Wat doet een location hunter of een gaffer precies?

Wat doet een location hunter of een gaffer precies?

Als beginnende AMPLO-consulent kennen we het allemaal: “Ik ga werken als location hunter”, zegt een freelancer aan de telefoon. “Als wat?” In je hoofd zie je die persoon al Indiana Jones-gewijs  door het oerwoud rennen. Blijkt dat een location hunter op zoek moet naar de meest geschikte setlocaties voor film- of tv-opnames. Supercool, maar toch wat minder spannend dan gedacht ;-)

Een paar weekjes later is die beginnende AMPLO-medewerker helemaal thuis in alle vreemde functiebenamingen uit de creatieve (en meestal de audiovisuele) sector. 
Ben jij ook benieuwd wat een runner, gaffer of gripper precies doet? Hieronder een verklarend woordenlijstje.

Rigger

Een rigger gebruikte vroeger touwen om de zeilen van een zeilschip te hanteren en om goederen in en uit het schip te hijsen. De entertainmentsector heeft deze term overgenomen. Een rigger werkt in de hoogte met kabels, touwen, liften, takels, stellingen, enz. Dit kan zowel bij een toneelproductie, filmopnames of een televisieshow. Zware materialen die verplaatst moeten worden, of een acteur die door de lucht zoeft? Met dank aan het rigger-team!

Runner

Een runner is een productiemedewerker bij film- of tv-opnames. Hij vervoert de acteurs en is koerier voor allerlei zaken die nodig zijn op de set. Hij ‘rent’ dus van hot naar her om vanalles te halen en te brengen.

Fixer, Focus puller, Gaffer, Gripper

Lees het volledige artikel op


Ook interessant voor jou