Tools

Voldoende autonomie en eigen regelmogelijkheden zorgen ervoor dat een veeleisende job juist uitdagend wordt, terwijl bij onvoldoende autonomie stress en psychische vermoeidheid de kop kunnen opsteken. Bovendien doet voldoende zelfstandigheid de productiviteit en de creativiteit stijgen waardoor je je talenten beter kunt inzetten.

Maar hoe weet je precies wat jouw talenten zijn en hoe creëer je de ideale job voor jezelf met genoeg autonomie? Of hoe verlies je als werkgever/opdrachtgever het overzicht en de controle niet?

Enkele handige tools

Toolbox

Volgens talent- en burn-out-coach Luk Dewulf is de weg naar zelfrealisatie: radicaal kiezen voor waar je goed in bent. Hoe haal je meer uit je talenten en waar komen die helemaal tot hun recht? De toolbox Ik kies voor mijn talent helpt je aan de slag.

Theorie

De Zelf-Determinatie Theorie (ZDT) gaat verder in op de empirische evidentie voor ZDT en haar praktische relevantie voor de werkcontext.

Zelftest

De zelftest Hoe creëer ik de ideale baan? (NSVP) is een feedback instrument dat helpt je bewust te worden van je job crafting gedrag en je bevlogenheid in het werk.

Dossier

Het informatiedossier Wat als we Nieuw gaan Werken? (SERV) geeft antwoord op de vraag hoe dit Nieuwe Werken er in de praktijk uit ziet.

HR-tools

Handboek

Hoe groter de autonomie, hoe groter de leermogelijkheden. Het formulier en handboek Checklist keeping up competence (SERV) analyseren werkomstandigheden op hun leermogelijkheden en formuleren suggesties voor verbeteringen.

Implementatiewijzer

De implementatiewijzer Flexibel Werken (Qidos) bevat informatie, tips en voorbeelden om iedere organisatie te inspireren de overstap te maken naar Flexibel Werken.

Quickscan

Aan de hand van Quick Scan Flexibel Werken kom je er snel achter of je organisatie flexibel is.

Feedback

Wanneer medewerkers meer autonomie krijgen, is het geven en ontvangen van feedback belangrijk om te weten wat er precies wordt verwacht. Daarbij draagt goede feedback ook bij aan de autonomie van medewerkers.

Evaluatiegesprek

Het evaluatiegesprek van talentontwikkelaar.be is een praktische handleiding voor het betere evaluatiegesprek.

Slechtnieuwsgesprek

Op carrieretijger.nl vind je ook handige tips voor het Slechtnieuwsgesprek én andere gesprekken.


Ook interessant voor jou