Niet gek veel vrouwelijke regisseurs geteld: 11% in 2017

Niet gek veel vrouwelike regisseurs geteld: 11% in 2017
credits photo: AFP

Van de films die in 2017 zijn uitgekomen in de Amerikaanse biscoopzalen waren er 11% van de hand van vrouwelike regisseurs. Dat blijkt uit een studie van de San Diego State University. Toch is het aantal vrouwelijke regisseurs de afgelopen vier jaar gestegen, bijna verdubbeld.

Bij de bekendmaking van de Bafta-nominaties eerder deze week was er al gezucht.  In de categorie beste regisseur domineerden de mannen resoluut. Sinds de Britse filmprijzen bestaan (1968) zijn er nog maar zeven vrouwen genomineerd als regisseur, één iemand won effectief (Kathryn Bigelow met "The hurt locker" in 2010). Bij de Bafta's willen ze niet liever da

Zes procent in 2013

Amerikaanse cijfers kaarten dat nog eens aan. De San Diego State University bekeek 250 films die in 2017 in Amerikaanse bioscopen liepen, en telde dat slechts 11% een vrouw op de regiestoel zitten had. Een van die films deed de kassa's trouwens serieus rinkelen:  "Wonder woman" van Patty Jenkins. Het percentage vrouwelijke regisseurs is de voorbije jaren gestegen, weliswaar niet spectaculair maar toch bijna verdubbeld (ten opzichte van 2013).

Actrice Natalie Portman liet het tijdens de Golden Globes ook subtiel vallen. Ze introduceerde de categorie beste regisseur en zei droogweg "... en het zijn allemaal mannelijke genomineerden".

Meer lezen over diversiteit?


Ook interessant voor jou