Veel Brusselse vrouwen in de 9e sessie van screen.brussels fund

Voor de eerste sessie van 2019 selecteerde screen.brussels 11 coproductieprojecten voor een totaal van 1,12 miljoen euro. Vijf van deze projecten worden (mede) uit de grond gestampt door vrouwen en 10 van de 11 projecten zijn van de hand van producers uit het Brusselse. De projecten betreffen 7 langspeelfilms, waarvan 2 animatiefilms, 3 documentaires en 1 tv-reeks. Door te werken met professionals en bedrijven uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zullen deze projecten een rendement opleveren van 813% voor de Gewestelijke economie*.

5 langspeelfictiefilms

Lucky

Geproduceerd door La Compagnie Cinématographique (Brussel) en geregisseerd door Olivier Van Hoofstadt. Om aan hun miserie te ontsnappen, stelen Willy en Tony een hond van de narcoticabrigade om te weten waar de dealers zich schuilhouden. Maar het loopt mis. De enige oplossing is een pact sluiten met Caro, een corrupte flik die door de algemene inspectie in het oog wordt gehouden. Deze lichtjes aberrante Franse komedie van de Brusselse maker van Dikkenek kan rekenen op een erg populaire cast, met Alban Ivanov (Le Grand bain, Le sens de la fête, La marche), Michaël Youn (Carbone, Vive la France, Iznogoud) en Florence Foresti (De plus belle, Asterix: het geheim van de toverdrank, Dikkenek). Een dertigtal Brusselse technici werken hieraan mee, waaronder acteur Yoann Blanc (La Trève, Une part d’ombre, Un homme à la mer).  Het Schaarbeekse Eye-Lite verzorgt het camerawerk en de belichting, Studio l’Équipe (Evere) en Boxon (Elsene) doen de postproductie van het geluid. 

Mon légionnaire

Geproduceerd door Wrong Men (Brussel), geregisseerd door Rachel Lang. Nepalezen, Vietnamezen, Russen, Australiërs... Al deze mannen met totaal verschillende achtergronden en roots hebben één ding gemeen: ze zijn lid van het Vreemdelingenlegioen. In dit door codes bepaalde universum is Corsica het strijdtoneel van de amoureuze intriges en de lotsbestemmingen van Nikka en Vlad, Maxime, Thomas, Céline en Soumeya. Met in de hoofdrollen: Louis Garrel (The Dreamers, Le Redoutable). Na Baden Baden is dit de tweede langspeelfilm van Rachel Lang, de Brusselse cineaste die jaren in het Franse leger diende en er de graad van luitenant behaalde. De film steunt niet alleen op een vijftiental Brusselse technici, ook de volledige postproductie gebeurt in Brussel. Studio l’Équipe (Evere) verzorgt de postproductie van het geluid, Mikros (Schaarbeek) doet de visual effects en Eye-Lite (Schaarbeek) staat in voor de camera en belichting, KGS (Schaarbeek) voor de machinerie.

Sans soleil

Geproduceerd door Frakas (Luik) en geregisseerd door Banu Akseki (Brussel). Terwijl de aarde wordt geteisterd door zonne-uitbarstingen, ziet Cyril, een door een welgesteld koppel geadopteerde tiener, een jonge vrouw die erg lijkt op zijn biologische moeder die tien jaar eerder verdween. Deze ingebeelde, marginale en buitensporige figuur haalt de funderingen van zijn persoonlijkheid helemaal overhoop. In deze prent, een mix van auteur- en genrefilm, zien we Louka Minella (La fille inconnue) en de Brusselse Sandrine Blancke (Toto le Héros, Sœur Sourire, La trève, No Fun) aan het werk, aan de zijde van een dertigtal Brusselse acteurs in kleinere of bijrollen. De helft van de opnames en nagenoeg de volledige postproductie gebeurt in het Brussels Gewest, goed voor 45 technici en alle heads of department. Eye-Lite en KGS (Schaarbeek) zorgen voor het materiaal, Alea Jacta (Sint-Gillis) voor de beeldmontage en Agent (Schaarbeek) voor de postproductie van het geluid.

Sans soleil
© Sans soleil

Valses de Vienne

Geproduceerd door Scope Pictures (Brussel) en geregisseerd door Marc Fitoussi (Copacabana, Dix pour cent saison 3). Dit politiedrama is een bewerking van de roman ‘Betrayal’ van de Zweedse Karin Altvegen en volgt het voetspoor van een Weense vrouw die, verraden door haar man, broedt op wraak. Maar het loopt slecht af. Onder de hoofdrolspelers vinden we Karin Viard (Jalouse, Voyez comme on danse, La famille Bélier) et Yvan Attal (Le ciel attendra, Le brio, Ma femme est une actrice, Les patriotes). Voor de film waren vijf opnameweken nodig in Brussel, waar de Weense interieurs en buitendecors werden nagebouwd, met 13 technici uit de hoofdstad en met de hulp van Eye-Lite, KGS (Schaarbeek) en Cinetec (Elsene) voor de huur van materiaal en machinerie. Studio l’Équipe (Evere) en Boxon (Elsene) namen op hun beurt de geluidseffecten en het labo voor hun rekening.

...waaronder een productie met een klein budget

Une vie démente

Geproduceerd door Hélicotronc (Brussel) en geregisseerd door Ann Sirot en Raphaël Balboni (Brussel). Suzanne, een elegante en charismatische zestiger, is directeur van een Brusselse hedendaagse kunstgalerij. Ze ontspoort, begint auto’s te stelen en ze kortwiekt het haar van haar buren terwijl ze slapen. Haar zoon Alex weet waarom: ze heeft een dodelijke neurodegeneratieve ziekte, semantische dementie, waardoor ze zich heel anders begint te gedragen. Meer dan de helft van de opnames en de volledige postproductie vonden plaats af in Brussel. Een klein, 15-koppig  technisch team, ook allemaal Brusselaars, werkt hieraan mee. Eye-Lite, TSF en KGS (Schaarbeek) staan in voor het materiaal en de postproductie. Chocolat Noisette en Cobalt (Brussel) verzorgen de postproductie van geluid en beeld en Audiosense (Evere) levert het geluidsmateriaal.

Twee langspeelanimatiefilms

Bigfoot Superstar (The Son of Big Foot 2)

Geproduceerd door movie3D (Vorst) en geregisseerd door Ben Stassen en Jérémie Degruson. Na Bigfoot Junior dompelt deze langspeelanimatiefilm ons opnieuw onder in de avonturen van Adam, moeder Shelly, vader Bigfoot en een hele resem huisdieren. Na een mysterieuze verdwijning raakt de hele kliek verzeild in een hilarisch en erg kleurrijk avontuur. Meer dan 50 Brusselaars werkten maandenlang aan dit animatieproject, dat de goede faam van studio nWave definitief bevestigt en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op de kaart van de Europese animatiefilm zet. Het project krijgt ook steun van Wallimage.

Heart of a Tower

Geproduceerd door Stacka (Koekelberg) en geregisseerd door Peter Budinsky. De tienjarige Riki beleeft avonturen in twee verschillende werelden. De ene, Yourland, is een fantastische wereld waar alles kan, en de andere, de realiteit, is grijs, kil en doorspekt met familiale problemen. Tijdens zijn queeste om de wereld te redden staat hij een klein en moedig meisje bij en ontdekt hij hoe groot zijn hart is. Heart of a Tower is een animatiefilm die volledig geproducet werd met Unity, een programma voor videospelletjes, dankzij een eigen conversie software Synk, ontwikkeld met de steun van Innoviris. De film baant op die manier een nieuwe weg door de productie van het genre, waardoor schaalvoordelen mogelijk worden op technisch vlak. Ook de aanpassing van het project naar een videospel en virtual reality worden zo makkelijker. Er wordt dus bijna 1 miljoen euro uitgegeven aan de lonen van de in animatie gespecialiseerde Brusselse technici. Studio The Fridge en Sonhouse (Koekelberg) zetten hun schouders mee onder het project. Een pluim meer wat betreft innovatie voor de Brussels Animation Valley.

Drie documentaires

Le prix de la déraison

Geproduceerd door AT-prod (Watermaal-Bosvoorde) en geregisseerd door Safia Kessas (Brussel). Deze documentaire gaat over een thema dat brandend actueel is en volgt het leven van de 29-jarige Gaëlle. Ze is een ‘teruggekeerde’ uit Syrië. In 2015 sloot ze zich aan bij Islamitische Staat. Ze nam ook haar dochter mee op dit vervaarlijke avontuur naar Raqqa, maar verloor het hoederecht. Na haar odyssee en een verblijf in de gevangenis valt het haar zwaar om de banden met haar kind opnieuw aan te halen. Deze documentaire en de postproductie zijn volledig Brussels. De journaliste en regisseur van Section professionnelle werkt met een bijna integraal Brussels team en doet een beroep op Boxon en Manneken Pix (Elsene) voor de postproductie van geluid en beeld.

Petit samedi

Geproduceerd door Michigan Film (Sint-Gillis) en geregisseerd door Paloma Sermon Daï (Brussel). We volgen het dagelijkse leven en de uitspattingen van de veertiger Damien Samedi, een verstokt druggebruiker die constant op zoek is naar geld, liefde of een broodrooster die hij voor een paar euro kan verkopen. Een integraal Brussels team van technici zette de schouders onder deze documentaire: twee jonge bedrijfjes uit de hoofdstad, Frans- en Nederlandstalig, sloegen de handen in elkaar voor een eerste langspeelfilm. Voor de huur van materiaal zorgt Eye-Lite uit Schaarbeek, de volledige postproductie werd toevertrouwd aan Studio l’Équipe (Evere) voor het beeld en aan Charbon Cinéma (Vorst) voor het geluid. 

Petit samedi
© Petit samedi

Qu’est-ce que je fais là

Geproduceerd door YC Aligator film (Elsene) en geregisseerd door Bertrand de Solliers (Frankrijk). Deze documentaire dompelt je onder in de crisis- en spoeddienst van de psychiatrische afdeling in universitaire ziekenhuis Saint-Luc in Brussel en volgt een team dat zich altijd in vraag stelt. Dit team, dat geconfronteerd wordt met grote moeilijkheden en de ontreddering van waanzinnige situaties, stelt ons vermogen in vraag om te luisteren, te aanvaarden, om mens te zijn. Deze documentaire werd volledig in Brussel opgenomen met een team van 7 technici, waaronder 4 heads of department uit de hoofdstad. De postproductie gebeurde bijna volledig in Brussel, met medewerking van Charbon cinéma (Vorst), Alea Jacta, Des airs en Kinodoc (Brussel).

Tv-reeks 

Undercover, seizoen 2

Geproduceerd door Les gens (Schaarbeek) en De Mensen (Zaventem) en geregisseerd door Peter Van Hees (Brussel) et Cecilia Verheyden (Heverlee). Het eerste seizoen is pas van start gegaan op Eén en zal ook internationaal op Netflix te zien zijn, maar een tweede seizoen van de reeks is nu al verzekerd. Onder de acteurs vinden we Tom Waes (De Zaak Alzheimer, Tomtesterom, Het Geslacht De Pauw). Naast een vijftiental draaidagen en ook bijna de volledige postproductie in Brussel, werken een tiental technici aan dit project in samenwerking met Lites (Sint-Gillis) en Cinequanon (Brussel) voor de huur van de belichting en de machinerie, en Sonhouse (Koekelberg) voor de postproductie van het geluid.

Undercover, Season 2
© Undercover, Season 2

Brusselse vrouwelijke regisseurs en producers...

Op 11 weerhouden projecten tellen we 6 vrouwelijke regisseurs, onder wie 5 uit Brussel: Banu Akseki (Sans soleil), Safia Kessas (Le prix de la déraison), Rachel Lang (Mon légionnaire) Paloma Sermon Daï (Petit Samedi) en Ann Sirot (Une vie démente). Zes vrouwen staan dan weer in voor de productie van de projecten Valses de vienne, Une vie démente, Petit Samedi, Undercover seizoen 2, Qu’est-ce que je fais làen Sans soleil.

Photos : Safia Kessas, Paloma Sermon-Daï, Banu Akseki, Rachel Lang, Ann Sirot.
Photos : Safia Kessas, Paloma Sermon-Daï, Banu Akseki, Rachel Lang, Ann Sirot.

…Brusselse producties, voor het merendeel Belgisch

Bovendien zijn 10 op de 11 projecten geproducet door Brusselse bedrijven, behalve Sans Soleil, en zijn 7 op de 10 projecten grotendeels Belgisch: Bigfoot Junior 2, Le prix de la déraison, Petit samedi, Qu’est-ce que je fais là, Undercover seizoen 2, Une vie démente, Sans soleil.

Een langspeelfilm met een klein budget

Door de ondersteuning van het project Une vie démente treedt het Brusselse fonds in de voetsporen van het Centre du Cinéma, dat in 2017 een projectoproep lanceerde om jonge filmmakers te ruggensteunen. Deze film werd immers al samen met 3 andere geselecteerd voor een financiering van de Federatie Wallonië-Brussel, waardoor een eerste of tweede langspeelfilm kon worden gedraaid ondanks beperkingen in tijd en budget. screen.brussels fund toont hier aan dat dergelijke out-of-the-box-projecten de sector ook structuur kunnen bieden en dat deze financiële steun kunnen krijgen, zolang ze zich houden aan de toelatingsvoorwaarden van de dossiers.


Ook interessant voor jou