Uitzonderlijke steun voor Brusselse audiovisuele sector

air

Covid-19: screen.brussels laat de Brusselse audiovisuele sector herademen

De Brusselse audiovisuele sector kreeg zware klappen door de coronacrisis, maar ziet de toekomst al iets rooskleuriger tegemoet. Screen.brussels fund ontving vandaag immers een uitzonderlijke financiering van 1 miljoen euro. Deze relancemaatregel richt zich op het jobbehoud van de Brusselaars en wil de economische veerkracht van de bedrijven in de sector optrekken. De beslissing komt als geroepen om het hefboomeffect van de terugkerende investeringen van het gewestelijke audiovisuele fonds en de dringende maatregelen die tijdens de crisis zijn genomen, te versterken.

Uitzonderlijke steun van 1 miljoen euro

De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is zich bewust van de impact die de sector heeft op de Brusselse werkgelegenheid en economie en maakte via screen.brussels fund een extra miljoen euro vrij. Die middelen zullen rechtstreeks worden geïnvesteerd in de audiovisuele projecten die het fonds ondersteun (crisiskosten, compensatie van de daling van andere inkomsten) en helpen via deze projecten de activiteit van de bedrijven en professionals in de sector opnieuw te lanceren, die door de crisis een zware klap kregen.

Het mechanisme van screen.brussels fund heeft zijn doeltreffendheid ruimschoots bewezen om banen in de Brusselse film- en audiovisuele sector te behouden en te creëren. Vanaf 2016 werden meer dan 70 ondernemingen opgericht of geherlocaliseerd en werden er zo’n 116 miljoen directe opbrengsten gegenereerd voor ons gewest. We zijn ons ten volle bewust van de impact van de crisis op de sector en vonden het dan ook een goed idee om te investeren in deze relancemaatregel en zo onze strategie te versterken om van Brussel en dynamische en creatieve hoofdstad te maken”, aldus Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bekende resultaten van sessie 13

De lockdown heeft geen rem gezet op de activiteiten van het screen.brussels fund, integendeel. Zo werden er 18 cofinancieringsprojecten ingediend, waarvan er 10 werden geselecteerd tijdens de net afgelopen 13de sessie, goed voor een totaal investering van 1.075.000 euro. Die projecten zijn goed voor meer dan 8,5 miljoen euro aan directe audiovisuele uitgaven in de regionale economie.

Er werd bijzondere aandacht besteed aan projecten die weldra allicht opnieuw zullen opstarten en dus zo snel mogelijk werk zullen verschaffen aan de teams die de afgelopen 5 maanden het werk noodgedwongen moesten neerleggen. Onder de geselecteerde projecten vinden we 5 langspeelfilms waaronder een animatiefilm, 3 tv-reeksen, een documentaire en een webserie.

Dicht bij de sector, vanaf het begin

screen.brussels heeft echter niet gewacht op die middelen om de audiovisuele sector te mobiliseren en te ondersteunen. De structuur vervulde immers haar opdracht door enquêtes af te nemen en de vragen van de sector door te geven, in overleg met andere institutionele spelers in beroepsverenigingen. De werknemers en bedrijven ontvingen verschillende premies en financiële steun (premies van 2000 euro voor micro-ondernemingen en vzw’s, microkredieten tegen een lagere rente, uitstel van betaling van lopende leningen, enz.). De hervatting van de opnames werden op hun beurt ondersteund door de opstelling van sectorgidsen voor de relance, de oprichting van een garantiefonds, de verdeling van 750 maskers, affiches over op de set en in bedrijven hygiënemaatregelen, en een opleiding op maat voor een 'covid-19-gezondheidsmedewerker’ op de set. Alle maatregelen vind je hier

Lees het artikel op screen.brussels


Ook interessant voor jou