20 jongeren nemen de VRT over tijdens VRT NXT INVASION

Deze zomer nemen 20 jongeren, die stuk voor stuk bruisen van het talent en de creativiteit, de VRT over. Acht weken lang krijgen zij via het project ‘VRT NXT INVASION’ de kans om in de mediaspeeltuin van de Vlaamse openbare omroep hun ding te komen doen. Radio maken voor UrbaNice van MNM, brainstormen voor een eigen Iedereen beroemd-rubriek bij Eén, een make-over geven aan de programma’s als Nieuwe Feiten of De Madammen…: de jongeren krijgen opnieuw carte blanche voor hun gekste ideeën.

VRT en jongeren

De VRT heeft een lange traditie in het zoeken naar en ontdekken van jong talent. Heel wat radio- en tv-makers hebben hun eerste stappen bij een van de VRT-merken gezet. VRT JOBS zoekt actief naar jongeren en begeleidt hen naar VRT-werkvloer. VRT heeft bovendien een eigen jongerenadviseur, Kathy Lindekens, die al jaren een duurzame relatie met jongeren onderhoudt. Kathy kijkt alvast uit naar het zomerproject:

Net als tien jaar geleden bij De Overname kijk ik er enorm naar uit om de 20 jongeren die ‘de VRT willen overnemen’ te begeleiden en hen als een soort mediamama met raad en daad bij te staan.

Kathy Lindekens

"Dat is het leuke aan mijn job: ik zie jongeren zichzelf zoeken, hun talent zich ontplooien en ik blijf hen ook na het project opvolgen tot ze klaar zijn om als collega op de VRT te komen werken. Tientallen grote talenten zijn op die manier al doorgestroomd naar onze werkvloer. Diversiteit is daarbij een van onze grote aandachtspunten."

VRT NXT INVASION

VRT NXT INVASION is een tweede initiatief onder VRT NXT. Tijdens juli en augustus 2018 worden 20 jongeren losgelaten in de mediawereld van de VRT.

De jongeren van VRT NXT INVASION zijn tussen 16 en 23 jaar. Begin maart werd een oproep gelanceerd via Facebook en Instagram. Uit de meer dan 150 jongeren die zich hadden ingeschreven, werden na vijf castingdagen in de provincies en een tweede selectieronde in het Omroepcentrum, 20 talenten gekozen die deze zomer mogen komen experimenteren in de mediaspeeltuin van de VRT. Ze krijgen begeleiding van jonge coaches bij de radio- en tv-netten en VRT NWS. Die zetten hun deuren open voor de creatieve en vernieuwende ideeën van de jongeren.

De jongeren die acht weken de VRT overnemen, lopen immers over van het talent. Sommigen zijn de filmmakers of regisseurs van morgen, anderen zetten hun eerste voet in de radiowereld. Nog weer anderen zijn heuse taalwonderen, acteren in hun vrije tijd of zijn vrijwilliger voor het goede doel. De ene heeft er al een studie journalistiek opzitten, de andere is 17 jaar en vol ongeduld om de mediawereld in te duiken.

Allen hebben ze echter één ding gemeen: tijdens VRT NXT INVASION willen ze vooral out of the box denken.

Lees het volledig persbericht op VRT.be


Ook interessant voor jou