Werk je mee aan meer diversiteit in de media?

Wat als de stemmen die aan bod komen in de Vlaamse media een echte weerspiegeling zouden zijn van onze diverse bevolking? De helft van de bevolking is een vrouw, maar lang niet de helft van experten die aan bod komen in de media is een vrouw. Mensen van buitenlandse herkomst of mensen met een beperking komen nauwelijks aan bod als expert op radio, televisie, in kranten en magazines. 

Diverse experten bestaan echt. Wij gaan die nieuwe stemmen zichtbaar maken. En jij kan ons helpen? 

In de voorbije maanden werkten Mariam Harutyunyan en Elke Jeurissen aan de Expertendatabank van de Vlaamse overheid. Die Expertendatabank brengt experts in contact met journalisten en congres organisatoren en bestaat al sinds 2008, en we geven er een nieuwe push aan. 

De komende maanden willen we vooral veel experten motiveren om hun profiel aan te maken. Tijdens de zomer gaan we in gesprek met redacties om hen aan te sporen breder te kijken dan de 'usual suspects'. Dit najaar organiseren we maandelijkse Meet Ups tussen experten en journalisten rond een bepaalde expertise.

Wat kan jij doen?

  • Wil jij je expertise delen met een breed publiek? Maak dan nu je gratis profiel aan op de expertendatabank via deze link. Het is helemaal gratis en je kiest zelf welke gegevens zichtbaar zijn en hoe je gecontacteerd wil worden door journalisten. Mariam maakte deze 1 min. video met tips over hoe je een goed expertenprofiel maakt.

  • Twijfel niet te lang. Een expert ben je al, een expert in de media worden, dat leer je gaandeweg. Je krijgt meteen toegang tot een gratis online leervideo van 10 minuten, waarin Elke je helpt met volgende vragen. Wat zoeken journalisten? Hoe koppel je jouw kennis aan de actualiteit? Hoe bereid je je voor op een interview? Het komt allemaal aan bod. Een expert ben je al, een expert in de media kan je worden. 

  • Organiseer je binnenkort een event of ben je op zoek naar nieuwe stemmen voor je bedrijfsmagazine? Registreer je dan hier als gebruiker en ontdek bijna 1000 diverse experten.

In een inclusieve samenleving moeten meer diverse stemmen zichtbaar worden in de media en op congrespodia. Jij doet toch ook mee? Samen kunnen we echt het verschil maken.

Ontdek nieuwe gezichten op de expertendatabank.be

Ook interessant voor jou