Sven Gatz wil Vlaams Journalistiek Fonds

Minister van Media Sven Gatz wil een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) oprichten, vergelijkbaar met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) in Nederland. Naast het coördineren en verdelen van projectsubsidies, zal het fonds ook fungeren als een aanspreekpunt voor alle journalisten, als kennisdelingsplatform van alles wat met nieuws en media te maken heeft en moet ook de samenwerking met Nederland stimuleren

VJF

De Vlaamse overheid besteedt jaarlijks zo’n 3,55 miljoen euro aan middelen die de journalistiek ten goede komen. Die middelen zijn momenteel verspreid over verschillende organisaties (bvb. de Vereniging voor Vlaamse Journalisten en de Raad voor de Journalistiek), subsidielijnen (bvb. de oproep voor innovatieve journalistieke projecten of de steun voor werkbeurzen van het Fonds Pascal Decroos) of projecten (bvb. Nieuws in de Klas, Elektronisch Nieuwsarchief en MediAcademie).

Minister Gatz stopt dit jaar meer middelen in journalistiek en wil de steun hervormen via de oprichting van een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Voor het nieuw fonds wordt 550.000 euro voorzien, waarvan 500.000 euro voor projectsubsidies. In het najaar zal hiervoor een oproep gelanceerd worden.

Met dat Vlaams Journalistiek Fonds wil ik de Vlaamse journalistiek beter ondersteunen, stimuleren en innoveren. In deze snelle samenleving van sociale en digitale mediaplatformen is het erg belangrijk te blijven investeren in kwalitatieve journalistiek

Sven Gatz - Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel

Mediaminister Gatz heeft zo’n samenwerking dinsdag tijdens een overleg in Den Haag ook aangekaart bij zijn Nederlandse collega Arie Slob. In de toekomst laat minister Gatz bovendien onderzoeken of het nuttig is dat het VJF samenwerkt met projecten als MediAcademie en Nieuws in de Klas. 

Lees het volledige artikel op svengatz.prezly.com


Ook interessant voor jou