Beukt 2019 de deur open naar brede adoptie van Virtual Reality?

Bloovi
@Bloovi

Ja hoor, daar zijn ze al: de eindejaarsoverzichten. Het voorbije jaar is gigantisch snel voorbij gegaan - logisch dat je dit niet zag aankomen. Wat is er precies gebeurd met immersive technologie? We zetten de belangrijkste trends voor jou op een rijtje.

Trends

Als het op trends aankomt, kijken we best even naar de prestigieuze Gartner Hype Cycle trend barometer. Die deelt de evolutie van opkomende technologieën op in 5 fases, met telkens een obsceen lange naam (Innovation Trigger, Peak of Inflated Expectations, Trough of Disillusionment, Slope of Enlightenment, Plateau of Productivity).

Je kan die Gartner Hype Cycle ook vergelijken met een menselijke levenscyclus. Een technologie ziet voor het eerst het levenslicht, gaat naar school (gepaard met hoge verwachtingen van de ouders), wordt een chagrijnige tiener die vooral teleurstelt, schiet pas in zijn late twenties in actie, en komt uiteindelijk op een punt waar voldoende inzicht en ervaring ervoor zorgen dat er iets waardevol uit de bus komt.

Gartner hype
@Yondr

Nog maar twee jaar geleden was VR de bepukkelde tiener die dringend deodorant nodig had. En toen kwam het keerpunt in 2018. Vandaag is VR, volgens ‘Gartner’, een ambitieuze professional, net uit de douche en klaar voor de dag. Augmented Reality (AR), het neefje van VR, blijft voorlopig nog even wiet roken en headboppen op Metallica.

Product

Op zoek naar een VR product? Dan ben je met je gat in de boter gevallen, want de productontwikkelaars hebben niet stilgezeten. Dit jaar werden er maar liefst drie noemenswaardige standalone devices uitgebracht met fikse verbeteringen op vlak van visuele kwaliteit. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je nu geen smartphone meer nodig hebt om te kijken, of dat je niet langer vast hangt aan een computer.

Heb je (een) fantastische klant(en) die je in de bloemetjes wil zetten, laat de bloemen dan maar voor wat ze zijn. Hét relatiegeschenk is dit jaar een van de volgende zaken:

  • Oculus Go
  • Lenovo Mirage Solo
  • HTC Vive Focus
Brillen VR
@Yondr

Apps

Een VR headset dompelt je helemaal onder in 360 content, maar nu kan je ze ook gebruiken voor events. Oculus lanceerde dit jaar bijvoorbeeld de Oculus Venues een app waarmee je live events kan bijwonen. Zo kan je bijvoorbeeld de LA Lakers of een andere basketbalploeg aanmoedigen vanaf de front row. Of deel het podium met je favoriete band en bekijk het concert van dichtbij. Mag het wat gemoedelijker? Deel een cinema ervaring: bekijk een film op het grote doek, terwijl de avatars van je vrienden naast jou zitten in het publiek.

Of Netflix & chill in VR. De streamingdienst blijft een van de meest populaire apps voor de Oculus headset. Het is net alsof je thuis kijkt, maar je zit lekker knus in een boshut in de bergen. Kijk naar links en je ziet een fenomenaal uitzicht over de bergen. Net boven het gezellige haardvuur hangt een grote televisie gekoppeld aan je persoonlijke Netflix account.

Lees het volledige artikel op bloovi.be

image

Ook interessant voor jou