Wat is een creatief beroep?

illustration

6 augustus 2018 Niels Derycke, Amplo Brugge / Bruges

Wanneer we ons een creatief beroep inbeelden, komen we meestal uit bij acteurs, beeldhouwers, illustratoren of muzikanten. Maar bij Amplo krijgen we daarnaast ook heel wat creatives over de vloer waar je níet meteen aan zou denken…

Om creatief genoemd te worden, hoef je niet per se op een podium uit te munten of geniale kunstwerken te maken. Denk maar aan een redacteur die de feiten op een andere manier interpreteert, een gids die sleutelt aan zijn vertellingen of een podiumtechnieker die een nieuw lichtconcept uitwerkt.

Wat is creativiteit?

“Creatief zijn” betekent concreet: opportuniteiten zien, oplossingen vinden en daarmee aan de slag gaan. Het is een combinatie van  waarnemen, denken en doen. Alleen een leuk idee is niets. Je moet je handen uit de mouwen steken. De combinatie van een inventieve geest met sociale, ondernemende en scherpzinnige eigenschappen, is van het grootste belang. Je hebt misschien een zekere dosis talent voor nodig maar die overige kwaliteiten kan je zelf ontwikkelen. Passie en doorzettingsvermogen zijn key.

Je kan trouwens creatief uitblinken in alle takken van de arbeidsmarkt. Zo zijn er zeker ook boekhouders, IT’ers en developers die out of the box durven denken! En meer voor de hand liggend gaan bijvoorbeeld architecten, modeontwerpers of begeleiders van artistieke workshops op zoek naar oplossingen om anderen te inspireren.

architect

Hoe zet je “creatie” om naar “loon”?

Helaas is het soms moeilijk voor – vooral jonge – creatievelingen om een loopbaan uit te stippelen. Het gebeurt nog te vaak dat ze gevraagd worden om hun werk gratis of voor een prikje te doen.

Maar geen paniek. Probleemoplossend en inventief uit de hoek komen, kan je helpen in elke job. En ook Amplo kan je begeleiden bij het realiseren van je ambities en creatieve plannen. We creëren voor jou de ademruimte die je nodig hebt om je ideeën te ontwikkelen, zonder meteen een eigen zaak op te richten of zelfstandige te worden.

Get inspired and go for it!

Meer weten?


Ook interessant voor jou