Intimacy coaching - wat is dat eigenlijk?

Intimacy coach

Intimacy coaching - wat is dat eigenlijk? Tijdens Het Diverse Filmberoep op het Film Festival Gent mogen we Yarit Dor ontvangen. Yarit is een ervaren Intimacy- Fight en Movement coördinator uit de UK. Aan de hand van een interview tijdens het event zal Yarit ons diepgaand uitleggen wat intimacy coaching inhoudt. Maar wie is Yarit en vanwaar komt al haar expertise? Dat lees je hier! 

Wie is Yarit Dor?

Wanneer je een titel wilt plakken op wat Yarit Dor binnen haar professionele carrière doet, dan is één ding al snel duidelijk: ze laat zich niet graag labelen. Voor haar is de veelzijdigheid van verschillende rollen aannemen, een rijkdom. En dat laat zich duidelijk vertalen in haar carrièrepad! Met diploma’s onder de arm van onder andere Stage Combat Teacher, master in Theatre Directing en Intimacy Coordinator, is Yarit duidelijk van vele markten thuis. Ze beschrijft zichzelf dan ook als een Fight, Movement en Intimacy director die aan het creëren van fysieke storytelling doet. 

Laten we beginnen bij het begin. Yarit zet haar eerste stappen binnen haar carrière in de podiumkunsten. In 2006 vervoegt ze zich bij de Hagit Yakari Dance Company te Londen, eerst als danser en later ook als choreograaf. Binnen theater begint ze haar carrière als assistant director en evolueert ze snel naar de rol van Movement en Fight director. Met de opkomst en sterke vraag naar Intimacy directors, volgt ze hiervoor een professionele opleiding. Vanaf 2017 gaat ze binnen theater aan de slag als Intimacy Director en in 2019 is ze de eerste die deze functie uitoefent in London's West End. 

Van theater evolueert ze in 2019 ook naar het scherm: TV en film. Voor series zoals Netflix’s Bridgerton en films zoals Knives Out 2, neemt ze de rol van Intimacy coordinator op zich. 

Naast het werken in de praktijk als Intimacy Coördinator en Director - het onderscheid in titel wordt gemaakt voor respectievelijk theater en film -, spitst Yarit zich ook toe op het uitbouwen van richtlijnen rond intimiteit voor het Verenigd Koninkrijk. De richtlijnen focussen ze zich op zowel werkgever als artiest. Haar expertise en werk deelt ze ook regelmatig als gastdocent in het hoger onderwijs.

yatr

Moving Body Arts

De rijkelijk gevulde carrière van Yarit zorgt voor een uitgebreide expertise binnen verschillende disciplines: van theater tot dans en van film tot TV. Deze expertise zet ze zowel binnen het Verenigd Koninkrijk als binnen Europa in via haar bedrijf Moving Body Arts. Het aanbod van Moving Body Arts focust zich op fight, movement en intimacy en dit zowel voor podiumkunsten als voor het scherm. Je kan hier workshops en opleidingen aanvragen of een professional inhuren voor een productie. 

Yarit gelooft sterk in het creëren van safe spaces waar er vrij gesproken kan worden. Wanneer ze als Intimacy coördinator aan de slag gaat, waakt ze over vier belangrijke aspecten. Ten eerste zorgt ze voor instemming van al de betrokken partijen. Als Initmacy coördinator neemt ze ook de rol van ieders goed gevoel op zich. Daarnaast vormt ze een verbindingspersoon tussen de acteurs, regisseur en het hele team om aan ieders vereisten te voldoen. Ten derde wordt er voor en tijdens de productie intensief samengewerkt met regisseur, DOP en acteurs om samen de hoe van de intieme scènes te creëren. Steeds met oog op het behouden van het verhaal en de visie van de productie. Ten slotte waakt ze over ieders veiligheid en gezondheid. Het shooten van intieme scènes kan heftig zijn. Daarom kunnen bepaalde maatregelen genomen worden zoals een gesloten set protocol of toestemming papieren.

Intimacy coordinator: een meerwaarde of een last?

De poule van Intimacy coordinators is groeiende: met al meer dan 60 zijn ze wereldwijd actief binnen de filmindustrie. Yarit geeft echter aan dat er toch nog wat terughoudendheid en verzet bestaat bij makers om zo’n coördinatoren te gebruiken. Het aanpassen naar nieuwe manieren van werken, is voor de ene maker makkelijker dan voor de andere. Yarit wijst erop dat het belangrijk is om bij regisseurs aan te geven dat Initimacy coordinators een deel van de verantwoordelijkheden van de regisseur wegneemt. Een regisseur moet bij het filmen van intieme scènes echter twee rollen opnemen. Langs de ene kant moeten ze checken bij de acteurs of iedereen zich nog comfortabel voelt en langs de andere kant moeten ze het geheel ook artistiek overzien. Deze beide rollen opnemen, kan lastig zijn en een Intimacy coordinator neemt dit voor een stuk over. 

Benieuwd naar meer?  Schrijf je dan zeker in voor Het Divers Filmberoep op het Film Festival Gent!


Ook interessant voor jou