Vlaamse radio’s komen met Week van de Digitale Radio

Alle Vlaamse landelijke radiozenders zetten van 12 tot en met 16 november 2018 een “week van de digitale radio” op. Gesteund door Vlaams Mediaminister Sven Gatz zullen ze radioluisterend Vlaanderen beter vertrouwd maken met de voordelen van digitale radio (DAB+).

Door de start van deze gezamenlijke campagne informeren de zenders de luisteraar over DAB+, op termijn de opvolger van FM. De uitrol van DAB+ komt  in een stroomversnelling. Tijdens de Week van de Digitale Radio zullen alle landelijke omroepen (de vijf publieke zenders Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM en de commerciële zenders Qmusic, JOE en Nostalgie) ruime aandacht schenken aan de evolutie naar digitale radio. Ook andere radio’s die al uitzenden op DAB+ zullen aandacht besteden aan digitaal radioluisteren via DAB+.

Die week wordt een eerste speerpunt om mensen te overtuigen van de meerwaarde van DAB+, namelijk een digitale luisterkwaliteit en meer aanbod. Het zal ook belangrijk worden om de FM-autoradio’s naar DAB+ te laten switchen.

minister van media Sven Gatz

Op initiatief van minister Gatz werd een stuurgroep Digital Radio Vlaanderen opgericht, met de betrokken mediabedrijven, netwerkoperatoren en de overheid. De stuurgroep heeft de opdracht de uitrol van en overgang naar digitale radio in Vlaanderen op gang te brengen via campagnes, engagementen, concrete acties, afspraken met belangrijke medespelers als de retailsector en de autosector. Die laatste is van groot belang aangezien er erg veel in de auto naar de radio wordt geluisterd.

In september werd een nulmeting verricht om een stand van zaken van het digitaal luisteren op te maken. De resultaten van die meting zullen tijdens de Week van de Digitale Radio bekend worden gemaakt en in de programma’s aan bod komen. Ook voor 2019 en 2021 werden al metingen geprogrammeerd om de groei naar digitaal luisteren op te volgen.

Minister Gatz heeft al heel wat stappen gezet om de invoering van digitale radio in Vlaanderen te realiseren.  Hij stelde o.a. een nieuw frequentieplan op en breidde de capaciteit uit voor DAB+, het platform voor digitale radio waarnaar de meeste andere Europese landen ook aan het overschakelen zijn. Vandaag zenden alle Vlaamse landelijke publieke en commerciële radiozenders al uit op DAB+. Ook enkele andere grotere radiostations zijn beschikbaar via DAB+.

Minister Gatz beseft dat de doorgroei naar digitale radio een werk van meerdere jaren zal zijn:

"Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol van digitale radio te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een Dag van de digitale radio staat op het programma.”

De Vlaamse overheid voorziet dit jaar 200.000 euro voor de DAB+ uitrol.

DAB+ heeft als voordeel: meer zenderkeuze voor luisteraars, digitale geluidskwaliteit, makkelijk op alfabet te bedienen, (gratis) ontvangst in heel Vlaanderen. Je hebt wel een nieuw radiotoestel nodig. Het huidige aanbod via DAB+ in bestaat uit 25 stations, waarvan 11 digital only stations. Dit aantal zal binnen afzienbare tijd toenemen omdat minister Gatz ervoor zorgde dat naast de landelijke ook de commerciële netwerkradio’s op korte termijn via DAB+ zullen uitzenden.


Ook interessant voor jou