Nieuwe influencerFAQ bundelt adviezen en tips voor elke influencer

influencerFAQ

Influencers zijn vandaag rolmodellen bij uitstek van heel wat Vlaamse jongeren. Online content creators moeten zich daarom bewust zijn van de impact die ze uitoefenen op hun volgers. In samenspraak met tal van experts en influencers lanceert Vlaams minister van Media Benjamin Dalle daarom de influencerFAQ. Deze website is een uniek digitaal platform vol adviezen, tips & tricks voor elke influencer.

Meer weten over influencerFAQ

Uit onderzoek van de Arteveldehogeschool en Comeos is gebleken dat 87% van de Vlaamse jongeren influencers volgen op sociale media. Influencers, of content creators, zijn voor die jongeren echte rolmodellen. Meer nog dan de traditionele ‘Bekende Vlamingen’. Het spreekt dan ook voor zich dat die influencers impact hebben op hun volgers, zowel positief als negatief.

De influencerFAQ is onder meer bedoeld om de content creators bewust te maken van die invloed. 3 op de 4 influencers gaven aan positief te staan tegenover een deontologische code. Ze zijn ervan overtuigd dat ze dankzij deontologische handvaten concrete en juiste hulp zouden kunnen bieden aan hun volgers. Daarom bevat de influencerFAQ een belangrijk ethisch gedeelte: wat je beter niet zegt en hoe je best reageert op gevoelige vragen van volgers. De influencerFAQ is evenwel geen bindend document dat nieuwe regels oplegt aan content creators, maar biedt vooral informatie en nuttige tips.

Daarnaast biedt de influencerFAQ ook allerlei tips & tricks voor content creators die hun werking graag willen professionaliseren, of die op zoek zijn naar concrete antwoorden op uiteenlopende vragen rond het influencerschap. Op de website vinden ze tools om hen te helpen bij hun activiteiten, denk maar aan praktisch advies rondbelastingen, auteursrecht, gegevensbescherming, …

De influencerFAQ is er voor en door influencers: tal van influencers waren nauw betrokken bij de uitwerking ervan, net als experten van gespecialiseerde organisaties als Mediawijs, VLESP, Sensoa, Child Focus, Vlaams Instituut Gezond Leven, Eetexpert, Unia, … Het is de bedoeling om de dialoog met content creators te blijven aangaan om de influencerFAQ ook in de toekomst te actualiseren en eventueel nieuwe thema’s aan te snijden.

De website is onderverdeeld in zes categorieën, die elk een specifiek belangrijk onderwerp aansnijden: #reclame, #privacy, #isdaterover, #respect, #hoewist en #isdatlegit. Via een zoekbalk kunnen de bezoekers zelf op zoek gaan naar het antwoord een specifieke vraag.

Ambassadeurs

Zes Vlaamse influencers werpen zich op als de ‘ambassadeurs’ van de influencerFAQ. Het zijn content creators met elk hun eigen doelpubliek en favoriete onderwerpen. De ambassadeurs zijn er om de bekendheid van de influencerFAQ in de influencerwereld te verhogen.

De zes ambassadeurs zijn:

  • mamavanvijf: Anne is al 12 jaar lang de drijvende kracht achter de blog en Instagramaccount ‘mamavanvijf’, waar je het reilen en zeilen van een groot gezin kan volgen. Ze is ook co-founder van het online magazine Maison Slash, dat maandelijks honderdduizend gezinnen inspireert.
  • Ziczackitty: Esther Vandenbroele aka Ziczackitty mixt haar gevoel voor humor, creativiteit en liefde voor gaming in haar content op Twitch en Tiktok.
  • Jietse Pauwaert: Jietse is een sympathieke West-Vlaamse content creator die met zijn korte sketches herkenbare situaties imiteert, wat resulteert in heel grappige content en treffende oneliners.
  • Gloria Boateng: Bowa timmert aan haar weg naar de top met uitzonderlijk straffe TikTok-video’s, waarbij haar acteerervaring goed van pas komt bij de hilarische sketches op basis van zelfbedachte en herkenbare personages. Misschien ken je haar ook wel van reeksen zoals ‘Billie vs. Benjamin’, ‘Make Belgium Great Again’, ‘F*** You Very Much’… 
  • Elias Verwilt: Elias is vooral gekend als een opvallende brok energie die korte video’s herkenbare thuis- en schoolsituaties brengt op een ludieke manier, maar daarnaast is hij ook fotograaf. 
  • Ilias El Kostit: Ilias droomt van een carrière als minister van Onderwijs. Momenteel is hij jongerenbegeleider en content creator. Hij verdiept zich in (mentale) gezondheid en gaat altijd op zoek naar de juiste balans in het leven van een student.

Ook interessant voor jou