VTM-journaliste Julie Colpaert leeft voor de adrenaline van haar job

medialaan
©Filip Van Roe

“Al tijdens mijn masterjaar journalistiek merkte ik dat schrijfopdrachten me minder lagen, maar dat ik opleefde bij een radio- of reportage-opdracht. Dat mijn carrière ook in die richting geëvolueerd is, is geweldig. De MediAcademie heeft voor mij alles in gang gezet. Dat was een project van De Persgroep om talent te scouten waarbij je betaald werd tijdens je stage. Er waren honderden kandidaten en maar tien plaatsen, ik kreeg er een van.” 

Zenuwen

“Via de MediAcademie kon ik als stagiair bij Qmusic aan de slag. Nadien kwam er een tijdelijke plek vrij op de nieuwsdienst van Qmusic. De toenmalige hoofdredacteur zag wat in mijn stem en zo ging de bal aan het rollen. Na twee weken oefenen mocht ik voor het eerst live. Dat eerste nieuwsbulletin hoop ik nooit nog te horen. Door de zenuwen heb ik me toen echt versproken. Gelukkig was dat om 6u ’s ochtends op een weekenddag, hopelijk waren er weinig mensen aan het luisteren. (lacht)

Afwisseling is mijn lange leven. De ene dag maak ik reportages, de andere dag werk ik voor Telefacts of sta ik middenin een ontsporende betoging voor live verslaggeving.

Julie Colpaert - Journaliste VTM Nieuws

“Na een jaar bij de radio begon het te kriebelen om mijn horizon te verbreden. De vraag om bij de VTM NIEUWS-redactie te komen werken, kwam als geroepen. Al betekende dat niet dat ik vanaf dag één de wereld mocht verkennen. Tijdens mijn eerste jaar, in 2005, maakte ik deel uit van een digitale redactie ‘avant la lettre’. Gebruikers konden toen op een bepaald type Nokia voor het eerst video bekijken en daar maakten wij nieuwsfilms voor, een ware revolutie.”

Vanuit de buik

“Na verloop van tijd mocht ik af en toe inspringen voor een nieuwsreportage. Geen enkele journalist komt meteen op het scherm. De basis van onze job bestaat uit reportages maken, dat moet je eerst helemaal onder de knie hebben. Live verslaggeving kan er later bijkomen. Na al die jaren werk ik vanuit de buik en weet ik dat het wel goedkomt, maar in het begin is zo’n live natuurlijk spannend. De snelheid, het zoeken naar de plaatsen waar het allemaal gebeurt, de adrenaline… Er kan van alles mislopen. Sommigen doen het liever niet, maar ik vind het nog steeds het allerleukste.”

Lees het volledige artikel op


Ook interessant voor jou