Belgische filmsector neemt illegale downloaders beet

RV
RV

De Belgian Entertainment Association (BEA) en de Federatie van Cinema’s van België slaan samen met filmproducenten en verdelers, cinema’s en regisseurs de handen in elkaar tegen het illegaal downloaden van films en series. Ze voeren op dit moment een erg opmerkelijke actie op het internet om illegale downloaders met een knipoog op hun gedrag te wijzen: wie illegaal kijkt, wordt middenin de film of actie verrast met een wel erg persoonlijke boodschap in de ondertitels. Zo wil de Belgische filmsector op een ludieke manier een krachtig signaal geven.

Betrapt

Wie een film illegaal downloadt, zoekt ook steeds de bijbehorende ondertitels. Een eenvoudig tekstbestandje dat je tegelijk met de film van het internet haalt en dat de community maakt. Communicatiebureau TBWA bedacht de subtitle prank: piraten worden teruggepakt met hun eigen middelen door een grapje uit te halen met de illegale ondertitels. Plots krijgt het verhaal een verrassende wending. Met een speelse knipoog lijkt het plots alsof Samuel L. Jackson in The Hitman’s Bodyguard de illegale kijker rechtstreeks aanspreekt en zegt dat je niet mag downloaden. Of alsof de politie-inspecteurs uit The Bridge seizoen 4 de illegale downloader op het spoor zijn. Ook de ondertitles van Logan Lucky en The Foreigner werden bewerkt. Op een paar weken tijd werden deze bewerkte ondertitels ondertussen al 10.000 keer gedownload. De kijker voelt zich niet alleen betrapt, maar beseft meteen dat je via illegale bron niet perse het echte kwaliteitsproduct binnenkrijgt.

Er is een direct verband tussen piraterij en de moeilijke tijden om Vlaamse content nog naar ons publiek te brengen. Met illegaal kijken, start een kettingreactie die kan leiden tot het failliet van onze Vlaamse audiovisuele sector.

Michaël R. Roskam, regisseur en voorzitter Unie van Regisseurs.

Lees het volledige artikel


Ook interessant voor jou