Iets om bij stil te staan... #7

voor wat hoort wat, geen kado zonder nieuwjaarsbrief
© Jean Cosyn - VUB

De kadootjes zullen ondertussen allemaal wel al uitgepakt zijn, maar misschien was het volgende ‘kadootje’ nog niet gekend. Net voor de kerstvakantie kwamen de sociale partners in PC 227 overeen om vanaf 1 februari 2020 de baremalonen met 1,1% en de reële lonen met € 34,25 (*) in onze sector te verhogen.

(*) Let op: er dient geen loonsverhoging toegekend te worden indien er sinds 1 januari 2019 reeds een verhoging toegekend geweest is, die minimaal overeenkomt met het budget dat in de cao bepaald is.

In mijn familie is het een traditie om voor de peters en meters een nieuwjaarsbrief te lezen. Niet zo ongewoon natuurlijk. Zowel m’n kinderen als petekinderen doen dit, de jongste is er 2,5 en de oudste wordt er 25. Elkeen doet dat op haar of zijn overtuigende wijze. In het onthaalklasje van buiten geleerd, simpelweg van het internet geplukt of met eigen inspiratie last minute toch nog eentje neergepend. Na het uiten van de goede voornemens worden ze vanzelfsprekend beloond met een kado, voor wat hoort wat natuurlijk. Daarmee is echter de kous niet af (of eerder gevuld) ook ik neem mijn verantwoordelijkheid op en lees een nieuwjaarsbrief voor aan mijn kinderen. Nog voor het eerste woord uitgesproken is, worden de zakdoeken al bovengehaald. Melig? Absoluut, maar zo inspirerend om bij het vorige en het komende jaar stil te staan. Verbindend ook. Je geeft jezelf bloot en geeft mee wat je persoonlijke vooruitzichten en verwachtingen zijn. Hetzelfde doe ik ook met m’n collega’s, het zet een interessante dialoog op gang.

Bizar toch hoe één dag ons kan aanzetten om te reflecteren en goede voornemens te maken. Zou dit niet iets zijn dat we af en toe wat meer moeten doen. Ook wat meer luisteren naar elkaars verwachtingen? ‘s Avonds bij het instoppen vraag ik aan m’n jongste dochter wat de drie leukste dingen van haar dag waren: sushi eten, samen tv kijken, leuke les,... Simpele dingen vaak en meer hoeft dat ook niet zijn om het geluk te vinden. Het doet haar, en mij, met leuke herinneringen de slaap te vinden én positief naar de wereld te kijken. Trouwens, wat vond jij vandaag leuk op je werk? Zou je die leuke dingen niet graag meer willen doen? Wat houdt je tegen? 

Positief is ook hoe we bij mediarte in de wereld staan. Constructief ook, met, hoe kan het ook anders, goede voornemens. Laten we verdiepen in plaats van verbreden. We know, en cours de route passeren er telkens zoveel opportuniteiten de revue die we niet kunnen links laten liggen en mee op onze weg willen nemen.

Laten we verdiepen in plaats van verbreden.

Jan Vermoesen

Dit jaar gaan we het bij mediarte volop voor de opportuniteiten en focussen we ons op 3 thema’s: arbeidsorganisatie en vaardigheidsbenutting, starters en herstelnood & veerkracht. Meer dan ooit zullen we het individu voorop zetten in de acties die we binnen deze thema’s zullen uitwerken. Elk thema zal gestoffeerd worden met inhoudelijk sterk uitgewerkte artikels, interviews, best practices, inspirerende tips & tricks, leerrijke workshops, events,...

Wegens de grote positieve respons op ons magazine zullen we vanaf 2020 3 Nederlandstalige publicaties per jaar uitgeven én zullen we starten met een Franstalige versie. Onze website zal een kleine visuele aanpassing ondergaan om nog meer te kunnen focussen op de content. Maar de belangrijkste nieuwigheid is het toevoegen van een self-assessment-tool voor competenties op onze website. Deze tool zal je toelaten om je eigen competenties in te schalen en deze te koppelen aan de opleidingen op onze website. Deze competenties zullen ook getoond kunnen worden op de meer uitgewerkte Talent-pagina’s.

Ja, allemaal leuk en uitdagend, hoor ik jullie denken, maar hoe zat dat nu met die loonsverhoging? Wel, de minimumbarema’s worden vanaf 1,1% verhoogd en al wie in de loop van 2019 geen loonsverhoging die minimaal overeenkomt met een stijging van 34,25 bruto per maand kan ook rekenen op een dergelijke loonsverhoging (ofwel in loon ofwel in ander voordeel). Let op: er dient geen loonsverhoging toegekend te worden indien er sinds 1 januari 2019 reeds een verhoging toegekend geweest is, die minimaal overeenkomt met het budget dat in de cao bepaald is. Wil je hierover meer te weten komen, lees dan zeker het betreffende artikel op onze website.

En voor nu rest er mij enkel nog jullie allemaal een gezond, zeer gelukkig en professioneel voldoenend 2020 te wensen.

Jullie kapoen

Jan

Sectoraal Akkoord 2019-2020


Ook interessant voor jou