mediacademie wordt stopgezet

mediacademie wordt stopgezet

Iets om bij stil te staan…

Daar waar ik in het vorige magazine nog grote onzekerheid uitte over de verderzetting van de Mediacademie weten we ondertussen meer. We waren terecht ongerust; onze nieuwe Minister van Media, Benjamin Dalle, voorziet vanaf 2020 immers geen middelen meer voor de Mediacademie. Hierdoor verliest mediarte 256.690 euro aan inkomsten.

We hebben de voorbije zes jaar mogen genieten van de opleidingsimpulsen die verschillende Ministers van Media onze sector gaven. Als beheerder van de audiovisuele afdeling van de Mediacademie focuste mediarte niet alleen op het organiseren van opleidingen of het uitkeren van opleidingspremies aan werkgevers, individuen en zelfstandigen. Wij gaven prioriteit aan sensibiliseringsacties én inhoudelijke en praktische ondersteuning aan ondernemingen die volop willen inzetten op opleiding van hun medewerkers. De impuls (financiële middelen) om hier verder op in te zetten valt door de beslissing van Minister Dalle weg.

... onder de koepel van MediAcademie worden er tal van professionele opleidingen voorzien voor journalisten van mediabedrijven. Deze opleidingen zijn zeker waardevol, maar hun subsidiëring als dusdanig wordt stopgezet.

Beleidsnota ingediend door Minister Benjamin Dalle, Vlaams Minister van Brussel, Jeugd en Media

In de audiovisuele sector is er effectief een grotere bewustwording voor opleiding ontstaan, mediarte hield er een mooie samenwerking met de EBU Academy aan over, we zetten een gewaardeerd magazine in de markt, wekelijks lanceerden we een nieuwe tutorial en we zagen (en zien) het aantal bezoeken van de opleidingsdatabase op onze site enkel maar stijgen. Allemaal realisaties om zeer fier op te zijn, maar we waren nog lang niet aan de eindmeet.

Het online Learning Development System dat we aan het ontwikkelen zijn, werken we samen met de hierboven opgesomde acties dan ook graag verder uit. We zijn in dit project net op volle snelheid gekomen. Nu staat door deze beslissing van de minister alles op de helling. En, als je bij het fietsen stil komt te staan tijdens een beklimming, is het risico op valpartijen zeer groot.

En dan gaat het niet zo zeer over mediarte zelf, maar wel over hen waarvoor mediarte werkt: de individuen in de audiovisuele, film- en digitale sector. In de Beleidsbrief van de Minister lees ik dat hij de toepassing van het Sociaal Charter voor de Media wil opvolgen omdat hij vindt dat dit charter een leidraad vormt voor een leefbare werkomgeving in de Vlaamse mediasector. Ik kan dit alleen maar toejuichen en beamen, maar het realiseren van de doelstellingen van dit charter is dag in dag uit hard werken, een mens wordt er zelfs af en toe al eens moedeloos van.

De resultaten van onze mediasensor-enquête zijn ondertussen bekend en we stelden vast dat de medewerkers in de audiovisuele sector erg geëngageerd met hun beroep bezig zijn en veel plezier in hun werk ervaren. Maar onder meer door de hoge werkdruk en de hoge geestelijke belasting, blijft de herstelnood bij de medewerkers in de audiovisuele sector hoog. Om hieraan te verhelpen wil mediarte inzetten op het verhogen van de vaardigheidsbenutting en het verbeteren van de arbeidsorganisatie. Om de herstelnood te milderen moet het werktempo dalen. We zullen hier niet meer kunnen aan werken binnen het kader van de Mediacademie, maar hopelijk vinden we de Minister toch bereid om effectief zijn schouders onder onze initiatieven daaromtrent te zetten.

Inzetten op kwaliteit en innovatie zijn holle begrippen als er onvoldoende aandacht is voor het welzijn van de medewerkers.

Jan Vermoesen, directeur mediarte

Het is inderdaad van cruciaal belang dat er hoog ingezet wordt op de kwaliteit van onze audiovisuele producties, dat innovatie hierin een zeer belangrijke rol speelt, niet in het minst om weerwerk te bieden en stand te houden in een internationale markt, maar toch vind ik dit holle begrippen als er onvoldoende aandacht besteed wordt aan het welzijn van de mensen die dit allemaal mogelijk kunnen maken.

Laten we echter niet klagen en zagen of de Calimero uithangen, maar verder geloven in onze eigen sterkte. De audiovisuele sector groeit en bloeit meer dan ooit. “When something’s good, change it!”, dat was het vertrekpunt tijdens een tweedaagse brainstormsessie waarop mediarte uitgenodigd was om mee na te denken over de herdefinitie van de jaarlijkse EBU Academy Assembly. Ik wil hier in geloven.

Lees het volledige dossier van de Mediacademie

Lees het volledige dossier Opleidingen


Ook interessant voor jou