Inside the company - Dreamwall

dreamwall

Directrice Alice Gorissen en artistiek directeur Olivier Auquier van Dreamwall Animation gaven ons meer uitleg over de werking van de studio, hun projectbeleid en de sfeer in het team. 

Kan je ons meer vertellen over de studio?

Alice: "Het Dreamwall-project ontstond 14 jaar geleden uit de wens om een audiovisuele hub op te richten, als antwoord op de behoeften van Dupuis en de RTBF. Vandaag zet de animatiestudio zich in voor talloze projecten van Dupuis en producent Belvision. Van exclusiviteit is er echter geen sprake, want de studio werkt ook nog aan meerdere projecten van andere producenten. Anderzijds werkt de afdeling Media Solutions van Dreamwall, die zich richt op augmented reality, virtuele decors, tv-aankleding, videomapping ..., voor de RTBF en voor tal van internationale klanten."

Welke functie heb je bij Dreamwall?

Alice: "Al sinds het prille begin staat Olivier bij al onze projecten in voor de kwaliteitsgarantie. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van de teams voor nieuwe projecten. Wanneer ons een project voorgesteld wordt, gaat hij na hoeveel tijd het in beslag zal nemen op artistiek vlak, en dat op basis van de ontvangen gegevens: het draaiboek, het animatiewerk, eventueel een storyboard ..."

Olivier: "Ik ging terug aan de slag als hoofddecorbouwer, want we stonden in voor de decors van de Cédric-tekenfilms. Daarna evolueerde het bedrijf en werden de projecten diverser. Van daaruit ontstond de behoefte aan een ruimere artistieke omkadering. Ik ben erg betrokken bij de opstart van een project, en dan vooral wanneer het project op kruissnelheid komt. Onze teams staan onder leiding van senior artists die de dagdagelijkse artistieke activiteiten in goede banen leiden."

Alice: "Ik ging een jaar geleden aan de slag als directrice van de animatiestudio. Ik sta in voor het zakelijke beheer: human resources, financiën, juridische kwesties ... maar ook voor de algemene opvolging zodra de projecten van start gaan. De studio kende een stevige groei en heeft al een mooi portfolio kunnen opbouwen. Mooie realisaties en een stevig team onder leiding van Olivier en Jean-Michel Ballaux, die sinds een jaar of tien alle producties beheert en organiseert in samenwerking met de productieverantwoordelijken en -assistenten. In mijn functie moet ik vooral mijn steentje bijdragen aan de algemene structuur. Lang op voorhand op prospectie gaan, bijvoorbeeld. In de animatiewereld betekent dat één tot anderhalf jaar op voorhand."

dreamwall
©Dreamwall

Wat zijn de belangrijkste kantelmomenten sinds de oprichting van de onderneming? 

Alice: "In de beginjaren was Dreamwall een start-up die een aantal lokalen van de RTBF huurde.  Vanuit die energie zijn we begonnen, en beetje bij beetje konden we de zaak beter structureren. De opkomst van langspeelfilms betekende een keerpunt op het vlak van zichtbaarheid naar de buitenwereld toe. De langspeelfilms werden gedraaid op de festivals: Loulou l’incroyable secret (2013) voor de Césars, La Tortue Rouge (2016) voor de Oscars. Die evolutie zorgde ervoor dat onze studio aan enkele kwaliteitsseries mocht werken, zoals Les Smurfs en Petit Nicolas, tous en vacances die op dit moment geproduceerd wordt. De langspeelfilm La Tortue Rouge is meer een nichefilm, maar de serie Les Smurfs is bedoeld voor het grote publiek. Ondanks hun verschillende stijlen hoeven deze projecten echter niet voor elkaar onder te doen op het vlak van artistieke en technische vereisten.

Dankzij die hoge kwaliteit en de langspeelfilms kunnen we onze teams verder uitbreiden en nieuwe talenten aantrekken. Een van de grootste uitdagingen in ons vakgebied is het vinden van goede artiesten-technici die zes maanden tot één of anderhalf jaar aan een project kunnen werken. Hoe sterker onze projecten, hoe meer artiesten voor ons willen komen werken. Het is een vicieuze cirkel."

Olivier: "Het gaat om verschillende soorten toegevoegde waarde: esthetisch, technologisch, artistiek, gekoppeld aan de boodschap en de overgebrachte waarden."

Werk je alleen of in co-productie? 

Alice: "Dreamwall werkt nooit alleen, behalve voor kleinere projecten.

De financiering van een animatieserie of -film verloopt over het algemeen altijd in samenwerking met minstens één ander land, en vaak is dat Frankrijk. Op het vlak van financiering zijn de projecten erg belangrijk. Het aantal dagen om een volledige langspeelfilm of serie te produceren is bijzonder groot - en de budgetten ook!" 

Welke functies zijn er binnen Dreamwall?

Alice: "Wanneer het erg druk is, stellen we tot 100 mensen tewerk, van wie een groot deel professioneel bezig is met animatie. Volgend jaar zullen we vijf teams van 3D-animatoren tellen, en drie tot vier teams van 2D-animatoren."

Olivier: "Dit jaar zullen we ook bepaalde beroepen opnieuw in de studio integreren die eerder te maken hebben met de productieketen van een animatieproject: rig, lay-out, character design, decor, compositing

dreamwall
©Dreamwall

Hoe rekruteer je talent?

Olivier: "We houden ervan om Belgische artiesten te laten samenwerken met buitenlandse medewerkers.

Voor de rekrutering doe ik vaak een beroep de sociale netwerken, waarop ik kan meedelen dat we personeel zoeken: Facebook-groepen, LinkedIn, Artstation ... 

Daarnaast wordt er ook veel spontaan gesolliciteerd. Het gaat dan vooral om pas afgestudeerden die aan onze projecten willen werken. Kandidaten kiezen we op basis van hun vaardigheden en potentieel. Bij een animator letten we vooral op diens showreel en studieopdrachten." 

Hoe stel je jouw teams samen? En hoe werken ze?

Olivier: "We stellen de teams samen in samenspraak met de leads en altijd volgens de projecten en planning. We trachten ook het evenwicht te bewaren tussen ervaren en minder ervaren mensen. Daardoor wisselen ze veel kennis uit en kunnen ze continu van elkaar bijleren. Uiteraard komen er dan affiniteiten naar boven."

Alice: "Elk project wordt opgevolgd door een productieverantwoordelijke. Die zorgt ervoor dat de teams in de beste omstandigheden aan de slag kunnen. Daarnaast staat hij/zij in voor alle elementen die bij een productie komen kijken, zoals de planning, het aantal gebruikte dagen ... Bij een klassieke 3D-reeks wordt een productiequotum van vijf, zes, zeven seconden per dag per artiest gehanteerd. We werken hier met grote volumes, en alles kan snel veranderen: als je gedurende het hele project gemiddeld één seconde minder aflevert, heeft dat een grote impact op de marge. Daar moeten we dus echt op letten. Dat cijfer wordt nauwlettend in het oog gehouden."  

Olivier: "De leads organiseren en hebben de artistieke supervisie over het werk van hun teams. Daarnaast zijn ze altijd aanwezig tijdens de gesprekken met de artiesten. Op die momenten wordt er gepraat over het project, over de quota, over hun aanwezigheid in de studio, over de teams, over hun gemoedstoestand ..."

Is het gemakkelijk om in de animatiesector een goed evenwicht te bewaren tussen werk en privé?

Alice: "In de animatiesector vormen de werkuren niet echt een probleem. Wat wel lastig is, is dat je geografisch mobiel moet zijn omdat je vaak van studio verandert. Om het hele jaar door werk te hebben, moet je naar Frankrijk of Canada trekken. Dat kan sommige mensen ontmoedigen."  
 

 1 Loulou l’incroyable secret won in 2014 de César voor Beste Animatiefilm 2014; La Tortue Rouge haalde de bijzondere juryprijs 'Un Certain Regard' binnen tijdens het Filmfestival van Cannes in 2016 en de Annie Award 'Best animated Feature – Independant' in 2017, én werd genomineerd voor de Oscars van 2017.

 2. Een team bestaat gewoonlijk uit ongeveer acht personen: zeven animatoren en één lead, iemand die het team leiding geeft op artistiek niveau.

dreamwall
©charleroi-metropole.be

Wat onderneem je om jouw talenten te binden?

Olivier: "We proberen hen altijd interessante en uitdagende projecten voor te stellen.

Daarnaast bouwen we vrij snel een vertrouwensband op. Onze medewerkers moeten een opdracht vervullen, en wij helpen hen daarbij zonder al te veel op hun vingers te kijken. Wij vragen alleen dat het werk gedaan wordt."

Alice: "We dragen ook goed zorg voor onze nieuwelingen én voor diegenen die andere oorden opzoeken. Nieuwe medewerkers komen over het algemeen terecht in een juniorfunctie en worden begeleid door de lead. In ons boekje leggen we uit hoe het er bij ons aan toegaat. Zo kunnen ze zich meteen op hun opdracht concentreren. Dat alles maakt deel uit van de nieuwe structurering van Dreamwall die vorig jaar ingevoerd werd."

Wat me opviel toen ik de studio binnenwandelde, was de gezelligheid en de vriendelijke omgang tussen alle medewerkers. Er hangt hier een bijzondere energie. Niet alles komt voort uit structuur, want er gebeuren hier ook dingen van binnenuit. Kleine dingen, zoals de vrijdagmiddagborrel of kleine cadeautjes. Er staat ook een tafelvoetbaltafel, én het bedrijf heeft zelfs een moestuintje. Hier worden banden gesmeed. Net vanwege die warme sfeer willen velen bij ons komen werken. Sommige medewerkers werken al heel lang voor ons, en zij zijn de beste ambassadeurs voor onze waarden.

Naast die gezelligheid lijkt de animatiewereld ook een heel kinderlijke en speelse kant te hebben. De teams zijn dan ook heel jong ..."

Olivier: "We gaan altijd op zoek naar collega's met de juiste ingesteldheid, die willen samenwerken en een passie hebben voor hun beroep. En ja, dat geldt ook voor de leads. We willen mensen die vriendelijkheid uitstralen en zichzelf niet al te serieus nemen. Diva's en tirannen zijn hier niet op hun plek. Wij hebben het meer voor 'emotionele' intelligentie." 

Alice: "Het merendeel van onze teams werkt met interimcontracten. We proberen contact te houden met onze animatoren. We houden hen op de hoogte van toekomstige projecten en functies. Door veelzijdigheid aan te moedigen, willen we onze teams aan ons binden. De komende drie jaar zullen we stevig inzetten op opleidingen. Door onze animatoren de mogelijkheid te bieden om hun vaardigheden verder te ontwikkelen, kunnen we hen vaker aan het werk zetten."

Olivier: "Een modelmaker wordt niet van de ene dag op de andere een animator. Daarom willen we eerder veelzijdigheid op het vlak van tools stimuleren. Zo kan een 2D-animator zich bijscholen in Maya of Toon Boom. Door hen die kansen te bieden, helpen we hen van het ene project naar het andere te springen: van een 2D- naar een 3D-project ... Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor compositing. Enerzijds is er After Effect-compositing, en anderzijds 3D-compositing. We willen ons niet laten afremmen door tools en net de vaardigheden in de verf zetten." 

Hoe zie je die opleidingen voor jullie teams?

Olivier: "We werken samen met Technocité, dat het hele jaar door opleidingen organiseert en kandidaten de kans biedt om bij te leren over talloze tools. 

We zullen daarnaast ook een intern proces op poten zetten. Tijdens deze workshops zullen onze senior medewerkers hun tips delen met hun junior collega's. Dat doen ze trouwens ook continu binnen hun teams: de leads/senior medewerkers begeleiden hun junior collega's in de loop van de projecten. Tot slot nemen we ook de rol van facilitator op wanneer dat mogelijk is, bijvoorbeeld wanneer een artiest zich wil specialiseren in een nieuw vakgebied. We verlenen hem/haar dan een licentie of staan hem/haar bij in zijn/haar ontwikkeling. 

Alice: "We nemen maximaal twee of drie stagiairs aan per jaar, want zij vragen veel energie. Onze stagiairs worden altijd begeleid door het team waarin ze terechtkomen. Een stage moet dan ook een écht leerproces zijn." 

Dreamwall
©Dreamwall

Een brandend actueel thema nu: hoe hou je teams gemotiveerd nu ze moeten telewerken?

Olivier: "We versturen de hele dag door GIF-jes (lacht)."

Alice: "De tools die we nu tijdens het telewerken gebruiken, bestonden grotendeels ook al vóór de gezondheidscrisis: streamingdiensten, chats - één per project en een algemene chat voor de hele studio - enzoverder. Nu verloopt het gewoon iets gestructureerder. In de studiochat doen we hetzelfde als wanneer we op kantoor aankomen: sommigen zeggen gedag, anderen niet, de ene komt al vroeger toe dan de andere ... Dat hangt gewoon af van ieders persoonlijkheid. Het is de informele zone van onze studio, maar nu gewoon in digitale vorm.

Per project is er een ruimte die net een echte ruimte lijkt, waarin elk team een bepaalde zone inneemt. Sommige teams werken in de geluidsruimte aan hun project. Dat betekent dat de collega's elkaar kunnen horen, net alsof ze zich in dezelfde ruimte zouden bevinden. De productieverantwoordelijke kan hun icoontjes zien. Het ene team heeft een rokershoekje aangemaakt, het andere een koffiehoekje ... Wanneer ze pauze nemen, verplaatsen ze zich virtueel en kunnen ze met elkaar praten. Zo willen we hen ook thuis het gevoel geven dat ze écht in team werken.

Veel van onze animatoren zijn gepassioneerd door hun werk en beschikken dus ook thuis over goede toestellen. De overstap naar telewerk verliep hier vrij natuurlijk. We waren al langer bekend met telewerken, maar de lockdown heeft ons verplicht om dat proces te versnellen en technische omgevingen te creëren voor al onze projecten (onze TD en IT-afdeling hebben fantastisch werk geleverd!). Dat is een van de 'voordelen' van deze crisis."

Olivier: "Telewerken is voor ons een flexibele oplossing om nieuwe talenten te rekruteren. Lange tijd was telewerk helaas geen optie voor mensen uit Antwerpen, Aarlen ... of collega's die hun kinderen van school moesten halen. Nu zijn we gelukkig flexibeler, en dat verhoogt het welzijn. Omdat ze zich beter in hun vel voelen, zetten onze mensen zich nog sterker in voor onze projecten. Dit is dus absoluut een win-winsituatie."

Als afsluiter: welke ambities heb je nog?

Alice: "Ons openstellen voor meer verschillende functies, zoals ik eerder al aangaf. De kern van ons bedrijf blijft animatie, maar we willen ook graag andere artiesten aantrekken."

Olivier: "België telt zo veel fantastisch artiesten op het vlak van design, modelling, compositing, storyboarding ...  We willen dan ook de juiste projecten aantrekken en zo al die profielen integreren in onze studio."

Alice: "Anderzijds willen we heel 'agile' blijven ten opzichte van de technologische uitdagingen in onze sector. Meer dan een jaar geleden stelden we een technisch directeur aan die de hele dag door moet coderen en de productieprocessen van onze artiesten moet verbeteren en verkorten. Dat vraagt om een zorgvuldige, technologische controle. 

Op dit moment beweegt er veel in onze sector, zeker door de opkomst van nieuwe technologieën op het vlak van videogames. Ook dat zal ons productieproces op korte termijn beïnvloeden.

Tot slot denken we aan ons teambeleid. Aan de hand van projecten met een hoge toegevoegde waarde willen we nieuwe talenten aantrekken. Én hen continu blijven opleiden. Dat doen we door een opleidingsproces in gang te zetten dat hen - en ons dus ook - helpt te groeien." 

Welke artistieke projecten staan er op de planning in 2021?

Alice: "Onze 2D-monsterreeks Monster loving maniacs komt eraan, een coproductie met Denemarken die aan Belgische kant door Belvision gedragen wordt. Daarvoor hebben we tweetalige (Frans-Engels) begeleidingsteams (verantwoordelijke en lead), animatoren en riggers nodig. Op het vlak van 3D werken we uiteraard het hele jaar door aan Les Smurfs. Tot de zomer is er Petit Nicolas, tous en vacances, gevolgd door seizoen 2 van Famille Blaireau-Renard, dat het verhaal van een samengesteld gezin vertelt (3D met 2D-ontwerp).

Olivier: "Bij Famille Blaireau-Renard komt meer kijken dan animatie alleen. We creëren immers ook het decor en de lay-out." 

Alice: "In januari beginnen we ook aan een kleiner project waarop we bijzonder trots zijn. Het gaat om Cherchez la femme, een documentairereeks van 30 afleveringen voor ARTE in samenwerking met IOTA Production voor het Belgische deel. De stop-motionanimatie vindt plaats in een studio in Rijsel, dus wij komen er pas bij de compositing aan te pas. Dankzij al deze projecten zullen we andere artiesten kunnen aantrekken die onze studio tot nog toe minder nodig had." 


Ook interessant voor jou