Amplo stelt voor: Sarah Stuyven, vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag komt vaak voor in de culturele sector: vaker bij vrouwen dan mannen, vaker bij flexwerkers dan vaste krachten. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van 2018. In mei 2019 stelde de Vlaamse Ombudsdienst daarom twee psychologen aan. Werk(te) je in de culturele of audiovisuele sector, bij geschreven pers of amateurskunsten, hoger of deeltijds kunstonderwijs en kwam je in aanraking met grensoverschrijdend gedrag? Dan kan je terecht bij Nina Callens en Viktor Van der Veken.

Werk je via Amplo, dan staat sinds kort ook vertrouwenspersoon Sarah Stuyven voor je klaar. Zij werkt als consulente voor Amplo Antwerpen en volgde een speciale opleiding tot vertrouwenspersoon bij het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten. Bij haar kan je, in vertrouwelijke sfeer, om het even welk psycho-sociaal probleem aankaarten: niet alleen seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook stress of pesterijen bijvoorbeeld. Even kennismaken…

Sarah Stuyven, vertrouwenspersoon
Sarah Stuyven, vertrouwenspersoon

Sarah, stel je zelf even voor!

Ik ben consulente in Amplo Antwerpen, 10 jaar al ondertussen. Ik heb dus al heel wat dossiers opgevolgd van creatieve klanten en artiesten. Ik vind het erg belangrijk om dat in een gezonde werkomgeving te kunnen doen. Met ‘gezond’ bedoel ik: regelmatig bewegen en stretchen op kantoor, maar ook respectvol met elkaar omgaan. Minder stress levert minder conflicten op. Daarom sprak de opleiding tot vertrouwenspersoon me aan.

Wat doet een vertrouwenspersoon precies?

Een vertrouwenspersoon staat werknemers met psychosociale problemen bij. ‘Psychosociaal probleem’, het klinkt zwaar: zulke problemen gaan van stress en burn-out over geweld en pesterijen tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenspersoon kijkt, samen met de werknemer, hoe de relatie tussen verschillende partijen kan worden hersteld.

Waarom krijgt Amplo een vertrouwenspersoon?

Amplo vindt het absoluut belangrijk om hier op in te zetten. Bij Amplo staan we voor meer dan payrolling alleen. Als HR-partner binnen de creatieve sector willen we onze verantwoordelijkheid nemen, ook bij moeilijke problematieken.

Ben je dan van dag op dag vertrouwenspersoon geworden?

Nee, ik heb eerst een opleiding gevolgd. Die wordt onder andere georganiseerd door het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten, dat hier ook erg op inzet. In vijf goed gevulde dagen kreeg ik het wettelijk kader mee. Maar ook heel wat kapstokken om mijn rol als vertrouwenspersoon zo goed mogelijk te vervullen. Er waren verschillende voorbeeldcases waar we mee aan de slag gingen en ik maakte een soort van eindwerk.

Wie kan er bij jou terecht?

In veel gevallen heeft een organisatie een eigen vertrouwenspersoon. Artiesten en freelancers die niet op ‘hun’ organisatie kunnen terugvallen, kunnen bij mij terecht. Freelancers werken met tijdelijke contracten en kennen de vertrouwenspersoon dus niet altijd. Overigens: wie een projectcontract heeft en dus Amplo als rechtstreekse werkgever heeft, komt bij meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag of andere problemen altijd bij mij terecht.

Verwacht je eigenlijk veel meldingen?

Wat vroeger taboe is, is nu vaker gespreksonderwerp. Het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten leidde al veertig vertrouwenspersonen op, en de Vlaamse Ombudsdienst stelde speciaal twee psychologen aan voor de sector. We zijn dus goed voorbereid op veel meldingen, maar inschatten hoeveel er effectief zullen binnenlopen, is niet evident.

Wat vind je, tot slot, van het Vlaamse Ombudsdienst-initiatief om twee psychologen voor de creatieve sector aan te stellen?

Dat vind ik alleen maar goed nieuws. Het is super dat er extra hulp komt voor iedereen uit de brede creatieve sector die niet bij de eigen organisatie terechtkan. Het is een sterk signaal dat de Vlaamse overheid en de sector #metoo ernstig nemen. Een goede zaak dus!

Zit je ergens mee, contacteer gerust Sarah.

Sarah.Stuyven@amplo.be
Amplo Antwerpen – Napelsstraat 71 – 2000 Antwerpen – www.amplo.be 


Ook interessant voor jou