Filmen op locatie wordt onbetaalbaar voor Belgen

Image
Opnames van Emperor met Adrian Brody op de Gentse Graslei in 2015. Foto @Yves Masscho

The Danish Girl werd deels opgenomen in een Brusselse brasserie, de Gentse Graslei is om de haverklap afgezet voor een buitenlands kostuumdrama. Steeds meer buitenlandse producties komen naar België voor hun opnames, maar dat drijft de prijzen de hoogte in. Kleine, Belgische cineasten zijn het slachtoffer.

De Gentse Graslei wordt ingepalmd door een filmcrew. Alweer. In de lente van 2016 streek de ploeg van de Nederlandse avonturenfilm Storm: Letters van vuur in de Gentse middeleeuwen neer, een jaar eerder was Hollywood-ster Adrien Brody er te zien voor de opnames van de internationale coproductie Emperor (door het dubieuze faillissement van productiehuis Corsan is die film begraven op het Amerikaanse betaalplatform Hulu). Vandaag is het de BBC die de Arteveldestad tot filmdecor uitroept. Les Misérables krijgt een update, met The Wire-acteur Dominic West en Selma-ster David Oyelowo in de hoofdrollen.

Dat onze steden zo populair zijn bij buitenlandse film- en tv-makers - zie ook: Lars von Triers Nymphomaniac, alweer in Gent, en Oscarwinnaar The Danish Girl, waarin verschillende Brusselse locaties te zien zijn - is grotendeels te danken aan Screen Flanders, het economisch filmfonds van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), en de door hen uitgewerkte tax shelter, dat investeerders in film en tv een belastingvoordeel biedt.

Lees het artikel op DeMorgen.be


Ook interessant voor jou