Internationale studie ijvert voor billijke vergoeding van auteursrechten

AV rechten

Organisaties die auteurs in de audiovisuele sector vertegenwoordigen, verwelkomden vandaag een nieuwe wereldwijde studie waarin wordt opgeroepen tot wettelijke hervormingen om scenarioschrijvers en regisseurs royalty's te laten verdienen voor het gebruik van hun werken.

Tijdens het internationale Filmfestival van Cannes, ondersteunden toonaangevende scenarioschrijvers en regisseurs de oproep dat audiovisuele auteurs een gegarandeerd recht op een billijke vergoeding hebben wanneer hun werk wordt gebruikt door digitale diensten en andere gebruikers.

In veel landen is dit recht niet verankerd in de wet en kunnen ze dus niet delen in het commerciële succes van hun films en tv-programma's. In plaats daarvan moeten ze vaak hun rechten overlaten aan producenten met wie ze weinig of geen zeggenschap delen.

In opdracht van de "International Confederation of Societies of Authors and Composers" (CISAC) en Writers & Directors Worldwide (W & DW), is deze nieuwe internationale juridische studie het eerste uitgebreide onderzoek over een wereldwijde wetgeving ter ondersteuning van hervormingen die eerlijke betaling aan audiovisuele auteurs mogelijk maken. Het wordt gesteund door de Society of Audiovisual Authors (SAA), die het voortouw neemt omtrent de inspanningen om de EU-wetgeving te wijzigen, ondersteund door een verklaring van 126 prominente scenaristen en regisseurs in heel Europa en ondersteund door een online petitie ondertekend door meer dan 15.000 mensen uit meer dan 100 landen. .

Lees de samenvatting (6 pagina's)

Lees de volledige studie


Ook interessant voor jou