Diversiteit in de media steeds vanzelfsprekender

Diversiteit in de media steeds vanzelfsprekender

Diversiteit in de media steeds vanzelfsprekender

Jezelf kunnen herkennen in de media. Als je ‘wit’, man en hetero bent, is dat een stuk makkelijker dan wanneer je dat niet bent. Gelukkig wordt diversiteit in de media steeds vanzelfsprekender, ook in Nederland.

Amerikaanse series lopen voorop: denk aan Star Trek Discovery en Grey’s Anatomy. Maar er is ook verandering op gang in ons eigen kikkerlandje: vorige week kwamen meer dan honderd programmamakers - van RTL tot NPO - in Amsterdam bijeen om na te denken over meer diversiteit in hun aanbod. Het wordt dus steeds makkelijker om jezelf terug te zien in de media. Toen ik opgroeide, was dit ideaal nog ver weg: er was niemand op tv of in boeken zoals ik. Ik dacht dat mensen zoals ik gewoonweg niet bestonden.

Ik wist wel dat ik alleen verliefd werd op meisjes, maar ik dacht dat ik niet lesbisch kón zijn. Ik kon mij daar gewoon geen voorstelling van maken, want er waren voor mij geen rolmodellen. De enige die ik kende die ‘zo’ was, was Sugar Lee Hooper. Niks ten nadele van deze flamboyante kale zangeres, maar met mijn lange paardenstaart en grijze-muiskleding was zij voor mij niet direct een voorbeeld. Ik hield mij zelf daarom jarenlang voor de gek en deed alsof ik hetero was. Pas toen ik lesbische vrouwen in real life tegenkwam, wist ik wie ik was.

Lees het volledige artikel


Ook interessant voor jou