VIDEO: "All Things Being Equal' zet de rol van de publieke omroepen in het spotlicht wat betreft gendergelijkheid

"All Things Being Equal' zet de rol van de publieke omroepen in het spotlicht wat betreft gendergelijkheid

Publieke omroepen lopen voorop bij het bouwen van genderevenwichtige werkplekken en bieden sterke rolmodellen voor vrouwen in de media.

EBU-leden hebben samen meer dan 110.000 vrouwen in dienst, 45% van het totale personeelsbestand van de Public Service Media (PSM) en 5% meer dan de rest van de audiovisuele sector in de EU.

PSM-organisaties hebben een speciale verantwoordelijkheid om de ervaringen van hun publiek nauwkeurig weer te geven. Velen hebben van gendergelijkheid een topprioriteit gemaakt die heeft geleid tot cultuurverandering en de daaruit voortvloeiende voordelen zoals verhoogde innovatie, creativiteit en productiviteit door de oprichting van diverse teams.

Het nieuwe rapport - All Things Being Equal - is geproduceerd door openbare media voor openbare media en is bedoeld om beste praktijken uit de hele industrie te delen.

Aan de hand van casestudy's uit heel Europa biedt het rapport praktische richtlijnen op basis van de eigen ervaringen van leden op gebieden zoals:

  • Gelijke kansen
  • Gelijke beloning
  • Werk leven balans
  • Bescherming tegen seksuele intimidatie en discriminatie

Het biedt mediaorganisaties de kans om van elkaar te leren en identificeert bruikbare tips die anderen kunnen nemen om verandering te stimuleren.

Het rapport werd opgesteld in opdracht van de Raad van Bestuur van de EBU, onder leiding van BBC-directeur-generaal Tony Hall. Hij zei: “Gendergelijkheid is een grote prioriteit voor ons - individueel en collectief.

“We bestaan ​​om de gemeenschappen die we dienen te weerspiegelen en te vertegenwoordigen. Het is een essentieel onderdeel van onze creatieve missie om een ​​verscheidenheid aan stemmen, perspectieven en verhalen te verkennen - op het scherm en in de lucht, maar ook binnen onze teams en onze directiekamers."

De stuurgroep gendergelijkheid van EBU werd voorgezeten door de eerste adjunct-directeur van Georgia Public Broadcasting, Tinatin Berdzenishvili. Ze zei: “Als publieke omroep mogen we de geschiedenis en de macht die we hebben om de samenleving vorm te geven nooit vergeten.

"Ik hoop dat dit rapport anderen zal inspireren om gendergelijkheid na te streven, de stereotypen die vrouwen treffen, te ontmantelen en het potentieel in hun organisaties volledig te ontketenen door inclusieve culturen op te bouwen en nieuwe en frisse perspectieven te omarmen."

EBU-directeur-generaal Noel Curran: “Als Unie bestaan ​​we om samen te leren en te groeien. Als we slechts een deel van de energie en creativiteit in dit rapport kunnen benutten, denk ik dat we binnenkort de genderkloof zullen dichten en ervoor zullen zorgen dat ons personeelsbestand echt zo divers is in de samenleving die het dient."

Het rapport is opgesteld door de stuurgroep Gendergelijkheid van de EBU, bestaande uit 11 verschillende EBU-leden: Andrea Beranova, CT (Czech Republic) - Tinatin Berdzenishvili, GPB (Georgia) - Bianca Constantinescu, TVR (Romania) - Sandra David, ARD (Germany) - Sophie Delorme, FT (France)- Ladina Heimgartner, SRG SSR (Switzerland) - Safia Kessas, RTBF (Belgium) - Simona Martorelli, RAI (Italy) - Teresa M Muñoz Guerra, RTVE (Spain) - Charlotte Niklasson, Nordvision (Sweden) - Frances Weil, BBC (UK)

EBU

Het rapport is gratis te downloaden via


Ook interessant voor jou