VMRI neemt basisopdracht Genderkamer over, nieuw meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in september

VRMI

De Genderkamer hield eerder dit jaar op te bestaan. Haar basisopdracht ging over naar het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) dat op 15 maart met een transitieploeg van start ging. In het najaar zal het VMRI in vaste setting doorstarten en al haar taken uitrollen.

Intussen worden reeds alle klachten die binnen haar mandaat vallen, opgevangen en behandeld. Het VMRI heeft meer bepaald de decretale opdracht om discriminatieklachten binnen Vlaamse bevoegdheden individueel te behandelen. In eerste instantie wordt via (neutrale) bemiddeling naar een oplossing gezocht, indien dat niet slaagt zal een onafhankelijke geschillenkamer juridische oordelen vellen. Ook klachten rond seksuele intimidatie vallen onder de wettelijke noemer van discriminatie en worden vandaag dus reeds behandeld.

Het cultuur- en mediaproject van de Genderkamer ging breder dan de decretale opdracht van het VMRI. Ook klachten rond grensoverschrijdend gedrag waarbij geen discriminatie speelt (denk aan pesten, intimidatie, machtsmisbruik, toxisch leiderschap) werden opgevangen. De Genderkamer organiseerde voor slachtoffers therapeutische herstelgesprekken en het bood organisaties begeleidingstrajecten op maat aan.  De Vlaamse regering zal dit brede aanbod opvangen binnen het nieuwe meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Dit meldpunt zal alle klachten binnen het spectrum van grensoverschrijdende gedrag opnemen en een brede waaier aan bijstand en ondersteuning van slachtoffers en organisaties aanbieden. Dit binnen alle sectoren waarvoor Vlaanderen bevoegd is (onderwijs, sport, media, cultuur…). Het meldpunt is een samenwerking tussen het Agentschap Justitie & Handhaving en het VMRI en start in september op. In afwachting kunnen slachtoffers terecht bij het VMRI.

Klacht indienen kan via https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/doe-een-melding/, algemene vragen kunnen gesteld worden via https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/contact. De contactmogelijkheden worden de komende periode verder uitgebouwd om iedereen zo laagdrempelig mogelijk te woord te kunnen staan.

Lees meer over de voorgaande acties van De Genderkamer op onze website


Ook interessant voor jou