Onlineradio in België

poppunt

NTS (London), Red Light Radio (Amsterdam), Berlin Community Radio, Radar Radio (London), Dublab (Los Angeles), The Lot Radio (New York), Seoul Community Radio, Operator (Rotterdam), Intergalactic FM (Den Haag), Rocket Radio (Verona, Milaan), Le Mellotron (Parijs) … de lijst van radiozenders die via het internet uitzenden is eindeloos. Elke zichzelf respecterende stad met een bloeiende muziekscene heeft er wel één.

Eind 2017 sprongen in België ook enthousiastelingen op de kar en schoten de onlineradiozenders als paddenstoelen uit de grond: The Word Radio en Kiosk Radio vanuit de hoofdstad, Drrrip Radio en We Are Various vanuit Antwerpen. Waarom nu? En wat maakt die onlineradiozenders zo uniek? Waarom zou ik ernaar luisteren en kan ik er als dj ook m’n ei kwijt?

Liefhebbers van underground en nichemuziek voelen zich meer en meer thuis bij de onlineradiozenders, die onafhankelijk met minder middelen, maar ook een pak minder kosten

Die nieuwe generatie internetradiostations gooit alle regeltjes van traditionele radiozenders overboord. Reclame valt er niet te horen, er zijn geen nieuws-, verkeers- of weerberichten en er heerst een enorme muzikale vrijheid. NTS dompelt je onder in de muzikale sfeer van een wereldstad als Londen, net zoals Red Light Radio in Amsterdam en elke andere radiozender die hun voorbeeld volgt. Andere onlineradio’s kiezen dan weer voor een bepaalde muzikale sfeer, zoals Intergalactic FM uit Den Haag met electro, Italo disco en exotica. Alle zenders zetten een muzikale vrijheid voorop die niet per toeval onmogelijk is geworden bij de traditionele radiozenders. Onder druk van subsidiënten en commerciële concurrenten mikken publieke omroepen als het Britse BBC Radio One, het Nederlandse 3FM of Studio Brussel op een breder en groter doelpubliek.

Liefhebbers van underground- en nichemuziek voelen zich meer en meer thuis bij de onlineradiozenders, die onafhankelijk opereren met minder middelen, maar ook een pak minder kosten. De internationale dj-cultuur heeft dit nieuwe netwerk van muzikale vrijplaatsen snel omarmd. Op een doordeweekse dag op een van bovengenoemde internetradio’s kan je makkelijk zappen tussen dj’s als Nina Kraviz, Floating Points, Mount Kimbie, LeFtO … En de pionierende onlineradiozenders raakten doorheen de jaren ook beter en beter georganiseerd, met gigantische archieven, populaire evenementen en honderdduizenden fans over de hele wereld.

Lees het het volledige dossier op de site van Poppunt


Ook interessant voor jou