Tools

Een afwisselende job stimuleert gemotiveerde medewerkers om hun competenties te gebruiken en ondertussen bij te leren. Zonder deze afwisseling, vervallen mensen in routine, kunnen ze gedemotiveerd raken of zelfs in een bore-out belanden.

Hoewel er in de media meestal projectmatig gewerkt wordt, omvatten niet alle jobs in de media evenveel variatie. Ook zijn doorgroeimogelijkheden en duurzame loopbanen vaak geen evidentie. Daarbij wordt er wel een grote flexibiliteit van medewerkers gevraagd.

Wat zijn leerrijke jobs die doorgroeien mogelijk maken en hoe maak je van medewerkers breder inzetbare medewerkers?

Enkele handige tools

Checklist

Op basis van een aantal stellingen wordt in de Checklist ‘arbeidsinhoud’ nagegaan in welke mate jobs ruimte laten voor autonomie, maar ook afwisseling in het werk. Kortom: actieve en leerrijke jobs.  De checklist en meer instrumenten bij het handboek ‘Anders organiseren & beter werken’ vind je op de website van Flanders Synergy. 

Actiemap

De Actiemap BA(L)LANS is een handig instrument vol materiaal om te werken aan een loopbaanbeleid dat is afgestemd op levensfases waarbij competenties centraal staan. Werkgevers en werknemers die zich willen wapenen tegen de uitdagingen van de toenemende ontgroening en vergrijzing kunnen zich laten inspireren door het project BA(L)LANS.

HR-tools

Doe- en denkboek

Het doe- en denkboek Competenties in competitie wil ondernemers van KMO’s op het vlak van personeelsbeleid en competentiemanagement ondersteunen. Het boek werd ontwikkeld door Unizo en behandelt verschillende thema’s. Van het opmaken van functiebeschrijvingen, het voeren van functioneringsgesprekken of vormingsbeleid tot het opzetten van een competentiemanagementsysteem.

Checklist

De Checklist leerrijke jobs van Innovatief aan de Slag heeft als doel organisaties te helpen bij de concrete invulling van een leerrijke job. Het instrument is ook bedoeld als dialoog-instrument.

Brochure

Meer werkbaar werk en breder inzetbare medewerkers zijn het gevolg van jobrotatie. Dat wil zeggen dat mensen in eenzelfde onderneming verschillende functies/takenpakketten opnemen in het kader van levenslang leren en verticale en horizontale promotie. Lees meer in de brochure van talentontwikkelaar.be.


Ook interessant voor jou