Online zichtbaarheid, wie zijn de beste bondgenoten van de creatieve sector?

amplo

In een tijdperk waarin (bijna) alles digitaal is, speelt je online zichtbaarheid een sleutelrol in je zoektocht naar een baan. Welke platforms moet je kiezen voor welke sectoren? Wie biedt wat aan? Amplo maakt je wegwijs en stelt je een selectie voor van de ‘musts’ op de Belgische markt.

Moonday (film)

moonday

Moonday is hèt samenwerkingsplatform voor film- en AV-projecten. Door je profiel aan te maken, kan je gemakkelijk te weten komen welke films in pre-productie/post-productie zijn. Op die manier kan je proactief contact opnemen met alleen die projecten die personeel nodig hebben en veel tijd besparen. Het voordeel van Moonday is dat je je werkervaring kan koppelen aan de verslagen van de films waaraan je hebt meegewerkt, wat in feite het hele filmteam verbindt. In een notendop: het is een kruising tussen LinkedIn, Imdb en Slack, maar alleen voor professionals in de audiovisuele- en filmindustrie.

Als je wordt een job hebt in de filmsector, kan het zijn dat Moonday wordt gebruikt als communicatiemiddel tussen het productiehuis en haar teams. Je bent dus rechtstreeks operationeel doordat je reeds geregistreerd bent.

Crewbooking (audiovisueel, film, events)

crew

Crewbooking is een platform dat alle evenementen-, film- en audiovisuele professionals met elkaar verbindt als een netwerkgemeenschap. Je maakt een profiel aan, vult je CV in, uploadt je certificaten (handig voor jobs waarvoor een patent, een vergunning,... nodig is) en deze kunnen gevalideerd worden door de autoriteiten die ze hebben uitgereikt. Bovendien is het erg leuk om met elkaar in contact te komen en goede werkaanbiedingen tussen collega's door te geven.

Waar Crewbooking zich onderscheidt van alle andere platforms is bij het boeken. Je kan je agenda aan het platform koppelen, zodat je beschikbaarheid zichtbaar is. “Wacht eens even, rustig aan! Hoe zit dat dan allemaal met mijn privéleven”, hoor ik je zeggen? En dat is waar het nog beter wordt. Zodra je bijvoorbeeld je Google Agenda hebt gekoppeld, kies je welke bedrijven er toegang toe hebben, of je werkaanbiedingen wilt aanvaarden, en zo ja, van wie... Kortom, het is de gedroomde tool om je tussentijdse werk te beheren. Met dit instrument kan je zelfs je loononderhandeling online beheren. Is het leven niet mooi?

acteur.be (film, theater, nasynchronisatie,...)

Brand yourself

Castings doen, demo's sturen, iets anders vinden dan onbetaalde figurantenrollen... Niet altijd gemakkelijk. Gelukkig heeft acteur.be aan alles gedacht!

Als je je registreert, krijg je een speciale pagina (bv. acteur.be/jefflebowski) met je CV en professionele foto's. Maar bovenal heb je toegang tot de castingaanbiedingen die door het team van acteur.be worden gemodereerd, zodat je je tijd niet verspilt met nepadvertenties. Soms zijn bureaus het moe om overstelpt te worden met amateur-reacties, dus zijn sommige castings voorbehouden aan leden. Goed om weten: agentschappen gebruiken ook de databank van acteur.be om specifieke profielen te zoeken.

Een ander voordeel is dat je ‘nieuws’ wordt belicht naarmate jouw ervaring toeneemt. Nog een kans om je te onderscheiden van de massa!

Het pluspunt van acteur.be: zijn Franstalige tegenhanger comedien.be is er rechtstreeks aan gelinkt. Je hoeft je dus niet te registreren op twee verschillende platforms; je pagina is beschikbaar in de beide taalgemeenschappen!

Screen.Brussels (audiovisueel, film, digitaal)

screen brussels

In een sterk gediversifieerde markt (film, TV, gaming, transmedia, series, webseries, enz.) heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een coherente ondersteuningsstructuur opgezet die aangepast is aan alle schakels van de waardecreatieketen: producenten, post-productie, distributeurs, scenaristen, enz.

Onder één merknaam verenigt Screen.Brussels alle gewestelijke ondersteunende diensten voor zijn audiovisuele industrie: financiering van audiovisuele producties, ondersteuning van bedrijven, logistieke ondersteuning bij filmopnames of structurele financiering van Brusselse audiovisuele bedrijven. Kortom, Screen.Brussels is de place to be in Brussel.

Waarom registreren op het Screen.Brussels-platform? Omdat veel producties worden gefinancierd door regionale fondsen. Het doel van deze fondsen is werkgelegenheid creëren in hun regio. Daarom zijn veel projecten specifiek op zoek naar leveranciers of mensen die "in aanmerking komen" voor regionale uitgaven. In dit geval, mensen uit Brussel. Het Screen.Brussels-platform laat hen toe deze Brusselaars gemakkelijker te vinden.

Let op: je hoeft je dus niet in te schrijven als je niet uit Brussel komt.

L’intégrale de la musique (muziek, FR)

vibe

L’intégrale de la musique (idlm) is een databank ten dienste van de muzieksector, met volledig gratis toegang. Idlm brengt op hetzelfde platform alle spelers samen uit de muzieksector in Wallonië-Brussel.

Met als doel om zo volledig mogelijk te zijn, laat de idlm-databank iedereen toe elkaar te vinden: producers die muzikanten zoeken, muzikanten die een label of iemands gegevens zoeken, een band die een regisseur of producer zoekt voor zijn video...

Het grote pluspunt van de idlm: je vindt er ook nieuws, werkaanbiedingen en opleidingen.

Vi.be (muziek, NL)

vibe

VI.BE is het Vlaams steun- en informatiecentrum voor muzikanten en is actief op vele fronten. Op de website vind je heel wat zakelijke info en inhoudelijke artikels over de muzieksector. Ze zetten mooie lokale en nationale projecten op zoals Stoemp, Lokale Helden, SoundTrack, de MIA’s en de week van de Belgische muziek. Via haar platform VI.BE brengt deze vzw muzikanten, concertorganisatoren en muziekliefhebbers samen. Kortom: Vi.be verbindt talent met een evenement - en een publiek.

mediarte (audiovisueel, film en digitaal)

mediarte

Mediarte is het sociaal fonds voor de audiovisuele, film- en digitale sector. Als neutrale en objectieve partner informeert, ondersteunt en adviseert Mediarte alle belanghebbende partijen in de sector - van werknemers tot uitzendkrachten, van werkzoekenden tot studenten en hun docenten - over werkgelegenheid en opleiding.

Nu de voorstelling achter de rug is, komen we ter zake: het mediarte.be-platform. Op dit platform kan je gratis een professioneel profiel aanmaken om je CV, show reel, enz. te uploaden. Ok, niet slecht. Maar hier komt het meest interessante gedeelte. Bij het aanmaken van je profiel kan je aangeven in welke functies je actief bent en wat je interesses zijn. En Mediarte is HET platform voor banen in de audiovisuele, film- en digitale sector. Dankzij je gloednieuwe profiel ontvang je alleen die vacatures die voor jou relevant zijn, en dat is geweldig. Maar bovenal kunnen producenten je profiel gemakkelijk vinden door bijvoorbeeld op functie te zoeken.

De kers op de taart: Mediarte heeft ook een schat aan interessante artikels en opleidingen!

AmploJobs

amplo

Als creatieve freelancer bent u misschien het ontbrekende stukje in de puzzel van een project. Maar je moet nog steeds geschikt zijn voor de job en dezelfde taal spreken.

Dat is precies waar het bij AmploJobs om draait: de perfecte match. Wij brengen 8.000 freelancers in contact met 9.000 bedrijven in onze sector. En alleen in onze sector. In plaats van te verdrinken in de massa, springt je talent eruit.

LinkedIn

LinkedIn blijft het onbetwiste professionele netwerk. Het potentieel ervan is enorm wanneer je een freelancer bent, op voorwaarde dat je het correct gebruikt. Wat maakt jouw LinkedIn tot een succes? Het is een echt instrument voor netwerken en professionele kansen. Hier zijn onze freelancervriendelijke tips om je profiel zichtbaar en onweerstaanbaar te maken!

Lees het artikel op amplo.be

Op zoek naar een job in de animatie-of vfx sector?

De online speeddate op 27 mei, georganiseerd door Amplo en mediarte, biedt je dè mogelijkheid om een waaier aan Belgische animatie & vfx studio's te ontmoeten. Meer nog, deze studio's zijn allemaal actief op zoek naar talent.  


Ook interessant voor jou