"Ik vraag altijd eerst aan blanke, mannelijke collega’s hoeveel zij betaald krijgen"

“We willen een stem geven aan onze generatie makers."

Jonge makers Aïcha Cissé en Aminata Demba brengen State of the Youth op het TheaterFestival. Ze kennen elkaar van in de wieg en veroverden menig podiumhart met de succesvoorstelling Dis-moi wie ik ben. Nu donderdag luiden ze op het TheaterFestival met hun 'State of the Youth' het nieuwe podiumseizoen in. Ciska Hoet interviewde beide dames voor de krant De Morgen.

Foto Ilias Teirlinck
De theatermakers Aïcha Cissé (l.) en Aminata Demba © Illias Teirlinck

Al voegt Cissé daaraan toe dat ze ervan droomt ooit geïnterviewd te worden over haar vak zonder dat ze het over haar achtergrond of huidskleur moet hebben. “Het liefst word ik gewoon als maker gezien.”

Aïcha Cissé

Tijdens het interview wordt er ook gepraat over hoe deze dames de loonsonderhandelingen aanpakken:

Sommige jonge makers werken voor een hongerloon om toch maar te kunnen spelen, niet zo Demba en Cissé. "Tot een jaar of twee geleden werkte ik weleens gratis of zag ik onvolledige betalingen door de vingers", stelt Cissé. "Maar dat doe ik niet meer. Dit is mijn job, ik werk ervoor en dus wil ik normaal betaald worden. Ik werk alleen voor een vriendenprijsje als ik daar zelf voor kies.”

“Zeker bij film- en televisiewerk is het soms onderhandelen geblazen”, weet Demba. “Als ik moet bepalen hoeveel ik moet factureren voor een opdracht, vraag ik altijd eerst aan mijn blanke, mannelijke collega’s hoeveel zij krijgen. Het lijkt me maar normaal dat je als vrouw evenveel betaald wordt.”

Lees hier het artikel in De Morgen


Ook interessant voor jou