Het Nieuwe Werken

Het was de filosofie van Bill Gates waarin het concept van Het Nieuwe Werken -ook wel: HNW- zijn oorsprong vond. Niet verwonderlijk want het idee wordt gekenmerkt door het gebruik van de nieuwste technologische hulpmiddelen. Draadloos internet, smartphones en laptops maken dat medewerkers overal toegang hebben tot relevante informatie en zelfs als je plaatsgebonden werkt, wordt het mogelijk om op die manier je eigen werktijden te bepalen.

HNW wil namelijk zeggen dat je grotendeels zelf uitmaakt waar, wanneer en hoe je werkt. Op die manier tellen niet je aanwezigheid of je uren, wel gaat het om de output die je levert. HNW betekent dus meer flexibiliteit en een grotere zelfstandigheid of autonomie. Dit houdt niet enkel in dat je effectiever en efficiënter kunt werken, ook kun je je werk op een meer plezierige manier invullen en dat is altijd, euh… plezierig.

Werken 2.0

Synoniemen voor HNW zijn onder andere: mobiel werken, slimmer werken, digitale mobiliteit, online office, flexibel werken, e-office of werken 2.0. Een belangrijk hulpmiddel bij deze nieuwe manier van werken is het zelfroosteren waarbij medewerkers hun eigen werktijden vastleggen binnen de kaders die het bedrijf stelt. Wanneer het noodzakelijk is om samen te werken, wordt dit beslist door het team of de afdeling.

Het Nieuwe Werken versus Het Oude Werken:

  • Werken op zelfgekozen tijd en plaats versus werken op kantoor en binnen vaste tijden
  • Het resultaat van het werk is belangrijk versus je aanwezigheid en je uren zijn belangrijk
  • Leidinggeven vanuit vertrouwen versus leidinggeven vanuit controle
  • Goede ICT-voorzieningen voor mobiel werken versus goede ICT-voorzieningen voor werken op kantoor

Werken 2.0 betekent dus niet een MacBook op een zelfgekozen werkplek op een zelfgekozen tijdstip met een baas die je de hele dag belt om zeker te zijn dat je wel aan de slag bent. Noch wil HNW zeggen dat je iedere dag van nine to five op een trendy flexplek aanwezig dient te zijn. Daarbij kun je thuis geen online office bezigen wanneer je niet kunt inloggen op het bedrijfsnetwerk.

Omdat de invoering van Werken 2.0 voor iedere functie anders is en moet aansluiten bij de bedrijfscultuur zijn goede afspraken essentieel.

Minder stress

Wanneer je zelf kunt bepalen hoe, waar en wanneer je werkt, ervaar je meer vrijheid en minder stress. Ook kun je op deze manier werk en privé beter op elkaar afstemmen en is het makkelijker om je job te combineren met andere rollen die je hebt, bijvoorbeeld die van ouder. Bovendien kun je zo besparen op reistijden, reiskosten en kinderopvang.

Ondanks al deze voordelen, brengt HNW ook enkele risico’s met zich mee. De grote flexibiliteit en de 24/7 bereikbaarheid kunnen zorgen voor extra druk en compensatiedrang. Altijd en overal kunnen werken, en daardoor bijvoorbeeld overal en altijd je werkmails checken, kan een werkverslaving in de hand werken. Bovendien zal je leidinggevende dit niet meteen beseffen omdat er sprake is van minder direct contact. Daarom is het zaak je eigen werk ook goed te organiseren. Want hoewel thuiswerken heel efficiënt kan zijn, word je thuis soms ook snel afgeleid. Even een wasje draaien of boodschappen doen, zonder discipline of de juiste prioriteiten komt er van efficiëntie niet al te veel in huis.

Omdat je je collega’s minder in levende lijve ziet, kan dit eveneens leiden tot een tekort aan sociale contacten, een kleinere betrokkenheid bij de organisatie en ook hulp vragen is minder evident wanneer je veel op jezelf werkt. En omdat leidinggevenden meer nadruk op je resultaten zullen leggen, moet je wel sterk genoeg in je schoenen staan om hiermee om te gaan. Tot slot is de kans op RSI en rugklachten groter omdat je meestal nergens een perfect aangepaste werkplek hebt.

Maatwerk

Omdat de invoering van Werken 2.0 voor iedere functie anders is en moet aansluiten bij de bedrijfscultuur zijn goede afspraken essentieel. Maar met enig maatwerk kom je al een heel eind. Hoe zal je thuisplek ergonomisch worden ingericht, op welke dagen zal je werken, wanneer ben je bereikbaar en wat zijn de maximale arbeidstijden? Iedere werksituatie is natuurlijk anders, maar het belangrijkste is misschien wel dat beide partijen zo goed mogelijk weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Ook is het belangrijk om eventuele knelpunten meteen te bespreken zodat ze in een vroeg stadium kunnen worden opgelost.

Bron: carrièretijger.nl


Ook interessant voor jou