Welke steunmaatregelen bestaan er voor leren en werken in de audiovisuele sector

opleidingspremies

Een overzicht

In Vlaanderen bestaan er verschillende steunmaatregelen om als ondernemer en als individu financiële steun te krijgen bij het volgen van een opleiding. mediarte zet er hieronder enkele in de kijker.

Vlaams gewest

 1. De kmo-portefeuille, de meeste gekende en gebruikte, is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. In de meeste gevallen gaat het het over opleidingen, maar ook voor adviesdiensten voor bijvoorbeeld het opstellen van een communicatieplan voor je bedrijf.
  Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is 7.500 euro steun.
  vlaio.be
   
 2. Ben je tijdelijk werkloos dan kan je via de VDAB gratis opleidingen volgen die erkend zijn door VDAB. Je betaalt geen inschrijvingsgeld en ook het leermateriaal, de cursussen en het veiligheidsmateriaal kosten je niks. Heb je je opleiding volledig afgewerkt, dan krijg je een bewijs waarop de competenties vermeld staan die je hebt geleerd.
  vdab.be
   
 3. Steun voor grote opleidings- en investeringsprojecten die een transformatie beogen van zowel de onderneming als van de Vlaamse economie, kan verkregen worden via de Strategische Transformatiesteun (STS). Van deze steun kunnen, in tegenstelling tot de kmo-portefeuille, ook grote ondernemingen gebruik maken.De basissteun bedraagt 8% voor investeringen en 20% voor opleidingen. Tijdelijk is er een tussenkomst van 50% voor investeringen voor het vervaardigen en het aanbieden van COVID-19-gerelateerde producten en diensten.
  vlaio.be
   
 4. Via het Vlaams Opleidingsverlof (vroeger gekend als Betaald Educatief Verlof) kunnen werknemers gedurende een bepaalde tijd afwezig zijn om een opleiding te volgen met behoud van hun loon. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen. In de audiovisuele sector zijn er, voor het schooljaar 2018-2019, 169 aanvragen gedaan voor het VOV. Dit komt overeen met 39,1 aanvragen per 1000 werknemers. Het Vlaams gemiddelde ligt op 23,6.
  vlaanderen.be

Sectorspecifiek

 1. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) biedt steun aan opleidingsinitiatieven voor wie zelf een opleiding wil organiseren voor audiovisuele professionals of steun voor individuen die zelf een opleiding willen volgen.
  vaf.be

  Ook via auteursrechtenmaatschappijen kan er steun verkregen worden voor opleidingen.
   
 2. Bij Sabam kunnen audiovisuele auteurs een steun in de rug krijgen om deel te nemen aan een opleiding van hoog niveau met een beurs van maximum € 1000.
  sabam.be

 3. Zangers, muzikanten en acteurs kunnen via PlayRight steun krijgen indien zij een opleiding gevolgd hebben.
  playright.be

 4. Leden van deAuteurs kunnen op hun beurt een tussenkomst krijgen in de kost van gevolgde opleidingen of conferenties.
  deauteurs.be


Ook interessant voor jou