Tijdelijk werkloos? VDAB biedt tal van gratis diensten aan.

En alles beweegt

VDAB past in deze moeilijke tijden zijn dienstverleningsaanbod voor tijdelijk werklozen aan en zet het volgende aanbod in de kijker:

Competentieversterking

Opleidingsaanbod

VDAB legt de focus op een online aanbod, workshops, webinars en korte opleidingsmodules.

Sinds de Coronacrisis een aanvang nam in maart is het aantal inschrijvingen voor online cursussen per dag verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Die trend zet zich door. In de periode 15 augustus tot 15 oktober noteert VDAB gemiddeld zo'n 800 inschrijvingen per dag op weekdagen en 300-350 inschrijvingen per dag in de weekends.

Tijdelijk werklozen kunnen aanspraak maken op opleidingscheques en op opleidingsvouchers voor niet-erkende opleidingen.
Voor deze laatste opleidingen moet onder bepaalde voorwaarden geen of minder inschrijvingsgeld betalen en je kan een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen.

Werkplekleren

BIS: een tijdelijk werkloze kan werkervaring opdoen via een beroepsinlevingsstage in een andere sector of bij een andere werkgever en hierbij zijn competenties versterken. De werkgever die de werkplek ter beschikking stelt dient een vergoeding te betalen. De tijdelijk werkloze moet steeds nagaan bij de uitbetalingsinstelling of dit impact heeft op zijn uitkering

KOS: een onderneming kan aan VDAB een erkenning aanvragen voor het organiseren van een korte opleiding met stage op de werkvloer in functie van opleiding van werknemers in tijdelijke werkloosheid door de werkgever. Dankzij deze erkenning kan de onerneming zeer gericht opleiden in functie van openstaande vacatures.

Vacatures

VDAB zet ook extra in op het wegwijs maken van de tijdelijk werklozen in de tools die VDAB ter beschikking heeft.

Oriƫntatie

VDAB leidt de tijdelijke werklozen ook extra toe naar de digitale tools die beschikbaar zijn voor heroriĆ«ntatie en de mogelijkheden voor loopbaanbegeleiding wanneer de tijdelijke werkloze met vragen zit over zijn loopbaan.

Divers aanbod

Voor wie het moeilijk vindt om in deze corona-tijden opnieuw aan de slag te gaan of naar kantoor terug te keren kan aanspraak maken op gespecialiseerde jobcoaching.


Ook interessant voor jou