Cosmos-Kosmos, het eerste Belgische culturele crowdfundingplatform

header cosmos kosmos

Cosmos-Kosmos is een initiatief van de vzw Comedien.be/Acteur.be, een referentiesite voor professionele acteurs en artiesten uit de audiovisuele sector (film & televisie) en de podiumkunsten (theater, dans, street arts) in België.

Deze uitbreiding van Comedien.be / Acteur.be biedt de mogelijkheid om culturele of artistieke projecten uit te voeren aan artiesten die nog niet in de subsidiecircuits zijn opgenomen of die op zoek zijn naar bijkomende steun. 

Het platform maakt het mogelijk om tegen een lagere kostprijs zichtbaarheid te geven aan een project, met name voor de verspreiding ervan; om medewerkers of ontbrekende personen in een team te vinden, om coproducenten of trefpunten te zoeken, of om fondsen te werven (crowdfunding). Het is het eerste crowdfundingplatform dat geen commissie vraagt. Afgezien van de bankkosten wordt het volledige bedrag van het fonds door de projecteigenaar verkregen.

acteur be

Mauvais Ange, een eerste kortfilm gedeeltelijk door Cosmos-Kosmos gefinancierd

Annoa Verbruggen, script en monteur, is net klaar met haar eerste kortfilm, Mauvais Ange. Annoa vertelde over de ontwikkeling van haar film en hoe deze werd gefinancierd via het crowdfundingplatform Cosmos-Kosmos.

Alleen of met de regisseur in een kamer, met de enorme uitdaging om het materiaal van de opnames te recupereren, eraan te werken en er een film van te maken, is erg stimulerend!

Annoa Verbruggen

Kun je jezelf in een paar woorden voorstellen? Wie ben je en wat is je achtergrond?

Annoa: “Mijn naam is Annoa Verbruggen, ik ben 23 jaar oud en ik heb in 2019 mijn studies aan de IAD afgerond, in de richting montage en scripting. Door deze dubbele optie kon ik zowel de productie, de opnames, als ook de post-productie zien. Ik hou van de rol van eindredactie van de film door middel van montage.”

“Alleen of met de regisseur in een kamer, met de enorme uitdaging om het materiaal van de opnames te recupereren, eraan te werken en er een film van te maken, is erg stimulerend!”

Hoe ben je begonnen aan je eerste kortfilm, Mauvais Ange?

Annoa: "Toen ik de IAD verliet, ging ik op zoek naar werk als script en monteur. 

Het eerste jaar na school is vaak een moeilijk jaar: je moet een naam voor jezelf maken. Het tweede jaar, wanneer je eindelijk wat connecties begint te maken, viel samen met de komst van Covid, de lockdown en het stoppen van de opnames... Geweldige timing."

"Ik zat thuis opgesloten, net als iedereen. Ik hield een klein notitieboekje bij waarin ik soms mijn dromen en nachtmerries opschreef. Ik ben een grote William Sheller fan. Op een dag tijdens de lockdown, herschreef ik enkele van zijn teksten, uit het hoofd, in mijn notitieboekje. Ik heb er wat vreemde verhalen van gemaakt, door de zinnen met elkaar te verbinden. Het voelde goed om iets creatiefs te doen, om in een ander universum te duiken dan de realiteit van Covid."

"Ik wist niet welke vorm deze teksten zouden aannemen. Eerst dacht ik aan een videoclip. Ik heb enkele vrienden van de IAD mijn teksten laten lezen, onder andere mijn vriend, de regisseur van de kortfilm, Romain Vermeiren, die zich sterke beelden in mijn tekst voorstelde en de mogelijkheid zag om een kortfilm te maken. Naar aanleiding van dit idee van een kortfilm moest ik mijn tekst omzetten in een scenario. Mijn tekst was zeer poëtisch, het personage was niet echt een personage, het was meer een schaduw. Er werd veel geschreven met het oog op het kunnen hechten aan dit personage, om hem te kunnen delen met potentiële kijkers."

the double

Heb je het alleen geschreven?
Annoa: "Ik werd bij het schrijven geholpen door drie goede vrienden van de IAD, waarvan er één de eerste assistent-regisseur van de film werd, Adrien Berlandi, en de andere is mijn vriend, Romain Vermeiren. Met z'n drieën of vieren hielden we veel brainstormsessies, waarna ik in mijn eentje ging herschrijven, maar met een hoofd vol ideeën die uit hun voorstellen kwamen. Ze waren alle drie zeer belangrijk in mijn schrijfproces. Zij hebben mij geholpen om inconsistenties en herhalingen in de tekst aan te wijzen."

Wat heb je met je scenario gedaan toen het af was? Heb je geprobeerd een producer te vinden?

Annoa: "Ik dacht meteen aan crowdfunding. In het begin dacht ik dat ik geen productiemaatschappij nodig zou overtuigen, en dat ik alleen crowdfunding zou gebruiken om rond te komen. Financieel viel het budget van mijn film volledig binnen het persoonlijke budget dat ik in de film heb geïnvesteerd en dat van de crowdfunding.”

"Aliassa El Hamdaoui, mijn productieleider van de film, raadde me aan een productiemaatschappij te zoeken die ons administratief kon ondersteunen. In tijden van Covid waren we bang om geen vergunningen te krijgen. Manomètre films (Elsene) was bereid ons te helpen met het decor. Ze hebben ook een klein budget opzij gezet om de film naar festivals te kunnen sturen."

Het voordeel van Cosmos-Kosmos is dat zij een zeer kleine commissie nemen (alleen bankkosten). Ik stuurde ze mijn dossier, ze accepteerden het en het project kon van start gaan.

Annoa Verbruggen

Was je alleen bij de ontwikkeling van de kortfilm?

Annoa: "In het begin had ik geen team, behalve mijn goede vrienden die betrokken waren bij het schrijven en vervolgens als cameraman (Romain Vermeiren), eerste assistent (Adrien Berlandi) en scenarist (Morgane Bienfait). Casting en kostuums deed ik alleen. Op de opnames waren we met ongeveer twintig man, wat een klein team is. De meesten kwamen uit mijn IAD-netwerk. Het filmteam bestond uit vier personen. We hadden maar één geluidstechnicus, die de boom en de mix op locatie alleen regelde."

"Ik zocht acteurs door advertenties te plaatsen op Acteur.be. Vanwege de lockdown kon ik geen normale castings doen, dus ontmoette ik de acteurs in open lucht. Het was heel mooi weer, we bespraken het project rond de vijvers van Elsene."

Hoe ben je op het idee van crowdfunding gekomen? 

Annoa: "Veel van mijn vrienden hadden crowdfunding gebruikt voor hun project. Ik was op zoek naar een crowdfundingplatform dat geen groot percentage in beslag nam van het tijdens de campagne opgehaalde geld. Het voordeel van Cosmos-Kosmos is dat zij een zeer kleine commissie nemen (alleen bankkosten). Ik stuurde ze mijn dossier, ze accepteerden het en het project kon van start gaan."

Ik heb een deel van het budget van de productiemaatschappij gebruikt voor alle donors: ik ga een zaaltje huren voor 30 minuten, zodat ik ze de film in een mooie setting kan vertonen.

Annoa Verbruggen

Welk percentage van je budget heeft het geld van de crowdfunding gedekt?  

Annoa: "Het dekte de helft van het budget van de film, 2000 euro." 

Heb je je crowdfundingsdoel snel bereikt?

Annoa: "Eerlijk gezegd wel, het ging vrij gemakkelijk. Ik had mezelf nog niet bewezen in de filmindustrie, dus ik wist dat ik via de campagne niet veel onbekenden zou kunnen overtuigen. Mijn familie en vrienden investeerden, en al snel deden vrienden van vrienden en vrienden van familie ook mee."  

"Ik heb een deel van het budget van de productiemaatschappij gebruikt voor alle donors: ik ga een zaaltje huren voor 30 minuten, zodat ik ze de film in een mooie setting kan vertonen."

Meer info over het Cosmos-Kosmos platform


Ook interessant voor jou