15 tips om een goed subsidiedossier op te maken

flanders dc

Ben je een architect, (podium)kunstenaar, muzikant, ontwerper met een artistieke output of werk je in de audiovisuele sector en ben je op zoek naar geld om dat grote project te realiseren? Dan zijn de subsidies van het Departement Cultuur, Jeugd en Media misschien iets voor jou. Daarvoor dien je een subsidiedossier op te maken, en dat doe je niet in 1-2-3. Daarom helpen wij je op weg met maar liefst vijftien tips.

De subsidies in het kader van het Kunstendecreet van het Departement Cultuur, Jeugd en Media kunnen jou misschien helpen als je op zoek bent naar financiële middelen om je internationaal op de kaart te zetten, om onderzoek te doen of om naar het buitenland te gaan om je werk te presenteren. Ze bieden ondersteuning aan volgende sectoren: beeldende en audiovisuele kunsten, podiumkunsten, muziek, architectuur en vormgeving.

Er zijn verschillende subsidies: beurzen (gericht naar de ontwikkeling van de kunstenaar), projectsubsidies, werkingssubsidies, residentietoelages en tussenkomsten voor een buitenlands publiek presentatiemoment.

Wie subsidies zegt, zegt ook subsidiedossiers. En daar wringt nogal eens het schoentje. Subsidiedossiers leren schrijven, dat is zoals leren koken. Sommige mensen laten keer op keer de aardappelen aanbranden, anderen beginnen met een gekookt ei en verrassen je na enkele pogingen met een smakelijk driegangenmenu. 

Er zijn jaarlijks verschillende momenten om dossiers voor beurzen en projectsubsidies in te dienen: op 15 maart en 15 september. De uiterste datum voor een vijfjarige werkingssubsidie is 1 december 2021.

Voor de tussenkomst voor een buitenlands publiek presentatiemoment moet je ten laatste twee maand voor de start indienen. Voor de residentietoelage is de indiendatum afhankelijk van de specifieke residentie. 

Aan de slag met deze 15 tips!

Lees het volledige artikel op de site van Flanders DC


Ook interessant voor jou