Hoe verloopt de selectie en rekrutering bij Woestijnvis?

mediarte
© Guy Kokken

In het CV Lab van 25 maart mochten we Inge Sierens van Woestijnvis bevragen over hoe de selectie en rekrutering in hun productiehuis verloopt. We zoomen hierbij ook in hoe je jouw CV en motivatiebrief kan stroomlijnen en afstemmen op vacatures binnen de audiovisuele sector. Inge kan terugblikken op een 25-jarige loopbaan voor TV.

Inge: “Mijn carrière voor televisie start in het begin van de jaren negentig. Ik ben er eerder toevallig verzeild, en in die zin heb ik ook geluk gehad. Ik ben bij Woestijnvis begonnen in 1997, zo goed als bij de opstart van het bedrijf. Ik werkte er als producer tot ongeveer 2012 voor een waaier aan verschillende genres: o.a. reality shows zoals De Mol, aan studioprogramma's zoals De Laatste Show en Human Interest programma’s zoals die van Annemie Struyf. Ik was ook betrokken bij de opstart van de Rechtbank en heb aan één fictieproject, de Parelvissers, meegewerkt.

Vanaf 2012 ben ik meer overkoepelend gaan werken. Vanuit mijn rol als senior producer ben ik me meer gaan bezighouden met het coördineren en werven van teams. Anderzijds werkte ik als ook capaciteitsplanner, wat betekent dat ik zocht naar de gaten binnen het bedrijf en die probeerde in te vullen. Mijn kennis en ervaring van op de werkvloer kon ik nu inzetten om de juiste mensen te vinden."

Hoe verloopt het aanwerven van mensen binnen Woestijnvis?

Inge: “Er zijn vier instroom-pijlers zeg maar: Een eerste zijn de schoolstages, een tweede zijn de facilitaire jobs zoals camera, klank, montage en grafiek, een derde pijler zijn de producers, redactie en reporters. Ik was zelf vooral verantwoordelijk voor het rekruteren van deze derde pijler.  Een vierde pijler zijn de mediarte-stages, het project mediastages in het bijzonder. Die zijn eigenlijk ideaal omdat ze mensen een extra werkervaring bieden na het beëindigen van hun studies en hen zo die extra springplank bieden om hun eerste job te bemachtigen.”

mediarte
©Thomas Sweertvaegher

Zorg dat jouw CV aansluit aan de functie en het programma waarvoor je solliciteert

Enkele gouden tips qua vorm of de inhoud voor je CV?

Inge: “Je CV moet helder en overzichtelijk zijn. Zorg dat hij aansluit aan de functie en het programma waarvoor je solliciteert. Vermijd slordigheden, je cv moet zakelijk en verzorgd overkomen.

Ben je in het begin van je carrière beperk je CV tot één A4. Vat samen wat je gestudeerd hebt, je werk of stage-ervaringen, een link naar jouw eindwerk, je vaardigheden, etc.
Een foto is niet verplicht, maar we vinden dat wel fijn. Zo herkennen we je CV veel sneller, als we die later terug in handen hebben. CV’s worden namelijk bijgehouden, het kan gebeuren dat er niet onmiddellijk werk is voor jouw profiel maar dat we jou in een later stadium toch opbellen voor een gesprek voor een andere productie.

Voeg hyperlinks toe naar jouw portfolio, website, je eindwerk, Linkedin, extra informatie... en check op voorhand dat deze werken. Deze ervaringen zijn belangrijk en kunnen dat duwtje zijn dat je nodig hebt om uitgenodigd te worden op een gesprek.

Soms checken we ook wel jouw social media-kanalen zoals Facebook of Linkedin. Hou er dus rekening mee dat er geen gênante foto’s op staan.”

woestijnvis
De Parelvissers ©Woestijnvis

Hoe belangrijk is iemand zijn opleidingsparcours?

Inge: “Dat is zeer afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert. Elk type programma heeft een ander organogram, de samenstelling van de redactie van de Slimste mens is totaal anders dan bv. de samenstelling van de redactie voor De Rechtbank, of dat van een realityprogramma als De Mol. De functieprofielen die in de verschillende programma’s aan bod komen zijn totaal verschillend en wij moeten bij de rekrutering daar sterk rekening mee houden.

Opleiding is van belang in televisie omdat het een zeer gespecialiseerde sector is. Er zijn bepaalde functies waarbij een audiovisuele opleiding heel belangrijk is zoals voor cameramensen, monteurs, klanktechnici en grafici zijn technische vaardigheden en ervaring van groot belang. Voor reporters, redacteurs... wordt ook gekeken naar de opleiding maar ik wil toch wel benadrukken dat dit toch zeer afhankelijk is van het programma en de functie. We engageren dus ook mensen met een andere achtergrond iemand die geschiedenis pakweg gestudeerd heeft kan voor bepaalde producties een meerwaarde betekenen. Zo kan jouw specifieke achtergrond dus een voordeel zijn.

In je brief kan je echt wel het verschil maken en jouw persoonlijkheid laten zien.

”In een programma heb je een producer voor de praktische en budgettaire opvolging en een eindredacteur die inhoudelijk verantwoordelijk is. In een programma zoals bv. De Rechtbank of Topdokters, werken we voornamelijk met hybride profielen, mensen die reporter/regisseur zijn. Het zijn vaak beperkte ploegen die toegelaten worden om te draaien in een operatiezaal of een rechtszaal. Het is dan ook een meerwaarde als deze persoon ook kan filmen en monteren.

Kennis van meerdere talen zijn in televisie zeker een meerwaarde, vergeet ze niet te vermelden. Stel dat je bv. voor een bepaalde serie of documentaire in een andere taal research kan doen, dan is dat jouw troef. Benoem dus zeker al jouw vaardigheden en al jouw technische skills.

Hobby’s, vrijwilligerswerk, jeugdbeweging, sport...  kan je ook best vermelden op jouw cv. Noteer wel enkel wat relevant is voor de functie, maak er geen te lange lijst van.”

En wat met de begeleidende brief?

Inge: “Een begeleidende brief is van zeer groot belang. In je brief kan je echt wel het verschil maken en jouw persoonlijkheid laten zien. Je brief mag origineel zijn, maar zorg dat hij niet te informeel is. De brief moet goed geschreven zijn, blijk geven van interesse. Wees specifiek wat jou motiveert en wat jouw meerwaarde kan zijn binnen Woestijnvis of voor een specifiek programma.“

Maak vooraf je huiswerk!

Waar staat Woestijnvis voor? Welke programma’s worden er gemaakt? Bij welk specifiek programma wil jij het liefst betrokken zijn? Naar welk programma kijk je graag? Welke series of films vind je goed? Op een gesprek is de kans groot dat hier naar gevraagd wordt, zo polsen we naar jouw betrokkenheid en interesse in onze programma’s. Bereid je dus goed voor, lees bv. interviews met medewerkers. Zo krijg je ook een beeld van hoe het er aan toe gaat achter de schermen.

De begeleidende brief en CV werken aanvullend, vermijd te veel herhalingen. De brief is een weerspiegeling van wie je bent, wat je wil en wat je graag doet. Zet je talenten in de verf.

Gebruik je hulpbronnen. Laat je brief nalezen, een extra blik kan verhelderend zijn maar vooral blijf jezelf!. “

woestijnvis
De Rechtbank ©Woestijnvis

Nog meer info over het opstellen van jouw CV en brief? 
Neem zeker hier ook een kijkje.


Ook interessant voor jou