Hoe schat je de risico's in voor een audiovisuele productie?

oira

Technici, productiemedewerkers, acteurs,...een audiovisuele productie draait rond mensen en teamwork. Deze teams worden echter vaak blootgesteld aan mogelijke risico's die potentieel kunnen leiden tot blessures of andere gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid. 

Welke risico's kunnen zich voordoen tijdens een productie?

Hoe goed schat jij de risico's in? De hamvraag die vaak makkelijker te beantwoorden lijkt dan reële situaties effectief laten uitschijnen. Wat te ondernemen als er een ongeluk gebeurt met pyrotechnisch materiaal op de set en had dit voorkomen kunnen worden? Hoe bereid je een onderwatershoot voor? Een draaidag op water (boten, crews, acteurs)  lijkt misschien vanzelfsprekend maar heb je alles wel juist ingeschat? 

De Online Interactive Risk Assessment - tool  (OIRA) is ontworpen om iedereen in het brede audiovisuele landschap te begeleiden die gezondheids- en veiligheidsrisico's in het productieproces wil inschatten. Het idee achter deze tool is om je te begeleiden in de verschillende stappen van het gehele productieproces of zeer specifieke draaidagen en/of scènes die de nodige aandacht vereisen in pre-productie. De tool kan toegepast worden op audiovisuele producties van heel uiteenlopende schaalgroottes zoals feature films, kortfilms, documentaires, series,...tot commercials, videoclips, VR-producties enzovoort.

oira

Voor wie en welke audiovisuele producties is de OiRA-tool bedoeld?

Tijdens het risicoanalyse-proces is het raadzaam om de relevante werknemers te betrekken en te raadplegen over de verschillende modules, evenals (indien van toepassing) de crewleden op de hoogte te brengen die specifieke verantwoordelijkheden hebben met betrekking tot veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Deze tool is in de eerste plaats bedoeld voor micro producties (minder dan 10 werknemers in productie) of kleine ondernemingen / producties (minder dan 50 werknemers) . Dit sluit echter niet uit dat grotere producties ook baat hebben aan de online tool.

Wat is een risicoanalyse?

Om dit begrip nog even wat op te frissen geven we nog snel mee waar een risicoanalyse in essentie om draait. Een risicobeoordeling is simpelweg een zorgvuldig onderzoek van de elementen of factoren op de werkplek die schade (fysiek en/of mentaal) kunnen toebrengen aan mensen, waardoor men kan nagaan of alle vereiste voorzorgsmaatregelen zijn genomen en/of er meer moet ondernomen worden om schade te voorkomen.

De belangrijkste stappen van een risicoanalyse zijn als volgt:

  1. Identificatie van de gevaren
  2. Identificatie van wie en hoe er schade kan opgelopen worden
  3. Evaluatie van de risico's en toereikendheid van de huidige controles
  4. Actie ondernemen welke voorzorgsmaatregelen er worden genomen 
  5. Vastleggen van belangrijke bevindingen en implementatie van de voorzorgsmaatregelen
  6. Monitoring en evaluatie
oira

Hoe gebruik je deze tool?

De tool biedt een stapsgewijze, laagdrempelige handleiding voor het uitvoeren van de risicoanalyse. Je kan op een eenvoudige manier de risico's identificeren en vervolgens maatregelen opstellen om deze risico’s te minimaliseren, lees zoveel mogelijk te kunnen elimineren. De gebruiker krijgt een reeks voorgestelde maatregelen waaruit gekozen kan worden. Meer nog, je kan zelfs opteren om je eigen productiespecifieke maatregelen toe te voegen. .Meer specifiek biedt de OiRA-tool voor audiovisuele producties het volgende:

  • Ondersteuning bij het uitvoeren van de risicoanalyse
  • Adequate en reeds bewezen controle- en preventiemaatregelen; de gebruiker kan oplossingen selecteren die van toepassing zijn op zijn specifieke situatie en/of zijn eigen oplossingen creëren/toevoegen
  • Aanmoediging om maatregelen te kiezen waaruit een actieplan voortkomt om de geïdentificeerde risico's zoveel mogelijk te beperken
  • Een actieplan met opties om verantwoordelijkheden, deadlines en toegewezen budgetten toe te voegen
  • Een risicoanalyse rapport en actieplan die kunnen worden gedownload en afgedrukt als gedocumenteerd document
  • De risicobeoordelingen moeten onder de aandacht worden gebracht van alle crewleden, op de werkplek die mogelijk worden blootgesteld aan één van de gedekte risico's
  • De risicobeoordelingen kunnen gemakkelijk aangepast of herhaald worden, op basis van eerdere beoordelingen
oira
Identification of risks
oira
Safe practices for working with camera cars

Houd er uiteraard rekening mee dat de oplossingen die door deze tool worden aangereikt, moeten worden beschouwd als suggesties om de gebruiker bewust te maken van de mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico's. Overweeg altijd aanvullende maatregelen voor situaties die niet door deze tool worden gedekt of wanneer de oplossingen niet geschikt zijn voor jouw specifieke draaidag of scène

Bovendien is het aangewezen om een specifieke persoon, met de nodige competenties inzake veiligheid en gezondheid op de werkvloer, de risicobeoordeling te laten uitvoeren en opvolgen  Als er geen interne persoon voorhanden is met de nodige competenties of expertise om deze tool te gebruiken in het kader van zijn functie, moet een externe vertegenwoordiger worden geïdentificeerd en aangeworven.

oira

Is de beoordeling ingewikkeld?

De risicobeoordeling is niet ingewikkeld, maar ervoor zorgen dat deze geschikt en voldoende is in functie van je audiovisuele project, zal enige tijd in beslag nemen. Deze beoordeling is belangrijk om de gezondheid en veiligheid op het werk te maximaliseren. Als als de risico's niet worden ingeschat, kan er geen gepast risicomanagement worden opgezet en is het onwaarschijnlijk dat passende preventieve en beschermende maatregelen worden geïdentificeerd, toegewezen of ingevoerd. Het is onmogelijk te zeggen hoe lang een beoordeling in het algemeen in beslag neemt, aangezien dit afhangt van het type productie, de specifieke scène en de nationale wetgeving die van kracht is..

Modules die niet relevant zijn voor een productie kunnen worden overgeslagen. De risicobeoordeling kan ook in de loop van de tijd worden voltooid door eerst enkele modules in overweging te nemen en later op de andere terug te keren.
 

De EU OiRA-tool is het resultaat van het project "Ontwikkeling van een online interactieve risicobeoordeling- tool voor film- en tv-producties" en is een samenwerking tussen de Europese Federatie van onafhankelijke producenten (CEPI), de International Federation of Actors (FIA), de International Federation of Film Producers Associations (FIAPF), de International Federation of Musicians (FIM) en UNI Europa - media, entertainment & kunst, met de steun van EU-OSHA.

Test de OIRA-tool zelf uit


Ook interessant voor jou