de plaats waar de outplacementbegeleiding doorgaat;
- nadruk op intensieve begeleiding gericht op werkhervatting bij de start van het outplacement
Veelgestelde vragen over outplacement
Wanneer is een tewerkstellingscel verplicht bij herstructureringen?
Bij een collectief ontslag tijdens een herstructurering moet je als werkgever een tewerkstellingscel oprichten. Medewerkers jonger dan 45 jaar blijven ingeschreven tot drie maanden na het laatste ontslag, terwijl medewerkers van 45 jaar of ouder zes maanden ingeschreven blijven.
Kan VDAB tussenkomen in de outplacementkosten?
De VDAB kan onder bepaalde voorwaarden tussenkomen in de outplacementkosten, bijvoorbeeld bij bedrijven met schulden of bij ontslagen door herstructurering. Het is raadzaam om de voorwaarden met VDAB te bespreken.
Zijn er premies of subsidies beschikbaar voor werkgevers die outplacement aanbieden?
Ja, bepaalde sectorfondsen en instanties zoals VDAB bieden premies of subsidies aan om de kosten van outplacement voor werkgevers te verlichten. Informeer bij de relevante organisaties voor specifieke voorwaarden.
Wat is het aanbod binnen outplacement?
Outplacement kan opgelegd zijn door de wet of een vrijwillig karakter hebben (buiten een wettelijke verplichting).
De wet voorziet drie wettelijk opgelegde types van outplacement:
- de algemene regeling van outplacement (‘algemeen stelsel’)
- de specifieke regeling van outplacement voor medewerkers van minstens 45 jaar (‘bijzonder stelsel’)
- de specifieke regeling van outplacement in het kader van een activerend beleid bij herstructureringen (‘tewerkstellingscel’)
- (Het vierde type: outplacement n.a.v. medische overmacht is sinds 1 april 2024 afgeschaft en gebeurt voortaan via het ‘Terug Naar Werk Fonds’)
De werkgever kan ook vrijwillig een aanbod outplacement aanbieden met een programma en een duurtijd op maat.
Hoe lang duurt een outplacement traject?
Hoe lang duurt een outplacement traject?
Dit is afhankelijk van het betrokken wettelijk stelsel.
Voor het algemeen stelsel en het bijzonder stelsel:
Het traject heeft een maximumduur van 12 maanden en omvat 3 fasen :
Fase 1: Binnen maximum twee maanden vanaf de aanvangsdatum van het programma : de werknemer moet minstens 20 uren outplacementbegeleiding krijgen. Opm. : de werknemer kan de volledige 60 uren begeleiding ook al krijgen tijdens deze eerste twee maanden.
Fase 2: Gedurende een termijn van max. 4 maanden volgend op de eerste 2 maanden: de werknemer moet minstens 20 uren outplacementbegeleiding krijgen. Opm. : de werknemer kan de volledige 60 uren begeleiding ook al krijgen tijdens deze eerste zes maanden.
Fase 3: Gedurende een termijn van max. 6 maanden volgend op de eerste 6 maanden: de werknemer moet minstens 20 uren outplacementbegeleiding krijgen.
Bij herstructureringen:
Medewerkers die in het kader van een collectief ontslag ontslagen worden, moeten worden ingeschreven bij de tewerkstellingscel. De minimum inschrijvingsduur varieert naargelang de leeftijd van de werknemer op het ogenblik van de aankondiging van het collectief ontslag.
Als de werknemer op het ogenblik van het collectief ontslag minstens 45 jaar oud is, heeft hij recht op 60 uren begeleiding tijdens een periode van 6 maanden. Als hij minder dan 45 jaar oud is, heeft hij recht op 30 uren begeleiding tijdens een periode van 3 maanden.
Wie betaalt de kosten van outplacement?
De kostprijs van de outplacementbegeleiding is voor rekening van de werkgever die daartoe de opdracht heeft gegeven.
Wat is het verschil tussen outplacement en loopbaanbegeleiding?
Outplacement is begeleiding van een ontslagen medewerker naar een ander job toe, eventueel via een opleiding. De begeleiding heeft veel aandacht voor de verwerking van het ontslag en het opbouwen van het zelfvertrouwen en het zelfinzicht bij de deelnemer. Outplacement kan, afhankelijk van het outplacementstelsel dat van toepassing is, een verplicht karakter hebben.
Loopbaanbegeleiding is het op vrijwillige basis en zonder voorafgaand ontslag met een coach nadenken over de toekomst van de loopbaan.
In het outplacementtraject worden methodieken en inzichten uit loopbaanbegeleiding geïntegreerd.
Meer info over Ascento?
Ascento werd door mediarte aangeduid als preferentiële partner voor outplacement, loopbaanbegeleiding en burnout-coaching in onze sector.