Skip to main content

Tips van pro's

Als je in de audiovisuele sector wilt starten moet je vooral beschikken over een hoge dosis passie voor het vak.

Kim Cools - Operation manager & HR DB Video
Lees meer van Kim Cools

"In deze sector kom je met een 9 to 5 mentaliteit helaas niet ver, ik zie dan ook meteen aan onze stagiars wie de ‘blijvers' zijn en wie niet. Daarnaast is het heel belangrijk dat je je stages gebruikt om een netwerk aan te leggen waarop je kan terugvallen eens je begint te solliciteren. Het geeft je ook de kans om voor jezelf te bepalen welke specifieke richting je in de sector wilt inslaan. Gebruik elk vrij moment om bij te leren want het is uiteindelijk in de praktijk dat je het meeste ervaring opdoet. Als er niet meteen een vast contract uit de bus komt, zijn er altijd verschillende opties om via interimkantoren, zoals Tentoo en t-interim, aan tijdelijke opdrachten te beginnen. De kans is tenslotte groot dat je vroeg of laat de keuze moet maken om als freelancer te werken. In ieder geval wens ik je veel succes want het is en blijft een mooie sector om in te werken!"

Doe en durf. Onderneem, proef alles en je zal snel je unieke meerwaarde ontdekken. Pak die vast en geef gas.

Annick Mastbooms - Uitvoerend producent & HR De Mensen

De AV-industrie is een formidabele speeltuin waarin je je -met een beetje geluk- jarenlang kan in amuseren. Maar ga niet op de carrousel zitten en wachten tot iemand je in gang duwt...

Steven De Beul - Creative Director & Managing Partner Beast Animation

Zoals in de meeste sectoren en jobs zijn een diploma en opleiding slechts een startpunt. Minstens even belangrijk is je persoonlijkheid, je interesse en goesting om je professionele weg te vinden.

Peter Bouckaert - Head of Film Production Eyeworks
Lees meer van Peter Bouckaert

"Blijf niet bij de pakken zitten als je niet direct DE job vindt die je ambieert. Probeer zo snel mogelijk aan de slag te gaan in onze sector, waarbij je iedere kleine job moet zien als een nieuwe ervaring waaruit je kunt leren van anderen. Als je een bepaalde functie ambieert op de set van film of televisie, neem dan iedere kans aan om mee te draaien op zo’n set. Leer mensen kennen en ‘steel’ kennis met je ogen. Iedere ervaring zal je helpen om je interesses en kennis aan te scherpen. Ben je afgestudeerd als regisseur? Ga dan ook aan de slag als assistent of figuratieverantwoordelijke en grijp iedere kans aan om te regisseren, al is het maar een klein commercieel opdrachtfilmpje. Of wil je scenario’s schrijven? Kruip in je pen en wacht niet op opdrachten. Wees kritisch voor jezelf en stel jezelf bloot aan kritische feedback van mensen die het goed met je voor hebben. De audiovisuele sector is een sector met toekomst, een creatieve industrie die groeit door het massaal aanwezige talent in iedere functie die je op een eindgeneriek ziet staan. Maar de lat ligt hoog, moet hoog liggen. Toch kan je je droomjob waarmaken door hard te werken, niet stil te zitten en vooral je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen waarmee je straks jouw steen(tje) zal bijdragen aan de prachtige producties die we in Vlaanderen maken."

Koester nooit al te veel verwachtingen. Sta voor alles open. En zoek geen job omdat het moet, maar zoek naar je persoonlijke drive.

Jelle Van den Bergh - Design Director Wieni
Lees meer van Jelle Van den Bergh

“Niks willen en vanalles doen = alles hebben”

Koester nooit al te veel verwachtingen. Sta voor alles open. En zoek geen job omdat het moet, maar zoek naar je persoonlijke drive. Heb daarentegen gerust wat ambitie en praat zoveel mogelijk met andere professionals over wat hen bezighoudt. Wat zouden zij jou aanraden? Ga op je gevoel af en doe iets waar je een band mee hebt, waar je gelukkig van wordt. Het is belangrijker om in een fijne omgeving te werken en te kunnen bijleren, dan onmiddellijk een vet loon te verdienen. 

Ga je solliciteren?

  • Kom niet met schoolopdrachten af, maar laat zien wat je daarbuiten doet. Laat zien waar je passie zit. Wat je gedaan hebt vanuit jezelf is veel belangrijker en typerender dan hetgeen je werd opgelegd vanuit school.
  • Vertel hoe je je job ziet evolueren en hoe je daarop gaat inspelen. Wat je wil bijleren is veel belangrijker dan wat je al kan.
  • Kruip in de huid van je werkgever en vertel hem/haar hoe jij de organisatie zou aanpakken. En waarin je denkt dat jouw meerwaarde zit.

Doe zoveel mogelijk verschillende stages. Zo doe je uiteenlopende ervaringen op en bouw je al aan een klein netwerk, maar merk je ook welke job in de audiovisuele sector echt bij jou past.

Nikita Kenis - Producer magazines VTM Nieuws
Lees meer van Nikita Kenis

"Zelf studeerde ik journalistiek, maar ben ik nu producer op een redactie. Want organiseren bleek veel meer mijn ding dan verhalen vertellen. Bovendien kunnen goede stages echt tot een job leiden."


Ook interessant voor jou