Focus @ home - Enkele tips

mediarte

Where focus goes, energy flows

Onze sector maakt de laatste maanden ook een omwenteling mee inzake arbeidsorganisatie en hoe mensen het "thuiswerk" ervaren. Van 3D-artists tot productiemedewerkers aan TV-programma's, iedereen probeert zijn eigen manier te vinden om van thuis uit zo efficiënt mogelijk te werken. Veel mensen zijn op zoek naar dat "ideale" evenwicht tussen de job en het huishouden waar we in beide gevallen een optimale productiviteit nastreven. We worden dagelijks overspoeld met een waaier aan communicatiekanalen en weten vaak niet meer aan welk "virtueel overleg" we net deelnemen of deelgenomen hebben. 

Vraag jij je soms ook af hoe je in deze bijzondere tijd met zoveel mogelijk voldoening je werkdag kan afsluiten? Cruciaal hierbij is het vermogen om ons te focussen, ondanks stoorzenders op de thuisvloer en het gebrek aan de normale werkroutine. 

Je wordt geleid door de waan van de dag. Je ervaart een continue stroom van prikkels die op je afkomen (taken, social media, collega’s,…) en komt onvoldoende tot de dingen die er écht toe doen. Dit leidt tot stress door drukke agenda’s, deadlines en piekeren over al die verwachtingen die we onszelf opleggen.

Ons brein managet ons gedrag, onze gedachten en onze gevoelens. Door wat meer inzicht te krijgen in dat brein, ga je ontdekken dat je er ook meer grip op kan uitoefenen. Dat jij de manager van je brein kan zijn.

Echter, bovenstaande stoorzenders activeren je stressrespons, hetgeen je brein uit balans brengt. Dan wordt het moeilijk om nog rationele keuzes te maken, logisch te blijven nadenken, bewust te zijn van ons gedrag.

Focus komt niet zomaar tot stand in je brein. Hoe geweldig zou het zijn als je denkt, nu ga ik me eens in die taak smijten en dat lukt gewoon?! Of dat je zomaar een knop zou kunnen aanzetten die je in focusmodus brengt.

Focus in je brein

1. Reptielenbrein (of oerbrein)

Dit betreft het oudste deel van je hersenen dat instaat voor onze primaire overlevingsdrang. Focus ontstaat hier als instant respons op gevaar of angst. Het activeert 3 overlevingsmechanismen: vechten, vluchten of verstijven. Ons brein maakt geen onderscheid tussen fysiek gevaar of psychisch gevaar (stress, overload van informatie & vragen, piekeren). Dus wanneer jij onder druk staat of stress ervaart door de veelheid van taken of je brein openstelt voor een continue instroom van informatie, dan maakt dit je reptielenbrein wakker en worden de overlevingsmechanismes geactiveerd.

2. Zoogdierenbrein (of limbisch systeem)

Het zoogdierenbrein bestaat uit het limbisch systeem. Dit is een groep structuren in je brein die betrokken is bij emotie en motivatie. Hier gebeurt de emotieregulering. Dit systeem bepaalt hoe je je voelt. En zoals je net las is angst een belangrijke trigger voor je zoogdierenbrein. Dit systeem bepaalt hoe je je voelt en bepaalt daardoor op een onbewuste manier je gedrag.

Focus in je brein

3. Mensenbrein (neocortex)

Het mensenbrein is evolutionair gezien de jongste laag van onze hersenen. De neocortex en in het bijzonder de prefrontale cortex is de buitenste laag van ons brein. Rationeel denken, logische beslissingen nemen, je bewustzijn, je vermogen om jezelf onder controle te houden (en dus niet te reageren op je dierlijke instincten of omgevingsprikkels) wordt hier gereguleerd. Je merkt het al, het is dit gedeelte van het brein dat we hoofdzakelijk nodig hebben in ons dagelijks werk en daarbuiten.

Focus at home

Enkele tips om met meer focus (thuis) te werken 

SWITCH OFF

Focus kan enkel ontstaan als we bewust kiezen voor momenten van unfocus. Net zoals je je spieren niet continu kan trainen, zo heeft je brein ook limieten aan zijn aandachtsreservoir.

  • Adem: 4 tellen in, 4 tellen uit. Door te tellen en te letten op je ademhaling, kan je even aan niets anders denken. Instant switch-off verzekerd!
  • Beweeg: verander van houding, ga wandelen of fietsen, neem bewust een drinkpauze, bel even een vriend op terwijl je rechtstaat of wandelt,..
  • Mediteer: laat je begeleiden door app’s zoals Meditation Moments, MyLife, Headspace
  • Slaap: Je brein heeft slaap nodig om informatie te verwerken & connecties te maken. Ga hier niet op inboeten of zorg voor extra recuperatiemomenten.

SWITCH ON

Zoek een manier om je brein te vertellen: It’s focustime!

  • Een aandachtsritueel helpt je om de ‘klik’ te maken. Concreet komt het erop neer dat je steeds dezelfde handelingen uitvoert in aanloop van je focuswerk. Bijvoorbeeld: eerst je bureau opruimen, je drinkfles vullen, je schouders strekken en je brein herkent deze routine als het startsignaal voor focus.
  • Tracht je focuswerk ook altijd op dezelfde plaats te doen, zodat je brein deze plek associeert met focus.
  • Interessante app’s die deze tips ondersteunen zijn: Focus timer & tasks of Forest

Veel focustijd toegewenst!


Ook interessant voor jou