Iedereen freelancer

Iedereen freelancer

Is het freelance werkstatuut iets voor jou?

Meer en meer mensen gaan als freelancer aan de slag. Maar is zo’n werkstatuut iets voor jou? We spraken erover met Leen Van Goitsenhoven, accountmanager audiovisual bij Amplo, een HR-partner voor de creatieve sector. “Er wordt vandaag veel projectmatig gewerkt.”

Er zijn nu ruim 8.000 creatieve freelance medewerkers via Amplo aan de slag bij bijna 9.000 organisaties. Dit gaat van de audiovisuele en filmsector, kunsten, communicatie en musea tot gaming, muziek, media, dans en podiumkunsten”, illustreert Leen Van Goitsenhoven van Amplo.

Die creatieve sector zit alvast in de lift. “Volgens de laatst gemeten cijfers van Flanders DC, steeg de werkgelegenheid tussen 2009 en 2016 met 26 procent. Tegenwoordig zit de groei vooral bij design, communicatie en reclame”, vertelt ze. Maar ook ‘haar’ sector, de audiovisuele wereld, doet het goed, mede door de steun van de taxshelter en filmfinanciering. “Er zijn ruim duizend werkgevers in de audiovisuele sector. En het werk gebeurt heel vaak freelance.”

Waarom wordt iemand freelancer? Wat zijn de voordelen?

Van Goitsenhoven: “In veel sectoren, en ook in de audiovisuele, wordt heel vaak projectmatig gewerkt en worden tijdelijke krachten ingeschakeld. Het voordeel van freelancen is de vrijheid om zelf je opdrachten in te plannen, waar en wanneer je wilt. Bij verschillende organisaties wordt ervaring opgedaan. Je creëert zelf je carrière in de sector.”

Waarom doen steeds meer bedrijven er een beroep op? 

“Tijdens de productie van bijvoorbeeld een film of serie is voor een bepaalde periode externe expertise nodig om alles te bolwerken. Sommige maanden zijn drukker dan andere. Kostenefficiëntie is dus een belangrijke reden, maar bedrijven kunnen hun poule van medewerkers uitbreiden met creatief of technisch talent.”

Zijn er ook nadelen als freelancer?

“In de creatieve sector zijn er perioden dat het wat kalmer is. Veel productiehuizen hebben op hetzelfde moment een productie gepland. Het kan dus zijn dat je even zonder de opdracht zit die je het liefst zou willen uitvoeren. Voor freelance medewerkers is hiervoor een sociaal vangnet voorzien. We bieden hier met Amplo een persoonlijke begeleiding. Met onze jobservice en opleidingen brengen we de twee werelden met elkaar in contact, in samenwerking met Mediarte. Het gevaar van projectmatig werk is ook dat er op sommige momenten té hard gewerkt wordt, waardoor burn-outs een bekend fenomeen zijn.”

Wat is er leuk aan samenwerken met freelancers? 

“Als accountmanager audiovisual sta ik vooral in contact met organisaties als productiehuizen, televisiezenders en gamestudio’s, in mindere mate met de freelancers zelf. Voor hen is er een team van zeventig gespecialiseerde consulenten die in heel België aanwezig zijn. In elk geval is het fijn om te zien dat de freelancers switchen tussen de verschillende organisaties. Door hun expertise te delen, doen ze aan kruisbestuiving en maken ze de sector kwalitatief nog beter.”

Hoe ziet u de toekomst voor het statuut van freelancer?

“We merken dat de creatieve sector wel vaker dient als voelspriet voor de rest van de samenleving. Een loopbaan van 45 jaar bij dezelfde werkgever is ook in de traditionele industrie stilaan een uitzondering. We verwachten dat de losse dienstverbanden meer en meer de norm zullen worden. De uitdaging ligt in het voorzien van voldoende sociale bescherming op maat van de werknemer, terwijl deze laatste zelf zijn loopbaan vormgeeft.”

Lees het volledige artikel


Ook interessant voor jou