Maak je ultieme showreel en portfolio

portfolio

Ben jij kandidaat voor de speeddate op 27 mei? Het is tijd om je online showreel/portfolio te verbeteren!

Voor veel functies in de audiovisuele sector is het een noodzaak om een eigen portfolio te hebben dat jouw creativiteit benadrukt. Een goed opgebouwd portfolio of showreel zal je helpen de recruiter te overtuigen om voor jou te kiezen.

Een showreel is een korte videopresentatie met een selectie van je beste fragmenten (scenes, shots) verschillende projecten. Een portfolio is een verzameling van jouw werk, gepubliceerd op een specifieke website of verzameld in een folder.

Creëer je Animatie portfolio 

Wat moet een goed animatie portfolio bevatten?

Een showreel die de verschillende fragmenten (shots/scènes) bevat van je beste werk. De meeste showreels duren maximaal één tot drie minuten. Zoals bij elk afgewerkt werk, is het belangrijk om alle processen en breakdowns van de shots of sequenties waarop je gewerkt hebt weer te geven. Vermeld duidelijk wat je uitgevoerd hebt, zoals bvb rigging, compositing of design.

3

Handige tips

 • Kies alleen je beste fragmenten en plaats de beste aan het begin van de compilatie. Aangezien werkgevers en recruiters gewend zijn om (veel) portfolio's te bekijken trek je best hun aandacht tijdens de eerste 30 seconden van je showreel. Plaats vooral het beste stuk niet aan het einde van je clip want je riskeert dat de persoon die ernaar kijkt, het einde niet haalt en vroegtijdig wegklikt.

 • Beeld je in dat iemand anders je showreel bekijkt om er zeker van te zijn dat deze perfect begint en eindigt én aantrekkelijk blijft voor de mensen die de clip zien. Toon het op voorhand aan een aantal van jouw collega's en hou rekening met hun mening.

 • Onderzoek de artistieke stijl en het genre van de animatiestudio waarbij je solliciteert grondig. Zorg ervoor dat het fragment dat je laat zien hier effectief ook bij aansluit. Het is beter om een korter portfolio te hebben met relevant werk dan een te lang portfolio dat niet overeenkomt met de specifieke stijl die de studio zoekt of produceert. Gebruik bijvoorbeeld geen gewelddadige animatie fragmenten als je solliciteert voor een productie die gericht is naar kleuters.

 • Stem het gepresenteerde werk in jouw portfolio minutieus af op de functie die gevraagd wordt. Zet bijvoorbeeld je rigging werk naar voren als ze een rigger zoeken.

 • Als je een fragment laat zien dat in team werd gerealiseerd, verwijs dan heel specifiek naar je persoonlijke bijdrage. Dit kan eenvoudig worden gepresenteerd met een regel tekst op de afbeelding, video of screenshot, zodat de kijker van het portfolio weet op welk specifiek deel hij zich moet concentreren.

 • Het is meer dan waarschijnlijk dat de persoon naar jouw portfolio zal kijken als je niet aanwezig bent. Het is aangeraden om goed uit te leggen welke tools of software je hebt gebruikt.

 • Laat je niet verleiden om shots of scènes toe te voegen die niet van jou zijn.

 • Gebruik geen ongepaste of afleidende muziek. De werkgever zal genoodzaakt zijn het geluid te dempen en als je auteursrechtelijk beschermde muziek gebruikt is het goed mogelijk dat je showreel wordt verwijderd van sites zoals YouTube of Vimeo.

 • Voeg steeds je meest courante  contactgegevens toe: telefoonnummer, e-mail en woonplaats.

 • Zorg ervoor dat je portfolio werkt op verschillende schermbreedtes, devices en browsers. Als je je portfolio op een desktop hebt gemaakt, waak er dan over dat het er ook op andere devices even goed uitziet. En vooral dat het zonder haperen afspeelt.

 • Houd je portfolio up-to-date. Fris deze op met nieuw materiaal dat  je hebt afgewerkt en pas je portfolio ook aan in functie van de verschillende jobs.

 • Sommige mensen maken meerdere  showreels die verschillende aspecten van hun talent laten zien. Het is verstandig om te doen.

Naast je showreel kan je je portfolio ook personaliseren met extra visuals, schetsen, afbeeldingen,....en andere voorbeelden die een meerwaarde bieden om jouw persoonlijkheid in de verf te zetten.

Waar host ik een animatie portfolio ?

Je kan een online portofino creëren met de volgende gratis platformen:

(in onwillekeurige volgorde)
Adobe Portfolio
ArtStation
WordPress
Cargo
Behance


Je kan je showreel gratis hosten op de twee bekende platformen
Vimeo
YouTube (als minder professioneel beschouwd dan Vimeo, maar wel veel gebruikt)

Creëer je audio portfolio 

Als je ambieert om aan de slag te gaan in geluidsproductie en/of-post productie in de film- en televisie-industrie,  zal er verwacht worden dat je audiofragmenten voorlegt . Dit kan in de vorm van een (audio) showreel of in de vorm van een website, waar je jouw portfolio meer diepgang bezorgt  door bvb gemixte dialogen en/of audio tracks weer te geven.

2

Wat moet een goed audio portfolio bevatten?

Handige tips

 • Voeg een video showreel toe van de projecten waarop  je hebt gewerkt en zet jouw audioproducties-en techniek op de voorgrond.

 • Probeer een showreel te maken met een maximale lengte van 2 à 3 minuten. Hou je aan deze duurtijd.

 • Bezit je Foley-audio clips die je zelf hebt gecreëerd? Je kunt ze makkelijk integreren op een platform zoals SoundCloud.

 • Exporteer je audiobestanden altijd in de hoogst mogelijke audio kwaliteit.

 • Zorg ervoor dat audio inhoud snel wordt geladen en feilloos afspeelt op de verschillende browsers en devices.

 • Indien gewenst kan je altijd video’s toevoegen van jezelf aan het werk tijdens een opnamesessie.

 • Voeg bij elk audiofragment een korte beschrijving toe over de briefing die je voor die specifieke opdracht meekreeg. 

 • Wees duidelijk en specifiek over de bijdrage die je hebt geleverd.

 • Schrijf een korte biografie over je professionele ervaring en achtergrond.

 • Zorg ervoor dat je een contactpagina hebt en voeg links toe naar je sociale netwerken. We moeten duidelijk begrijpen hoe en waar we contact met je kunnen opnemen.

 • Vraag om feedback. Vraag je familie en/of vrienden om jouw portfolio ‘objectief’ te bekijken om te horen  hoe het door deze doelgroep wordt ontvangen en vooral, hoe “makkelijk” het te begrijpen is.

 • Plaats enkel je beste werk in je portfolio en hou het altijd up-to-date met je meest recente projecten.

Waar host ik een portfolio of showreel?

Portfoliobox : een plaats bestemd voor het hosten van creativeportfolio’s
Wordpress
Vimeo
YouTube (als minder professioneel beschouwd dan Vimeo, maar wel veel gebruikt)

Creëer je visual effects portfolio 

Als je een creatieve job wil verzilveren in de VFX-sector, moet je recruiters of werkgevers een verzameling van je beste werk laten zien.

VFX-portfolio's worden doorgaans gepresenteerd als een video showreel. Deze video toont een selectie van de clips van verschillende vfx- projecten waaraan je hebt (mee)gewerkt. Je kan een gedetailleerder portfolio van je werk presenteren door een geadapteerde showreel op je eigen website te hosten.

Wat moet een goed vfx portfolio bevatten?

Een showreel van je allerbeste werk, niet alles wat je ooit hebt gedaan. De duurtijd moet tussen twee en drie minuten liggen en de kwaliteit van je werk snel aantonen. Naast de afgewerkte projecten, is het belangrijk om de de-constructies (de breakdowns) van de gedetailleerde vfx -sequenties te tonen. Je geeft aan hoe je dit resultaat hebt bereikt en welke processen en programma's je toepaste...

1

Handige tips

 • Kies alleen je beste fragmenten en plaats de beste aan het begin van de compilatie. Aangezien werkgevers en recruiters gewend zijn om (veel) portfolio's te bekijken, trek je best hun aandacht tijdens de eerste 30 seconden van je showreel. Plaats vooral het beste stuk niet aan het einde van je clip want je riskeert dat de persoon die ernaar kijkt, het einde niet afwacht  en vroegtijdig wegklikt.

 • Hanteer een ritme in je edit. Kruip in de huid van de persoon die ernaar kijkt. Maak het begin en het einde aantrekkelijk.

 • Onderzoek eerst de artistieke stijl, alsook de huisstijl van de vfx-studio vooraleer je  solliciteert. Koppel het aan de projecten die je wil laten zien. Beter een korter portfolio met relevant werk dan een lang en traag portfolio dat niet past bij wat het bedrijf net zoekt.

 • Zoek zo veel mogelijk naar coherentie tussen jouw portfolio en de gevraagde functie. Gaat de functie om een “lighting artist”, probeer deze competenties dan zeker in de verf te zetten.

 • Als je een fragment laat zien dat in team werd  gerealiseerd, verwijs dan heel specifiek naar je persoonlijke bijdrage. Dit kan eenvoudig worden gepresenteerd met een regel tekst op de afbeelding, video of screenshot, zodat de kijker van het portfolio weet op wat hij zich moet concentreren.

 • Het is meer dan waarschijnlijk dat de persoon naar jouw portfolio zal kijken als je niet aanwezig bent. Het is nodig om goed uit te leggen welke tools of software je hebt gebruikt.

 • Laat je niet verleiden om shots of scènes toe te voegen die niet van jou zijn.

 • Gebruik geen ongepaste of afleidende muziek. De werkgever zal genoodzaakt zijn het geluid te dempen en als je auteursrechtelijk beschermde muziek gebruikt is het goed mogelijk dat je showreel wordt verwijderd van sites zoals YouTube of Vimeo.

 • Voeg je meest recente contactgegevens toe, inclusief social media.

 • Zorg ervoor dat je portfolio werkt op verschillende schermbreedtes, devices en browsers. Als je je portfolio op een desktop hebt gemaakt, waak er dan over dat het er ook op andere devices even goed uitziet. Test zeker ook alle browsers,heel belangrijk

 • Plaats enkel je beste werk in je portfolio en hou het altijd up-to-date met je meest recente projecten.

Waar host je een vfx portfolio?

Je kan een online portofino creëren op de volgende (gratis) platformen:
 

Adobe Portfolio
ArtStation
Portfoliobox
Wordpress
Vimeo
YouTube


Ook interessant voor jou