Mensen met een beperking nauwelijks te zien in de media: 'Een nieuwslezer of presentator zou de oplossing zijn'

Mensen met een beperking nauwelijks te zien in de media

Mensen met een beperking worden amper vertegenwoordigd in de media, dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Van de 6129 gasten in talkshows hadden 66 een handicap. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink wil het probleem aanpakken.

Charlotte van Slageren onderzocht namens de Erasmus Universiteit de vertegenwoordiging van mensen met een beperking in talkshows van de publieke omroep. Hiervoor analyseerde zij 1010 afleveringen uit 2008, 2013 en 2018 van verschillende talkshows. Onder andere Jinek, De Wereld Draait Door, Knevel en van den Brink en Tijd voor Max werden onder de loep genomen. De conclusie: mensen met een handicap komen amper aan bod. In totaal waren er 6129 gasten, waarvan maar 66 met een beperking.

Verkeerde redenen

Marc de hond denkt dat het geen onwil is, maar onwetendheid. "Op televisieredacties werken weinig mensen met een handicap en misschien kennen ze ook weinig mensen met een beperking. Hun visie is gebaseerd op wat ze op televisie zien en daar zie je dus bijna niemand met een beperking."

En als er wel iemand is met een beperking, is dat meestal om de verkeerde redenen. "Diegene is er dan om te praten over zijn beperking. Je realiseert je dan als kijker niet dat zij in de meeste gevallen ook hobby's, liefde en werk hebben. Ze krijgen alleen de kans niet om daarover te praten", zegt Marc de Hond.

Lees het volledige artikel


Ook interessant voor jou