Wat helpt jou, als werknemer, om focus te houden en te deconnecteren?

deconnectie

Fysiek, mentaal én digitaal je werk achter je kunnen laten tijdens pauzes en buiten de werkuren heeft een positieve impact op jouw welzijn. Het zorgt ervoor dat je beter kan focussen en je verhoogt je energieniveau op een duurzame manier. Daarom is het van groot belang om de nodige tijd en rust te nemen om je van je job los te koppelen. Niet alleen tijdens vakantieperioden, maar ook tijdens en na de werkuren.

Doe aan digitale detox

PAUZEER - DECONNECTEER - HERLAAD

  • neem regelmatig ‘offline pauzes’, je hersenen komen tijdens een "scroll pauze" te weinig tot rust

  • beweeg even, ga 10 min naar buiten

  • doe een koffieklets met collega’s, eet een stuk fruit met volle aandacht

  • plan in je agenda op welke momenten van de dag je jouw mails leest en beantwoordt

  • plan ‘stille’ momenten in, waarbij je met focus aan een taak kan werken én leg je GSM bewust buiten handbereik of in de schuif

Deze gewoonten of rituelen vragen in het begin veel alertheid en bewustzijn. Als je dagelijks de gewoonte creëert om te ontkoppelen van het werk, zal het op termijn vanzelf gaan.

Ken het risico van multitasking

Verschillende taken tegelijk doen, brengt heel wat risico's met zich mee, waardoor de kwaliteit van je werk afneemt en je gezondheid eronder lijdt. Hier zijn enkele effecten wanneer alle tabbladen op je PC én je hoofd tegelijk open staan:

  1. je productiviteit vermindert: wanneer je je aandacht verdeelt over meerdere taken tegelijk, kan dit leiden tot een afname van de efficiëntie en productiviteit. Onderzoek wijst uit dat multitasken eigenlijk meer tijd kost dan het voltooien van taken één voor één.

  2. je maakt meer fouten: gefocust blijven op meerdere taken tegelijk kan ons brein niet aan. Dit leidt tot lagere kwaliteit van werk.

  3. je krijgt er meer stress van: het constant schakelen tussen taken creëert stressreacties in je brein en dus je lichaam. Dit kan zowel mentale als fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, angst en zelfs burn-out.

  4. je concentratie verlaagt: hierdoor wordt het moeilijker complexe problemen op te lossen en komt je creatief denken onder druk te staan.

  5. je komt moeilijker tot een besluit: je brein staat onder druk door het multitasken waardoor je vermogen om informatie te verwerken en weloverwogen beslissingen te nemen afneemt.

Deconnecteer en reconnecteer

Je loskoppelen van dagelijkse digitale prikkels, verantwoordelijkheden en de daarmee gepaard gaande stress, kan je helpen te reconnecteren op verschillende niveaus: 

  • Reconnectie met jezelf: Door jezelf los te koppelen van werkgerelateerde stress, krijg je de kans om weer contact te maken met je eigen gedachten, gevoelens en behoeften. Dit kan leiden tot een beter begrip van wie je bent en wat je nodig hebt om gelukkig en gezond te zijn.
  • Reconnectie met anderen: Wanneer je de tijd neemt om afstand te nemen van de digitale wereld en andere verplichtingen, creëer je ruimte om diepgaand contact te maken met de mensen om je heen. Dit kan betekenen dat je quality time doorbrengt met vrienden, familie of collega's, waarbij je echt aanwezig en betrokken bent.
  • Reconnectie met creativiteit: Wanneer je afstand neemt van constante digitale prikkels, geef je jezelf de ruimte om je creatieve vermogen te laten stromen. Zo kom je tot nieuwe ideeën, inzichten en inspiratie, of het nu gaat om kunst, schrijven, muziek of andere vormen van expressie.
  • Reconnectie met doelen en prioriteiten: Door jezelf los te koppelen van digitale afleiding kan je helderder nadenken over wat jouw doelen en prioriteiten zijn op het werk en in het leven. Hierdoor ervaar je een hernieuwde focus op wat echt belangrijk voor je is.

Kortom, deconnectie biedt de mogelijkheid om opnieuw verbinding te maken met jezelf, anderen, je creativiteit en je levensdoelen, wat leidt tot een betere integratie van werk/privé en een dieper gevoel van welzijn.

Wil je graag deelnemen aan een workshop “Recht op deconnectie”?


Ook interessant voor jou