Europa kiest kant van profiteurs Google en YouTube

Paul
@Photo News

Het Europees Parlement heeft het voorstel om internetplatformen als Facebook en YouTube auteursrechten te laten betalen voor video's, foto's of muziek verworpen. De artiesten reageren verbolgen.

Het Europees Parlement is al langer bezig met een oefening om de auteursrechten aan te passen aan de 'online wereld' van de 21ste eeuw. De jongste aanpassing van de Europese regels rond auteursrechten dateert van 2001. Sindsdien is er met de komst van het internet heel wat veranderd, is de redenering.

'Dit is erg teleurstellend', reageert Tom Kestens van de belangenverdediger GALM (Genootschap Auteurs Lichte Muziek). 'Europa kon geschiedenis schrijven en eindelijk eens de kant kiezen van mensen die boeken, muziek, kranten en films maken. Nu kiest het de kant van de profiteurs Google en YouTube. In het slechtste geval blijft alles na het debat bij het oude. Of erger. Dat zou een ramp zijn.'

Gebruikers die nu een videoclipje van hun favoriete artiest op hun Facebook- of YouTube-pagina willen delen, kunnen dat doorgaans zonder problemen. Maar de artiesten worden daar dikwijls niet voor betaald.

Europa kon kant kiezen van creatieve burgers

Componisten

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement wilde daar paal en perk aan stellen. De websites in kwestie zouden het fiat van de houders van de auteursrechten van gedeeld materiaal nodig hebben en er een vergoeding voor moeten betalen, was de redenering.

Voor foto's, video's of muziek van auteurs waarmee ze geen zo'n akkoord hebben, zou een automatische filter moeten verzekeren dat de content niet online komt.

Lees het volledige artikel op tijd.be


Ook interessant voor jou