De zomer in aantocht ...

zomer

De zomerperiode komt eraan. Of je nu op vakantie gaat of gewoon in vakantiestemming bent, onze productiviteit neemt tijdens de warmere maanden vaak een dipje. Maar niets is minder waar binnen de audiovisuele sector.

Films en series worden opgenomen, scenario's worden geschreven, nieuwe projecten krijgen vorm,... Dus misschien is dit voor jou ook een goede periode om eens terug te blikken op het voorbije jaar en te kijken welke komende stappen je wil zetten.

Neem de tijd om terug te blikken op het voorbije jaar en te kijken welke komende stappen je wil zetten

Mensen hebben de neiging om in deze tijd van het jaar hun motivatie en energie op het werk of in hun zoektocht naar werk te verliezen. Vaak komt dat omdat ze niet genoeg tijd voor zichzelf nemen. We willen je dus aanmoedigen om ook tijd voor jezelf te nemen zodat je je kan richten op je loopbaanontwikkeling of om je eventueel bij te scholen. 

Op vakantie gaan is één manier om de reset-knop in te drukken, maar er zijn verschillende andere dingen die je kunt doen om je loopbaan een boost te geven. Hier zijn er vier die je in jouw zomerschema kunt opnemen.

Small steps matter

Kijk eens met een frisse blik op het voorbije jaar. Focus op de stappen die je het voorbije jaar gezet hebt. Kijk wat er gewerkt heeft en kijk dan naar wat je graag nog zou willen realiseren. Zet in op wat werkt voor jou, en gebruik deze positieve ervaringen als template voor verdere stappen.

Maak je doelen, wensen en behoeften voor de toekomst helder. Voelen ze juist en oprecht aan voor jou? Als dat zo is, verdeel ze dan in kleinere stappen en richt je vervolgens op korte termijn doelen. Denk in ‘mini-steps’. Focus op wat je hier en nu al kan doen. 

Creëer een basis en bouw van daaruit verder. Soms zal dit met vallen en opstaan gaan. Er is hier geen one-size-fits-all. Probeer dingen uit, durf experimenteren en kijk wat voor jou werkt. Raak niet ontmoedigd als iets niet werkt; je bent een stap dichter bij wat wel werkt.

Je kan hiervoor de template van het persoonlijk business model gebruiken.

learning new skills

Versterk je vaardigheden

Het langzamere tempo van de zomer is een goed moment om je in te schrijven voor lessen en workshops of zelfs een training te boeken voor persoonlijke en professionele groei.

Deze tijd van het jaar is een geweldige kans om een vaardigheid aan te scherpen of een nieuwe te leren. Een opleiding volgen kan je aanzetten tot een nieuwe manier van denken of je inspireren. Mensen geven vaak aan na een training dat ze zich weer opgefrist en opgeladen voelen.

Een andere gemakkelijke manier om je vaardigheden een boost te geven is een boek te lezen. Het hoeft niet per se een zelfhulp- of carrière boek te zijn. Een goede roman kan je hersenen op verschillende manieren actief maken en je op nieuwe manieren helpen, motiveren of inspireren.

Neem een kijkje voor alle opleidingen (of hier voor de Franstalige opleidingen) die je deze zomer kan volgen.

Laat je netwerk groeien

De zomer is ook een goed moment om nieuwe contacten te leggen of bestaande contacten te versterken. Netwerken tijdens de zomer voelt meer ontspannen. Zoek contact op met een vriend of (ex-)collega of zoek een mentor en spreek af voor een drankje om te bespreken hoe zij hun carrière hebben ontwikkeld, misschien hebben zij nog wel tips.

Het idee is om buiten je eigen hoofd te treden en met anderen in contact te komen, zodat je je horizon kunt verbreden.

Save the date voor het volgend netwerkevent op het Screenwriters’ day - Brussels International Film Festival op 6 september 2021.

Screenwriters’ day - Brussels International Film Festival

Wat met zelfzorg?

Lange werkdagen, een moeilijke zoektocht naar werk, de aanslepende impact van Covid-19 kunnen een tol eisen op je mentale gezondheid. Gebruik de zomer om voor jezelf te zorgen. Doe eens iets anders of iets waar je normaal geen tijd voor maakt. Be creative!

De mentale rust en de energie die je terug opbouwt zullen ook in je werk voor veel creativiteit en output zorgen. Een rustige geest ziet namelijk helderder welke stappen je kan ondernemen.

Zelfzorg kan ook inhouden dat je gebieden in je werk of privéleven aanpakt waarvan je voelt dat die nu nog niet werken. Neem de tijd om je leven of je (zoektocht naar) werk onder de loep te nemen. Focus on what is possible. 

Lukt het niet alleen? Vraag hulp. Probeer dus niet langer alles zelf op te lossen. Anderen om hulp vragen is geen teken van zwakte en heeft ook niets te maken met onkunde. Een extra paar ogen kunnen je mogelijks een bredere kijk op je situatie geven.

De zomer is dus het perfecte moment om je focus terug te vinden, iets bij te leren en helder te krijgen waar je in de toekomst naartoe wilt.

Ben je ingeschreven als mediartist, het begeleidingstraject voor Brusselse werkzoekenden dan kan je een persoonlijk coachingsgesprek inplannen. 

Neem contact op voor een persoonlijk gesprek


Ook interessant voor jou