Licht denken

Emotionele belasting en werkdruk zijn nauw met elkaar verbonden en in geval van overbelasting zal de werkdruk nog meer verhogen. Het is dan vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende steun, emotionele ontspanning en genoeg afwisseling. Deels is dat de verantwoordelijkheid van je werkgever of opdrachtgever, maar deels ook die van jezelf. Vooral als freelancer is het belangrijk dat je ook zelf waakt over je psychosociaal welzijn.

Daarnaast is je welbevinden op het werk ook afhankelijk van je belastbaarheid en dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Want iedereen is anders. Wat alvast zeker is: wie zich goed voelt in zijn vel en wie gezond is, kan meer en moeilijker werk aan. Die belastbaarheid wordt namelijk wel vaker vergeleken met een batterij en in normale omstandigheden is die gelukkig oplaadbaar. Als je lange tijd een hoge werkdruk ervaart, zal je je batterij nog maar moeilijk opgeladen krijgen. Als je regelmatig tot rust kan komen, beschik je over een grotere belastbaarheid.

Go with the flow

Er zijn van die mensen die blijven roepen dat succes een keuze is en die altijd overal 200 (of 300) procent voor gaan. Zij achten alles mogelijk, zolang je er maar bewust voor kiest. Anderen zijn dan weer eerder van een relaxtere go-with-the-flow aanpak en geloven dat, wanneer je doet wat je hart je ingeeft en de dingen loslaat, het geluk vanzelf komt aanwaaien. Licht denken is eigenlijk een mix van beiden.

Je kunt het vergelijken met conditietraining voor je geestelijke belastbaarheid want als je het halfvolle glas ziet en in jezelf gelooft, sta je positiever in het leven. Niet dat deze positivo’s altijd overal meteen in slagen, wel accepteren ze wat verkeerd loopt, incasseren ze de les en proberen ze vervolgens iets anders.

De vraag is natuurlijk: Word je zo geboren of kun je jezelf licht(er) leren denken? Waarschijnlijk lukt dat niet van de ene op de andere dag maar oefening baart kunst. Wat zeker ook kan helpen is om niet te krampachtig te proberen om niet krampachtig te zijn. Go-with-the-flow aldus.

Er zijn van die mensen die blijven roepen dat succes een keuze is en die altijd overal 200 (of 300) procent voor gaan.

Een paar tips

Neem zelf initiatief

Wie afwacht en zich machteloos voelt, voelt zich slachtoffer. En omgekeerd. Dus daarom voelt het beter om zelf initiatief te nemen want wie weer grip heeft op een situatie, is een betere gesprekspartner.

Van kiezen word je sterk

Kiezen is verliezen en daar houdt niemand echt van. Vaak wordt er trouwens gekozen vanuit wat iemand niet wil en valt het zwaar daar offers voor te brengen. Wanneer je kiest wat je wel wil, wegen die offers een stuk minder zwaar en zijn het logische consequenties van de keuze die je hebt gemaakt. Van goede keuzes krijg je trouwens vanzelf energie en laadt je batterij –en dus ook je belastbaarheid- op.

Ken jezelf, vertrouw jezelf

Om goed te kiezen, dien je ook te beschikken over enige zelfkennis. Kijk dus een beetje kritisch naar jezelf (past deze keuze bij mij? Wat is eigenlijk mijn doel? Vraag ik te veel van mezelf?) en vertrouw op je gevoel. Wees dus realistisch en creëer vervolgens de omstandigheden waarin je je doel kunt bereiken. Klinkt een beetje te makkelijk? Nee hoor. Als je doet wat bij jou past, is er veel mogelijk.

Ken je vrienden, vertrouw je vrienden

Als belastbaarheid een vorm van geestelijke conditie is, kunnen vrienden daarbij belangrijk zijn. Zij steunen je en luisteren naar je klaagverhalen. Niet in het minst stellen ze ook wel eens een kritische vraag en dat kan je belastbaarheid aanzienlijk verhogen. Als je onder hoge druk staat op je werk, is het belangrijk om erover te praten. Al pratend verwerk je de dingen en kun je er iets van leren. Zelfs als je vrienden je verhaal wel eens doorprikken.

Go with the flow

Dit is minder passief dan je zou denken want je gaat, maar dan wel terwijl je de gebeurtenissen om je heen volgt. Je steekt dus geen onnodige energie in tegenstribbelen en ‘nee’ zeggen. Uiteraard is het wel de bedoeling om in de stroom waarin je je bevindt, je kansen te zoeken. En dat wordt makkelijker wanneer je weet wat je wil. Go with the flow is trouwens ook loslaten. Ga dus nergens geforceerd naar op zoek.

Leer incasseren

Licht denken is ook een keuze. Dat wil niet zeggen dat alles vanaf nu vanzelf gaat. De truc is dan ook niet dat je ineens in alles slaagt, wel om een goede verliezer te zijn. En dat betekent: tikken incasseren en op weg gaan naar de volgende kans. Waar ging het mis en wat kun je er van leren? Doe iets met wat je hebt geleerd.

Een middel is geen doel

Vaak weet je eerder wat je niet wil dan wat je wel wil. Pas als je weet wat je wel wil, kun je concreet te werk gaan. Een belangrijke vraag die iedereen zich af en toe zou mogen stellen is: Is het werk waar ik zoveel tijd en energie in stop het doel of is het een middel om mijn leven zo aangenaam mogelijk te maken? Soms blijkt dan bijvoorbeeld dat je liever minder gaat werken om meer te kunnen genieten van andere dingen. Ook al wil dat zeggen dat je misschien minder geld overhoudt op het einde van de maand.

Geniet

Kiezen is niet altijd zonder risico dus het kan al eens tegen zitten. Tel in die gevallen je zegeningen en probeer een les te trekken uit je tegenslag. Niet kiezen is bovendien ook een keuze, namelijk die voor een status quo. En dat is enkel goed als je ook tevreden bent met die status quo. Is dat niet zo, zet dan je alternatieven eens op een rijtje. Hoe dan ook: geniet van de keuze die je hebt gemaakt en gebruik deze om je belastbaarheid op te laden.

Succes! 

Bron: leren.nl


Ook interessant voor jou